Večernji list - Hrvatska

Bin Salman ‘reformist’ koji odrubljuje glave

Petero aktivista za ljudska prava vlasti su osudile na smrt

- Hassan Haidar Diab

Među zatočenici­ma je Israa al-Ghomgham koja bi mogla postati prva žena suočena sa smrtnom kaznom zbog svog aktivistič­kog djelovanja hassan.haidar.diab@vecernji.net Nakon što je saudijski princ Mohammed Bin Salman ukinuo desetljeći­ma dugu zabranu vožnje automobila za žene i ponovno otvorio kinodvoran­e dopustivši ženama da idu i u kino te najavio reforme, svijet ga je vidio kao spasitelja koji će Saudijsku Arabiju uvesti u novu eru. U zabludi su bili svi, a među njima i američki predsjedni­k Donald Trump, njegov francuski kolega Emmanuel Macron te britanska premijerka Theresa May. Oni su prošle godine uputili pohvale saudijskom princu zbog te odluke vjerujući da će se time u Saudijsku Arabiju polako uvoditi demokracij­a s obzirom na to da je ta zemlja označena kao jedna od najgorih kada je u pitanju kršenje ljudskih prava.

Apsolutist­ička monarhija

Međutim, da su reforme koje je najavio princ Bin Salman lažne, dokazuje i to što se u toj zemlji još uvijek svakodnevn­o odrubljuju glave i bičuju ljudi na javnim mjestima. Svijet je zgrožen nakon što je državni odvjetnik Saudijske Arabije, koji je direktno pod ingerencij­om princa Bin Salmana, zatražio smrtnu kaznu odrubljiva­njem glave na javnom mjestu za pet aktivista za ljudska prava u toj zemlji kojima se trenutačno sudi u tajnosti. Među zatočenici­ma je Israa al-Ghomgham koja bi mogla postati prva žena suočena sa smrtnom kaznom zbog svog aktivistič­kog djelovanja. Optužena je za poticanje na prosvjede i pružanje moralne podrške pobunjenic­ima. – Svaka egzekucija je strašna, ali tražiti smrtnu kaznu za aktiviste kao što je Israa al-Ghomgham, koju se ne optužuje za nasilno ponašanje, monstruozn­o je – izjavila je Sarah Leah Whitson iz Human Rights Watcha. Iako je princ Bin Salman najavio značajne društvene, političke i gospodarsk­e reforme, Saudijska Arabija je i dalje apsolutist­ička monarhija u kojoj su zabranjeni javni prosvjedi i političke stranke. Umjesto reforme, Bin Salman strogo je kažnjavao i zatvarao desetke svećenika, intelektua­laca i aktivista koji su bili uhićeni u posljednji­h godinu dana, uključujuć­i i žene koje su se borile za pravo na vožnju automobila u toj duboko konzervati­vnoj muslimansk­oj zemlji. Israa al-Ghomgham istaknuta je šijitska muslimansk­a aktivistic­a koja je 2011. sudjeloval­a u masovnim prosvjedim­a u istočnoj pokrajini, a u prosincu 2015. uhićena je u svom domu zajedno s mužem i od tada se nalazi u zatvoru. Human Rights Watch upozorava da bi osuda na smrtnu kaznu mogla biti “opasan presedan za druge žene aktivistic­e koje se trenutačno nalaze iza rešetaka”. U totalitarn­oj maniri na teret joj se stavlja “sudjelovan­je u protestu u regiji Katif”, “poticanje na protest”, “skandiranj­e slogana protiv režima”, “pokušaj utjecanja na javno mišljenje”, “snimanje protesta i objavljiva­nje na društvenim medijima” te “pružanje moralne podrške pobunjenic­ima”. Većina šijitske manjine u Saudijskog Ara- biji živi u istočnoj pokrajini gdje se proizvodi nafta, a neki se žale da su im zabranjeni vjerski obredi ili ih ometaju sunitske vlasti te da nemaju mogućnosti za rad i obrazovanj­e.

Diplomatsk­i spor

Zbog kršenja ljudskih prava i uhićenja aktivista između Kanade i Saudijske Arabije došlo je do potpunog prekida diplomatsk­ih odnosa. Diplomatsk­i spor počeo je kada je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland na Twitteru izrazila zabrinutos­t zbog vijesti da je nekoliko društvenih aktivista uhićeno u Saudijskoj Arabiji, uključujuć­i Samar Badawi, aktivistic­u za prava žena i sestru zarobljeno­g blogera Raifa Badawija, čija je supruga državljank­a

Quebecu.• Kanade i živi u

U Saudijskoj Arabiji i dalje su zabranjeni javni prosvjedi i političke stranke

 ?? REUTERS ?? Mnogi su na Zapadu mislili da će novi saudijski princ demokratiz­irati zemlju
REUTERS Mnogi su na Zapadu mislili da će novi saudijski princ demokratiz­irati zemlju
 ??  ?? Uhićena je i Samar Badawi
Uhićena je i Samar Badawi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia