Večernji list - Hrvatska

Prvi Hrvatski festival hodanja predivnim ličkim krajolikom

1. i 2. rujna hodači će moći prijeći po dvije rute, kraću i dulju

- Božena Matijević bozena.matijevic@vecernji.net ZAGREB

Gospićke hodačke rute nazvane su “Tesla”, dok one otočke nose ime “Gacka”. Kraće rute iznose 18 i 20 km, a one dulje – 30 i 34 km. Kilometri laganog i ugodnog hodanja kroz predivan, očaravajuć­i lički kraj – to je ono što očekuje sudionike prvog Hrvatskog festivala hodanja koji će se, u organizaci­ji Turističke zajednice Ličko-senjske županije, održavati dva dana – 1. rujna u Gospiću te 2. rujna u Otočcu. U svakom gradu predviđene su po dvije rute, kraće (18 i 20 km) i dulje (30 i 34 km). Gospićke rute nazvane su “Tesla”, dok one otočke nose ime “Gacka”. Dulja gospićka ruta podrazumij­eva subotnji polazak u 10 sati s tamošnjeg Trga Stjepana Radića u smjeru Smiljana, rodnog mjesta Nikole Tesle. Nakon prolaska ispred Memorijaln­og centra “Nikola Tesla”, stazom će se nastaviti prema Debelom brdu, Ličkom Novom te Žabici, da bi se na povratku prošlo kroz Park-šumu Jasikovac i naselje Lipe prema gospićkom korzu i početnoj točki gdje ruta i završava.

Izvori Gacke

U nedjelju na dulju se rutu kreće u 9 sati iz parka u Otočcu prema Gackoj, u smjeru Prozora i Čovića, kroz Ličko Lešće do Sinca. Obići će se izvori Gacke, od Tonkovića do Majerova vrila, da bi se vrati- lo u Otočac. Sve koji se prijave i uplate kotizaciju očekuju majice, ruksaci, startni brojevi, voda, voće... Tu je i autobusni prijevoz između Gospića i Otočca. – Već dulje vrijeme željeli smo neki naš samostalni projekt kojim bismo promoviral­i zdravlje i Ličko-senjsku županiju. Tražili smo nešto svima pristupačn­o, a hodanje je svima preporučlj­ivo. To svi mogu. Kako već postoji IML Walking associatio­n, prilagodil­i smo se njihovim pravilima i zatražili pristup u članstvo, čime bismo ušli na svjetsku listu “hodačkih” festivala i tura. Ove su naše rute lagane jer želimo da ih svatko može prehodati. Na njima nema nikakvih uspona, gotovo sve je ravno. Točke za okrepu bit će na svakih pet-šest kilometara, a na kraju dužih ruta bit će i toplo jelo. Kraj subotnjeg hodanja proslavit ćemo i večernjim rock-koncertom na gospićkom trgu, tako da će se hodači moći i rasplesati. Za prvi put očekujemo oko tisuću sudionika – kazao nam je direktor TZ-a Ličko-senjske županije Ivan Radošević poručujući: “Dođite i s nama hodajte po Lici”.

‘RUTA BEZ USPONA’ Naše su rute lagane jer želimo da ih svatko može prehodati. Na njima nema nikakvih uspona, sve je ravno. IVAN RADOŠEVIĆ direktor ličko-senjskog TZ-a

 ??  ?? Ličani novim festivalom žele promovirat­i zdravlje i svoj očaravajuć­i kraj
Ličani novim festivalom žele promovirat­i zdravlje i svoj očaravajuć­i kraj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia