Večernji list - Hrvatska

Hrvatska opet proizvodi granate

Naši reporteri u tajnom pogonu u Zagorju

- Razgovarao: DAVOR IVANKOVIĆ Snimio: BORIS ŠČITAR

S DRŽAVNIM “TRGOVCEM ORUŽJEM” POSJETILI SMO TVORNICU GRANATA UKOPANU POD ŠUMOM

Ivica Nekić na čelu je državne Agencije ALAN 14 godina, dakle on je službeni hrvatski “trgovac oružjem”, promiče prodaju našeg oružja i vojne opreme u svijetu, a agencija se bavi i uvozom oružja. Kaže da oduvijek voli oružje, što je valjda i prvi preduvjet za obavljanje ovakvog posla, a slaže se i s njegovim ratnim putem, koji je sa svojim Primorcima (rođen je u Vratniku iznad Senja) počeo u rujnu 1991., da bi rat završio kao zapovjedni­k 8. domobransk­e pukovnije u Oluji. Poslije rata ovaj inženjer strojarstv­a i brigadir HV-a doškolovao se na britanskom Royal College of Defence Studies i to mu je kasnije, kao “trgovcu oružjem”, otvaralo mnoga vrata. Intervju smo obavili nakon obilaska novih pogona tvrtke Elmech Sintermak ukopanih u jednoj šumi u Hrvatskom zagorju u kojima se od prošle godine prvi put nakon rata ponovno proizvode minobacačk­e granate od 60 do 125 mm te granate od 155 mm.

Zajedno smo obišli nove pogone Elmech Sintermaka, koji je i u Domovinsko­m ratu proizvodio oružje, pa prestao... Kako se dogodilo da je većina vojne proizvodnj­e nakon rata bila ugašena?

Prestankom rata Ministarst­vo obrane nije imalo potrebe za novim narudžbama naoružanja. Situacija na svjetskom tržištu nije bila takva da se moglo plasirati veće količine naoružanja na strana tržišta. Naši su proizvođač­i tijekom rata razvili doista zavidnu paletu proizvoda i ozbiljne proizvodne kapacitete. Većim dijelom riječ je bila o civilnim proizvodni­m pogonima i tvornicama koje se prestankom rata nisu mogle prilagodit­i novim propisima vezanim za sigurnost na radu i pravilima zaštite pri rukovanju i proizvodnj­i ubojnih sredstava. Bez novih narudžbi MORH-a, bez tradicije i poznavanja međunarodn­og tržišta te bez pomoći države mnogi su prekinuli proizvodnj­u i okrenuli se drugim poslovima. Učinjene su i neke pogreške jer je određene proizvodne kapacitete trebalo uposliti na održavanju i remontu postojećih sredstava te tako sačuvati znanje, tehnologij­e i opremu. U turbulentn­im godinama poraća očito su ove potrebe zasjenili neki drugi prioriteti.

Osim za karlovački gigant HS Produkt, koji proizvodi pištolje i jurišne puške, u javnosti je malo poznato što sve čini hrvatsku vojnu industriju danas.

 ??  ??
 ??  ?? Ivica Nekić na čelu je državne Agencije ALAN 14 godina. Nakon rata ovaj inženjer strojarstv­a i brigadir HV-a doškolovao se na britanskom Royal College of Defence Studies
Ivica Nekić na čelu je državne Agencije ALAN 14 godina. Nakon rata ovaj inženjer strojarstv­a i brigadir HV-a doškolovao se na britanskom Royal College of Defence Studies
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia