Večernji list - Hrvatska

Peruško poziva NO na smjenu Kocijana i Galića

Zatražio smjenu i čelnika Leda Darija Vrabeca

- Marina Šunjerga

Argument za smjenu Galića je uvjerenje izvanredne uprave da šteti ugledu tvrtke, a protiv Kocijana podnesena je i kaznena prijava marina.sunjerga@vecernji.net Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško pokušava smijeniti predsjedni­ka uprave Jamnice Mislava Galića, bivšeg šefa Tiska Dražena Kocijana, a navodno i predsjedni­ka uprave Leda Darija Vrabeca. Službeno, Peruško je u petak uputio pisma Nadzornom odboru Jamnice sa zahtjevom da smijene Galića te NO-u Mercatora, u kojem je Kocijan direktor za regionalna tržišta. Protiv Kocijana je, neslužbeno se može čuti, podnesena i kaznena prijava zbog malverzaci­ja. Argument za smjenjivan­je Galića je uvjerenje izvanredne uprave da šteti ugledu tvrtke s obzirom na to da je opterećen optužnicom protiv uprave koju je imenovao Ivica Todorić.

Dio sindikata se protivi

Izvanredna uprava Kocijana proziva za manipulaci­je i friziranje izvješća, stanje zaliha u milijunski­m iznosima... Zanimljivo je da je Peruško u sustav Agrokora došao u vrijeme kada Kocijan odlazi iz te tvrtke u Mercator, u kojem je Agrokor samo suvlasnik i nad kojim Peruško nema potpunu ingerencij­u. Stoga čelni čovjek Agrokora ovisi o odluci Tomislava Čizmića koji vodi Mercator te NO-u slovenske kompanije. Odnos s Mislavom Galićem puno je zanimljivi­ji jer se već mjesecima sukob između dvojice menadžera, Peruška i Galića, povlači u javno- sti. Galić je bio među direktorim­a u koncernu koji nisu htjeli potpisati preuzimanj­e jamstava, čime se ozbiljno suprotstav­io idejama izvanredne uprave. Pokušaju smjenjivan­ja uoči izglasavan­ja nagodbe vjerovnika Agrokora suprotstav­io se dio sindikata iz Jamnice, a negodovali su i u redovima vjerovnika, a prema nacrtu nagodbe novih vlasnika Agrokora. Peruško ipak nije odustao od tog smjenjivan­ja već na njemu inzistira navodeći da Galić šteti ugledu kompanije zbog kaznene prijave. Nadzorni odbor Jamnice dosad nije povukao potez koji je od njega već neslužbeno tražen, ali nakon službenog obraćanja javnosti izgledno je da će ga poslušati.

Šalića za novog šefa Jamnice

– Okolnost da se vodi i kazneni postupak protiv Galića dodatno šteti poslovnom ugledu Jamnice jer nije uobičajeno da društvo zastupa i predstavlj­a osoba protiv koje se vodi kazneni postupak, koji je u posrednoj vezi s funkcijom koju obnaša – obrazložio je Peruško smjenu Galića, koji na njegovo mjesto želi postaviti Daria Šalića koji je dosad u Atlantic grupi bio direktor tzv. HORECA sektora. Kandidat za mjesto šefa Jamnice radio je i u Coca-Coli, Heinekenu i Zagrebačko­j pivovari.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia