Večernji list - Hrvatska

Sve znamo što treba raditi, a možemo i bolje

Europsko prvenstvo nam se smiješi, ali nije još sve gotovo

- Katarina Kušec

Hrvatske odbojkašic­e upisale su tri pobjede u tri odigrane utakmice u kvalifikac­ijama za Europsko prvenstvo koje se igra 2019. godine sport@vecernji.net Hrvatska ženska odbojkaška reprezenta­cija dobila je krila otkako je osvojila zlato na Mediterans­kim igrama. Pokazalo im je to da mogu napraviti nešto, dalo im je vjeru da odbojka u Hrvatskoj može živjeti. Bilo je tu dosta turbulenci­ja; smjena izbornika, odlazaka izbornika, ponekih ozljeda... a onda je sve “sjelo” na svoje mjesto kada je na klupu reprezenta­cije došao Daniele Santarelli. Preuzeo je odbojkašic­e kada je trebalo, s njima odradio pripreme u Sloveniji, a onda kre- nuo u kvalifikac­ije za Europsko prvenstvo 2019. godine. Za sada se ne može žaliti jer njegove su izabranice u tri dosadašnje utakmice upisale tri pobjede. Nije tajna da se svi nadamo prolasku dalje jer skupinu B, u kojoj igraju, dijele još s Austrijom, Albanijom i Švicarskom. Trenutačno su prve sa svih devet osvojenih bodova. – Jako nam je to bitno da se približimo Europskom prvenstvu, ali naravno ima još dosta do toga – rekla je kapetanica Samanta Fabris.

Vidi se napredak

A pokazala je ta utakmica protiv Austrije kako još ima mjesta za napredak. Obrana, prijam, servis... sve treba još finalno brušenje. Svjesni su toga i izbornik, ali i igračice. – Moramo raditi još na dosta stvari, pogotovo na sistemu na kojemu novi izbornik inzistira. Ima tu još puno borbe, obrana može sigurno bolje, ali i prijam. No dobro. Vidi se napredak iz utakmice u utakmicu, a to nam je jako bitno za sada – analiziral­a je Samanta koja je usprkos svemu zadovoljna atmosferom u hrvatskim redovima.

Više putovanja, više utakmica

– Atmosfera je stvarno odlična, pogotovo sada nakon zlata na Mediterans­kim igrama. Mislim da se i izbornik dobro uklopio s nama. Super smo, radi se. Svako ima svoju funkciju. Svatko zna što treba raditi, ali treba nam još vremena da dođemo do nečega boljeg. Treba nam i strpljenja i tako će i biti. A vidi se na licima svih njih da su zadovoljne. Pa na utakmici protiv Austrije čak su i zaplesale na pokoji osvojeni poen. Izbornik je za to vrijeme euforično proživljav­ao svaki njihov dodir s loptom. Osmijeh ne može sakriti ni on. – Prvo su nam najbitnije te kvalifikac­ije, a poslije ćemo vidjeti: tko će doći, zdravstven­o stanje igračica, kako će biti druge ekipe. Dosta je to daleko sada. Imamo i europsku ligu, europske igre... Prvenstvo je tek za godinu dana, može se svašta dogoditi do tada – oprezna je Samanta. Ono što je možda zanimljivi­je i drukčije od ostalih sportova jest način organizaci­je EP-a. Igra se u čak četiri države, a to su Turska, Poljska, Mađarska i Češka. – Vjerojatno će biti puno više putovanja, selidbe. Bit će puno više ekipa, ali i više utakmica – rekla je kapetanica Fabris.

Prvi će se put EP igrati u četiri države – Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj Sljedeću utakmicu naše odbojkašic­e igraju u Austriji protiv Austrije u subotu u 17.45 sati.

 ?? D. PUKLAVEC/ PIXSELL ?? Samanta Fabris Ove sezone igra za talijanski sastav Conegliano, gdje joj je trener hrvatski izbornik
D. PUKLAVEC/ PIXSELL Samanta Fabris Ove sezone igra za talijanski sastav Conegliano, gdje joj je trener hrvatski izbornik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia