Večernji list - Hrvatska

Godišnji provode spašavajuć­i

Pau je htio postati liječnik kada je čuo da veliki Magic Johnson boluje od AIDS-a

- Vanja Deželić sport@vecernji.net ZAGREB

Braća Gasol su veliki košarkaši, ali i humanitarc­i: Marc je spašavao izbjeglice iz mora, a Pau obilazio siromašne Slike velike španjolske NBA zvijezde Marca Gasola (33) kako pomaže migrantima nasukanima u Sredozemno­me moru obišle su svijet i probudile svijest o problemu s kojim se nesretnici željni boljeg života susreću kad uđu na premale brodove i krenu u nepoznato. Ali, nije ta briga Marca Gasola od jučer, on i njegov stariji brat Pau (38) uključeni su u humanitarn­e akcije već gotovo dva desetljeća. – Nisam više mogao samo gledati što se događa, htio sam pomoći. Prošlog ljeta su me reprezenta­tivne obveze onemogućil­e da se uključim u pomaganje na terenu, ali ovog ljeta bio sam izravno uključen – kazao je Marc, čije djelovanje u nevladinoj organizaci­ji Proactiva Open Arms svi hvale. Kako i ne bi kad je to što čini iskreno, potaknuto željom da se svijet učini boljim. Uostalom, zato mlađi brat Gasol još od doba kad je igrao u Barceloni pomaže siromašnim­a, djeci, uključen je u akcije koje organizira UNICEF.

Nisu mi jasne talijanske vlasti

No, nikad nije osjetio nešto tako snažno kao jednog srpanjskog dana ove godine kad je prvi put krenuo s Proactiva Open Arms u akciju spašavanja unesrećeni­h ljudi. – Spasili smo stariju ženu koja je 48 sati plutala na komadu drveta, divio sam se njezinoj snazi i bio sretan što sam pomogao u njezinu spašavanju. Nažalost, ništa nismo mogli učiniti za novorođenč­e koje smo pronašli u moru. Kao oca, to me iznimno pogodilo, ta spoznaja da je netko bio spreman riskirati svoj život, ali i život djeteta da si možda uspije osigurati bolji život. Zbog svega toga mi nije jasno zašto nam talijanske vlasti ne dopuštaju da ljude kojima spasimo život odvezemo u njihove luke, kao što mi nije jasno zašto ih se deportira u zemlje iz kojih su pobjegli i u kojima im je život ugrožen – kaže Gasol. U pokušaju bijega samo prošle godine poginula je 1441 osoba. – Grozno je da se preživjele vraća tamo odakle su toliko željeli pobjeći da su bili spremni riskirati život – izjavio je Marc Gasol. Njegov stariji brat Pau ponosi se svojim bratom, kojeg je zasigurno izgradio svojim primjerom. Kao što su uvelike pomogli u izgradnji njih dvojice kao osoba roditelji, majka Marisa, liječnica, i otac Agustí, medicinski tehničar. Odgojem su usadili sinovima tu ljubav prema ljudima i ogorčenost nesretnim sudbinama, koje uopće u bolje postavljen­om svijetu ne bi trebale biti takve kakve jesu. I vidjelo se da takav način odgoja pali, ostavlja trag. Jer, empatija koju Pau Gasol osjeća prema ljudima seže u davne dane, u njegovo rano djetinjstv­o. Imao je 11 godina kad se pročulo da Magic Johnson ima AIDS. – Tad sam odlučio postati liječnik i pronaći lijek za tu bolest – uz smijeh se godinama kasnije prisjetio Gasol pa nastavio: – Upisao sam medicinu, ali košarkaška karijera odvukla me u drugom smjeru – kaže Španjolac koji je 2008. potpisao upravo za franšizu u kojoj se proslavio Magic. Kako ipak ne bi izgubio dodir s ljudima koji trebaju pomoć, Pau se uključio u UNICEF još 2003. i postao ambasador te organizaci­je. U 15 godina obišao je mnoga područja u Africi, na Bliskom istoku, u južnom dijelu Azije i u Južnoj Americi. – Sportaši su planetarno poznati i njihove primjere slijede mnogi obožavatel­ji, među kojima je nemali broj djece. I možda neke od njih braća Gasol svojim plemenitim aktivnosti­ma uspiju potaknuti da pomažu drugima te učine svijet boljim – piše UNICEF na svojim web stranicama u dijelu koji se tiče braće zavidnog košarkaško­g umijeća. Dakle, sve ono što Pau i Marc čine trenutačno, nije novost, no odu- ševljava činjenica da im motiva za pomaganje ne nedostaje i da to čine s još većim žarom i elanom nego prije, što znači da će nakon završetka karijere vjerojatno biti i angažirani­ji. Vidjelo se to kad je Pau početkom kolovoza posjetio Bangladeš.

Pau je zabavljao djecu

– UNICEF je ovdje u Cox’s Bazaru (Bangladeš, nap. a.) primio više od 700 tisuća izbjeglica samo u posljednji­h godinu dana te im pomogao da stanu na noge i okrenu novu stranicu u životu – kazao je Pau, koji je na licu mjesta radio s nesretnici­ma, zabavljao djecu i svojom pojavom barem donekle pokazao svim tim ljudima da postoji bolje sutra. A kad bismo svi slijedili primjer braće Gasol, možda bi to bolje sutra bilo već danas.

Upisao sam medicinu, ali košarkaška karijera odvukla me u drugom smjeru, kaže Pau Spasili smo ženu koja je 48 sati plutala na komadu drveta, rekao je Marc

 ??  ?? Marc Gasol sudjelovao je u spašavanju Afrikanke iz voda Mediterana
Marc Gasol sudjelovao je u spašavanju Afrikanke iz voda Mediterana
 ??  ?? Pau Gasol se još 2003. uključio u UNICEF te je postao i ambasador te organizaci­je
Pau Gasol se još 2003. uključio u UNICEF te je postao i ambasador te organizaci­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia