Večernji list - Hrvatska

Maturanti su 70-ih čitali knjige i novine, danas Face i Twitter

Američki su maturanti šest sati dnevno na digitalnim medijima, a to dovodi do društvene izolacije i problema s kritičkim razmišljan­jem

-

Dijana Jurasić Jedan od tri maturanta u 2016. nije pročitao knjigu u slobodno vrijeme, a 82% svaki je dan posjećival­o Facebook, Twitter i Instagram Prije četiri desetljeća 60% maturanata čitalo je knjige, novine ili magazine svaki dan, a 2016. to je radilo samo 16% maturanata! Pokazalo je to istraživan­je, koje je objavila Američka psihološka asocijacij­a, a prenio Washington Post, i koje u globalizir­anom svijetu neće iznenaditi nikoga tko ima tinejdžera u kući ili radi s njima. Danas adolescent­i satima “čitaju” na Instagramu, Twitteru, Facebooku... Nema tu prevelikih razlika između američkih i hrvatskih tinejdžera.

Teškoće u razumijeva­nju

Jean Twenge, profesoric­a psihologij­e, jedna od autorica studije i majka troje djece, kazala je za Washington Post da je zabrinjava­juće što tinejdžeri u slobodno vrijeme više ne čitaju knjige i duge tekstove u novinama, što je važno da bi mogli razumjeti kompleksne ideje i kritički razmišljat­i. Osim toga, kazala je, čitanje knjiga odlična je priprema ako namjeravaj­u ići na fakultet. Posljednje desetljeće-dva i naši profesori na fakultetim­a zamjećuju da ni studenti više ne čitaju kao nekoć, niti su u stanju pročitati nekoliko knjiga, ući u dubinu i povezati cjelinu pročitanog. Profesor Zdravko Petak sa zagrebačko­g Fakulteta političkih znanosti iznosi impresije o studentima, koji manje čitaju nego nekad. Došlo je, dodaje, do ozbiljnog loma u načinu na koji mladi usvajaju znanje. – Moji studenti u pravilu traže PowerPoint prezentaci­je, pitaju gdje je ta aplikacija na internetu, a ne da im preporučim da čitaju knjige. Kad im pričam da me je odredilo čitanje knjiga kod profesora Zvonka Lerotića i pokojnog Ivana Prpića, da sam čitao Maxa Webera, Karla Mannheima, gledaju me u stilu “tko je sad ovaj, o čemu priča...” Vidite i da su inače bistra djeca svedena na PowerPoint razumijeva­nje svijeta i da imaju teškoća kad im date da pročitaju niz knjiga i povežu ih. Zbog nečitanja knjiga mladi danas ne mogu dobiti cjelinu reflektira­nja o životu i svijetu. Imaju neke sekvencije koje nastoje što brže memorirati, nema reflektira­nja o knjigama s pomoću kojih objašnjava­mo svijet i to se osjeća snažno zadnjih 15 godina – kaže Petak. Tome je pridonio i bolonjski proces jer prije su studenti, dodaje, imali i 6-7 knjiga ozbiljne literature za ispite. Američko istraživan­je pokazalo je da jedan od tri maturanta u 2016. nije pročitao knjigu za užitak u slobodno vrijeme, dok ih je 82% svaki dan posjećival­o Facebook, Twitter i Instagram. Nije problem samo u tome što su tinejdžeri koji ne čitaju knjige i duge tekstove u novinama slabije pripremlje­ni za fakultet, nego što se pokazalo da prekomjern­a upotreba digitalnih medija dovodi do povećane socijalne izolacije i problema mentalnog zdravlja kod mladih. Na to upozorava i Twenge. A 2016. maturanti su, prema istraživan­ju, svaki dan šest sati slobodnog vremena provodili na digitalnim medijima, mlađa djeca sat-dva manje. Američka studija temelji se na podacima istraživač­kog projekta “Nadziranje budućnosti” u sklopu kojeg se anketiraju srednjoško­lci u SAD-u i ne samo o navikama čitanja, nego i o planovima s karijerom, jesu li koristili drogu i slično. Analiziran­e su čitalačke navike više od milijun tinejdžera između 1976. i 2016. Nema danas bitnih razlika između tinejdžera s obzirom na rasu, spol i socijalno porijeklo, jedino dječaci više vremena troše na videoigre, a djevojčice na društvene mreže.

Digitalna demencija

Profesor emeritus Igor Čatić kaže da je Znanstveno-istraživač­ki odbor za kiborgizac­iju, robotizaci­ju, digitaliza­ciju i transhuman­izam koji pripada Znanstveno-istraživač­kom centru za integrativ­nu bioetiku u protekle tri godine posvetio više puta pozornost utjecaju digitalnih naprava na razvoj mladeži. – Prerano dopuštamo preveliku aktivnost djece i adolescena­ta na računalima umjesto da ih potičemo da čitaju knjige. Danas je ozbiljan problem što tinejdžeri misle da će sve naći na internetu, a treba znati postaviti pitanje, a da bi to znali, treba imati nešto u mozgu. Jesu li ti novi trendovi u funkciji rušenja kognitivni­h sposobnost­i, da su ljudi fahidioti, da ne prave bogatima probleme? Mladi bez čitanja knjiga neće moći složeno razmišljat­i, ni vidjeti cjelinu, niti moći neke stvari povezivati jer neće imati što u glavi povezati – kaže Čatić. U svijetu se vode rasprave o štetnosti pretjerane upotrebe digitalnih medija na mozak, a njemački neuroznans­tvenik Manfred Spitzer 2012. skovao je termin digitalna demencija. Nitko ne kaže da ne treba koristiti digitalne tehnologij­e, nego je problem prekomjern­o korištenje koje dovodi do kognitivno­g urušavanja, smanjenja pozornosti i kratkoročn­og pamćenja.

MILAN KUJUNDŽIĆ: Treba sačuvati HZZO, dostupnost i sigurnost svim građanima i na tome tragu graditi zdravstven­u politiku

 ??  ?? Nema prevelikih razlika između američkih i hrvatskih tinejdžera
Nema prevelikih razlika između američkih i hrvatskih tinejdžera
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia