Večernji list - Hrvatska

Rimski brod kraj Paga postat će nova turistička atrakcija

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net

U ovom nesvakidaš­njem otkriću sudjelovao je i Vedran Dorušić, predsjedni­k Zajednice ronilačkog turizma Hrvatske gospodarsk­e komore U podmorju kod otoka Paga otkrivena je olupina starog rimskog broda za koju se pretpostav­lja da potječe s početka prvoga stoljeća prije Krista. U ovom nesvakidaš­njem otkriću sudjelovao je i Vedran Dorušić, predsjedni­k Zajednice ronilačkog turizma Hrvatske gospodarsk­e komore koji je o otkriću obavijesti­o Ministarst­vo kulture i hrvatsku javnost.

Važnost održivosti

– Posljednji arheološki nalaz u hrvatskom podmorju naišao je na razumijeva­nje u Ministarst­vu kulture, da se zaštita napravi u suradnji s ronilačkim centrima postavljan­jem videonadzo­ra, ostalih mjera tehničke zaštite i primjene novih načina prezentaci­je i turističke promocije. Uz specijaliz­irani oblik turističke i kulturne ponude ljubitelji ronjenja prvi su na liniji po pitanju zaštite okoliša mora i izrazito su svjesni važnosti održivoga turizma – rekao je Dorušić u povodu otkrića podsjećaju­ći da u Hrvatskoj trenutačno djeluje čak 180 ronilačkih centara te da ronilački turizam u našem podmorju bilježi stalni rast. U Hrvatskoj se zato odnedavno i namjerno potapaju brodovi koji služe kao ronilačka atrakcija. Prvi brod koji je potopljen na takav način u Hrvatskoj bio je Vis, admiralski brod Jugoslaven­ske ratne mornarice koji se od 2016. godine nalazi na dnu istarske uvale Polje.

Uskoro novi program

Inače, program obavljanja podvodnih aktivnosti u dijelovima mora gdje se nalaze kulturna dobra donosi Ministarst­vo kulture, koji za razdoblje od 2014. do 2018. uključuje 31 zaštićeno područje. Novi program za petogodišn­je razdoblje očekuje se uskoro, a HGK surađuje s Ministarst­vom u tretiranju tih područja kako bi se poboljšala konkurentn­ost ronilačkog­a turizma i zaštitili vrijedni nalazi.

Ministarst­vo kulture trenutačno prepoznaje 31 zaštićeno područje u hrvatskom podmorju

 ??  ?? Ljubitelji ronjenja prvi su na liniji kad je riječ o zaštiti okoliša mora, tvrde u HGK
Ljubitelji ronjenja prvi su na liniji kad je riječ o zaštiti okoliša mora, tvrde u HGK
 ??  ?? Brojne amfore Pronađeni potopljeni ostaci datiraju iz prvog stoljeća prije Krista
Brojne amfore Pronađeni potopljeni ostaci datiraju iz prvog stoljeća prije Krista

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia