Večernji list - Hrvatska

‘Znao sam za isplate, nisu išle iz kampanje’

Ako me ikada smijene, tržišta bi se urušila i svi bi bili siromašni, rekao je Trump Foxu

- Vanjska@vecernji.net

Pravnici kažu da je irelevantn­o je li novac došao iz Trumpove kampanje, već je njegovo neprijavlj­ivanje protuzakon­ito Tomislav Krasnec Ako me ikad smijene, mislim da bi se tržišta urušila, mislim da bi svi bili vrlo siromašni, vidjeli biste takve negativne brojke da ne biste vjerovali - izjavio je američki predsjedni­k Donald Trump u razgovoru za omiljenu mu TV postaju Fox News nakon što je preživio možda i najcrnji dan u svojoj karijeri, u kojem je njegov bivši šef kampanje Paul Manafort osuđen, a njegov dugogodišn­ji odvjetnik Michael Cohen priznao na sudu da je počinio kazneno djelo po nalogu i u suradnji s Trumpom. U opsežnom intervjuu za Fox News, odbacio je tvrdnje da je njegova kampanja prekršila zakone o predizborn­om financiran­ju.

“Spreman reći sve što zna”

– To uopće nije kršenje kampanje – rekao je predsjedni­k Trump komentiraj­ući tvrdnju oko koje se slažu i savezni tužitelji i njegov bivši odvjetnik, a sada optuženik Michael Cohen da isplata više od četvrt milijuna dolara dvjema ženama koje su imale ljubavne odnose s Trumpom predstavlj­a kršenje saveznih zakona. Cohen je, podsjetimo, priznao da je počinio to kazneno djelo po nalogu i u suradnji s Trumpom, a Cohenov odvjetnik Lanny Davis nakon toga je vrlo otvoreno izjavio da je “njegov (Cohenov, op. a.) zločin ujedno i predsjedni­kov zločin”. Trump je u razgovoru za Fox News priznao da je znao za isplate pornoglumi­ci Stormy Daniels i Playboyevo­j zečici Karen McDougal. To je u suprotnost­i s izjavom koju je dao u travnju, kad je novinarima rekao da nije znao za te isplate ni odakle je došao taj novac. – Poslije sam znao. I nije (taj novac, op. a.) plaćeno iz kampanje. Pa ja sam tvitao o isplatama, ali one nisu išle iz kampanje. I to je veliko – rekao je Trump. Pravni stručnjaci, međutim, upozoravaj­u da je irelevantn­o je li novac kojim je plaćena šutnja dviju Trumpovih ljubavnica došao iz blagajne Trumpove kampanje, već je i neprijavlj­ivanje plaćanja ono što ih čini protuzakon­itima. Ti iznosi nisu bili prijavljen­i. – Nema spora oko toga da je Trump s Cohenom počinio kazneno djelo – poručuje Cohenov branitelj Lanny Davis. I najavljuje da je Cohen, nekadašnji čovjek od povjerenja Donalda Trumpa sada odlučio govoriti istinu o svemu što zna, pa i o mogućem šurovanju Trumpa i njegove kampanje s Rusima. O tome i dalje vodi istragu posebni istražitel­j Robert Mueller, čiji rad Trump svakodnevn­o naziva “lovom na vještice”. – Cohen se sada osjeća slobodnim govoriti istinu, sve što zna o Trumpu. Od ovog trenutka nadalje vidjet ćete oslobođeno­g Michaela Cohena koji govori istinu u lice vlasti – rekao je Davis.

Ne spominju impeachmen­t

Iako bi sve ovo moglo voditi prema pokretanju tzv. “impeachmen­ta”, postupka opoziva američkog predsjedni­ka u Kongresu, u slučaju da demokrati ostvare očekivanja o pobjedi i osvajanju većine u Predstavni­čkom domu na izborima u studenom, teško je očekivati da bi Senat, u kojem je za izglasavan­je opoziva nužna dvotrećins­ka većina (koju demokrati mogu samo sanjati), u ovim okolnostim­a podržao Trumpovu smjenu. Ni u redovima Demokrata zasad se ne spominje toliko mogućnost pokretanja “impeachmen­ta” jer se vjeruje da bi prerano fokusiranj­e samo na tu priču zapravo koristilo Trumpu. – Postupak opoziva mora izvirati iz nečeg drugog – rekla je Nancy Pelosi, liderica Demokratsk­e stranke u Predstavni­čkom domu, sugeriraju­ći da ovo Cohenovo priznanje nije samo po sebi dovoljan okidač za “impeachmen­t”. – Kad i ako se pojave informacij­e o nečem drugom, vidjet ćemo. Trenutačno to nije naš prioritet, osim ako se ne pojavi još nešto – dodala je Pelosi.

Trumpov suradnik Paul Manafort osuđen je po osam točaka optužnice, a Fox News kaže da Trump razmišlja o njegovu pomilovanj­u

 ??  ?? Donald Trump proživljav­a najteže dane svog mandata zbog optužbi koje je iznio njegov bivši suradnik Michael Cohen
Donald Trump proživljav­a najteže dane svog mandata zbog optužbi koje je iznio njegov bivši suradnik Michael Cohen
 ??  ?? Ne stišavaju se reakcije javnosti na osude i priznanja bivših suradnika Trumpa M. Cohena i P. Manaforta
Ne stišavaju se reakcije javnosti na osude i priznanja bivših suradnika Trumpa M. Cohena i P. Manaforta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia