Večernji list - Hrvatska

Može li slom Uljanika srušiti IDS koji Istrom drma gotovo 30 godina

- Iva Puljić-Šego

Pula je napokon pokazala pankerski mentalitet pa su Puljani prvi put revolt pokazali prema IDS-u, istarskom pandanu HDZ-u iva.puljic-sego@vecernji.net Pula nije bila samo zadnja stanica u bivšoj Jugoslavij­i, grad u koji su se slili razni furešti. Što zbog tadašnje JNA, što zbog brodogradi­lišta čije vas gorde dizalice dočekaju već na ulazu u grad.

Evidentni slom

Pula nije ni samo Uljanik i Arena, koji su njezini najveći simboli. Pula je i u bivšoj državi bila poznata kao grad punka i rocka, ta jedan od najpoznati­jih rokersko-pankerskih klubova upravo je kultni “Uljanik” u kojem su odrastale generacije Puljana. Taj pankerski mentalitet napokon se pokazao i u petak kada su se građani Pule pridružili pobunjenim uljanikovc­ima koji štrajkaju zbog neisplate plaća i evidentnog sloma nekad zlatnog brodogradi­lišta. Ali dojam je da taj štrajk prelazi granice radničkog protesta i pretvara se u bunt protiv apsolutne vladavine IDS-a koji Istrom drma već 30 godina. Taj istarski pandan HDZ-u na nacionalno­j razini (premda je HDZ u državi dvaput gubio parlamenta­rne izbore, a IDS u Istri nijednom) godinama plete svoju političku mrežu koja u gradska i županijska tijela i poduzeća kojima upravlja lokalna vlast, reći će u Istri, ne propušta nikoga bez partijske iskaznice IDS-a. Istrani će vam ogovarati IDS, ali i na izborima uredno glasati za tu stranku. Međutim, štrajk uljanikova­ca pokazao je i revolt prema IDS-u. Uzalud je župan Valter Flego štrajkaše pokušavao uvjeriti da “smo svi na istoj strani” (i IDS i uljanikovc­i). Zalili su ga pivom i gađali kikirikije­m, uzvikivali “IDS, mafijo”, a posebna diverzija izvedena je tako što su uljanikovc­i prosvjeduj­ući gradom u jednom trenutku zapjevali Thompsonov­u “Lijepa li si”. Nema koji dan da je Ivan Jakovčić, neformalni šef IDS-a, poručio “Thompsone, bogami nećeš pjevati u Areni”, što je samo najsvježij­i primjer zabrane pristupa tom pjevaču. Politika IDS-a godinama Thompsonu zabranjuje nastup u pulskom amfiteatru jer ga drži neofašisto­m pa ne čudi da je upravo Thompsonov­a pjesma odabrana kao simbol prkosa “istarskom HDZ-u”. Posebno Nini Jakovčiću kojem su uljanikovc­i transparen­tom poručili i “Nino, ti si zakuha, a sad daj kruha”. Jakovčić je, naime, donedavno bio član Nadzornog odbora tvrtke Afarak u vlasništvu Danka Končara koji figurira kao “bi – ne bi” strateški partner Uljanika. Jakovčića se doživljava kao Končarova lobista, premda je on to u ranijim izjavama nazvao glupostima, ali i kao osobu koja je unatoč povlačenju s pozicije predsjedni­ka IDS-a pred koju godinu i dalje moćna figura.

Plenković će imati problem ako se štrajk uljanikova­ca prelije u val prosvjeda

Iako će uljanikovc­i u ponedjelja­k štrajkati pred zgradom Vlade na Markovu trgu, ta je pobuna i dalje opasnija za IDS nego za HDZ.

Slijedi katastrofa?

Plenkoviću će problem nastati ako Uljanikov štrajk bude okidač za val prosvjeda, a IDS-u čiji direktori upravljaju Uljanikom udarac je već zadan. Sad je samo pitanje hoće li se vatra u Uljaniku ugasiti ili će stečaj, a ugledni pulski profesori ekonomije upozoravaj­u da bi stečaj tog brodogradi­lišta doveo do društveno-ekonomske katastrofe u Istri, u ponor povući i IDS. Prerano je donositi zaključke, ali viđeno na pulskim ulicama nimalo ne ide u prilog toj stranci. Mala iskra dovoljna je da se proširi razoran požar, a u ovom je slučaju iskra već postala krijes...

 ??  ?? Pobuna radnika i dalje je opasnija za IDS i Jakovčića nego za HDZ
Pobuna radnika i dalje je opasnija za IDS i Jakovčića nego za HDZ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia