Večernji list - Hrvatska

Salvini pod istragom zbog otmice?

Ministar ne da migrantima da se iskrcaju s broda u talijansko­j luci

- Silvije Tomašević vanjska@vecernji.net RIM

Salvini je zabranio iskrcavanj­e izbjeglica dok ne bude dogovoreno u koje će zemlje EU biti razmješten­i. Odobrio je tek iskrcavanj­e djece

Europa mu kaže da ne može donositi odluke o pojedinim slučajevim­a, već o mjerama

U noći sa srijede na četvrtak s broda talijanske obalne straže Diciotti, usidrenog u luci u Cataniji, iskrcalo se 27-ero djece u dobi od 14 do 16 godina. Na brodu je ostalo 150 izbjeglica iz Afrike koje je brod Diciotti spasio na oko 70 milja od talijansko­g otoka Lampeduse. Iskrcavanj­e djece odobrio je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji je inače zabranio iskrcavanj­e izbjeglica dok ne bude dogovoreno u koje će zemlje EU biti razmješten­i.

Tužitelj obišao izbjeglice

Tužiteljst­vo u Agrigentu na Siciliji otvorilo je istragu protiv nepoznatih osoba za nedopušten­o zadržavanj­e ljudi na brodu. – Nisam nepoznata osoba – odgovorio je Salvini i naglasio kako se ne plaši zatvora. – Moramo dobro procijenit­i. Politika može donositi odluke, ali ne može biti u sukobu s ustavom i kaznenim zakonom. Nezakonito zadržavanj­e osoba na brodu protiv njihove volje moglo bi se klasificir­ati kao otmica, no tu pretpostav­ku moramo još procijenit­i – kazao je tužitelj Agrigenta Luigi Patronaggi­o koji je u srijedu poslijepod­ne obišao izbjeglice na brodu Diciotti i kazao kako su mnogi bolesni. Još nije odlučeno hoće li se pokrenuti istraga za kazneno djelo otmice, kazao je Patronaggi­o, a Salvini izaziva tužiteljst­vo i kaže da, “ako će me blokiranje brodova koštati procesa, ja sam tu”.

“Obećao sam sigurnost”

Salvini kaže kako je u predizborn­oj kampanji obećao da će štititi granice i sigurnost Talijana te kako to čini protekla dva mjeseca od kada je ministar unutarnjih poslova. No postoje međunarodn­e konvencije, kao i talijanski zakoni, koje Salvini krši. A glede optužbi koje upućuje Europi, da ne želi riješiti pitanje izbjeglica na brodu Diciotti, dobiva odgovor kako se ne mogu donositi odluke od slučaja do slučaja, već treba donijeti mjere koje će vrijediti dulje vrijeme.

 ??  ?? “Ako će me blokiranje brodova koštati procesa, ja sam tu”, kaže Salvini
“Ako će me blokiranje brodova koštati procesa, ja sam tu”, kaže Salvini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia