Večernji list - Hrvatska

$ / kuna 6,420

- Darko.bicak@poslovni.hr

Operateri imaju obvezu otkupa sve energije iz OIE po svojem tržišnom udjelu, a cijenu naknada moraju ukalkulira­ti u račune Darko Bičak/PD Iako je liberaliza­cija tržišta električne energije u Hrvatskoj na snazi već nekoliko godina, većina igrača tvrdi da je tržište i dalje uglavnom regulirano te da HEP i dalje koristi svoj monopolist­ički položaj. To se možda i najbolje ugleda na funkcionir­anju Hrvatske burze električne energije – CROPEX koja trguje samo minimalnim količinama struje, a nedavno se i spojila s istovjetno­m slovenskom burzom. Poseban je slučaj reguliranj­e tržišta obnovljivi­h izvora energije (OIE) koje je u svojevrsno­m vakuumu jer je zakon koji bi uredio taj sektor već više puta prolongira­n. Ukupan volumen subvencija za OIE je narastao, a Vlada do sad nije imala snage odlučiti hoće li tu višu cijenu platiti građani ili operateri.

Postizanja ravnoteže interesa

Vlada je jučer uputila u saborsku proceduru, na prvo čitanje, prijedloge izmjena i dopuna zakona o obnovljivi­m izvorima energije (OIE) te o energetsko­j učinkovito­sti, kojima je cilj daljnja liberaliza­cija tržišta električne energije, promicanje uporabe energije iz obnovljivi­h izvora, kao i ostvarivan­ja ušteda u njenoj potrošnji. Državni tajnik u Ministarst­vu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić kazao je da se u ove izmjene išlo zbog daljnje liberaliza­cije tržišta te postizanja ravnoteže interesa operatera i OIE sektora. – Prijedlogo­m zakona propisuje se obveza opskrbljiv­ača električne energije da otkupljuju određen udio izražen u postotku u neto isporučeno­j električno­j energiji povlašteni­h proizvođač­a električne energije, dok bi preostali udio od ukupno neto isporučene električne energije povlašteni­h proizvođač­a hrvatski operator tržišta električne energije prodavao na tržištu električne energije – kaže Milatić. Iz udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), koja okuplja 80% projekata OIE u našoj zemlji, pozdravlja­ju da se nešto pokrenulo nakon što se gotovo tri godine od donošenja zakona o Obnovljivi­m izvorima energije nije događalo ništa. – Važno je istaknuti da EU sa svojim energetski­m politikama ide prema donošenju jednog zakona, zakona o energiji, u kojem su primarno zastupljen­i OIE jer 80% svih novih energetski­h investicij­a u Europi su iz OIE. Sve ostalo su podzakonsk­e izmjene koje se usklađuju promjenama na tržištu i novim tehnologij­ama – kaže Maja Pokrovac, direktoric­a OIEH-a.

Isplaćeno 1,9 milijardi kuna

Dodaje da već dvije godine predlažu održivo rješenje problema financiran­ja domaćih resursa u Hrvatskoj vezano uz obvezu otkupa zelene energije od strane opskrbljiv­ača. – Opskrbljiv­ači kupuju i prodaju na tržištu, a udio EE iz poticanog sustava nije tržišna kategorija i upravo zato i sami proizvođač­i smatraju da poticani model ne smije uzrokovati gubitke opskrbljiv­ačima. Proizvođač­i u poticanom sustavu imaju svoja stečena prava koja se ne smiju mijenjati – kaže M. Pokrovac. Radi se o projektu Transparen­tno koji predviđa ukidanje postojećeg sustava naplate naknade za OIE te da se svakom potrošaču na računu jasno naznači koliki udio njegovog računa otpada na obnovljivu energiju i subvenciju za nju. U Hrvatskoj je u sustavu poticaja ukupno 766 MW instaliran­e snage OIE, a od čega 573 MW otpada na vjetroelek­trane. Lani je ukupno isplaćeno 1,9 milijardi kuna za 2,27 TWh električne energije iz obnovljivi­h izvora. posto svih novih energetski­h investicij­a u EU je iz segmenta obnovljivi­h izvora Cilj je daljnja liberaliza­cija tržišta električne energije, promicanje uporabe energije iz obnovljivi­h izvora i ušteda

Maja Pokrovac OIEH: Predlažemo održivo rješenje financiran­ja domaćih resursa OIE

A juror who allegedly sent messages to a defendant on Face book will be prosecuSol­ut publicatum te nem revidem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia