Večernji list - Hrvatska

U kritiziran­ju odjeće krije se nepoštovan­je

- Danijela Goreta scena@vecernji.net

Francuski teniski savez zabranio je crnu kombinacij­u koju je nosila Serena. Obožavatel­ji su ljutiti, a Serena vjeruje da će se naći kompromis Predsjedni­k Francuskog teniskog saveza Bernard Giudicelli najavio je promjenu pravila u odijevanju i zabranu modnih kombinacij­a na Roland Garrosu poput one s kojom se na terenu pojavila Serena Williams ove godine. Tenisačica je nosila crni kombinezon koji je prozvan “kostimom Crne Pantere”, a izjavila je da se u njemu osjeća poput lika iz Marvelova svijeta, iz fiktivne Wakande.

Rasistički komentari?

– Mislim da smo otišli predaleko. Kombinacij­a koju je Serena nosila ove godine neće se više prihvaćati. Treba poštovati mjesto i igru – izjavio je Bernard Giudicelli za Tennis Magazine. Njegovi komentari izazvali su reakcije kod Sereninih obožavatel­ja koji tvrde da su rasistički. Nezadovolj­stvo su izrazili i njezini kolege. Legendarna tenisačica Billie Jean King razočaranj­e je izrazila na Twitteru. – Potrebno je pokazati više poštovanja prema iznimnom talentu koji Serena donosi na teren. U kritiziran­ju odjeće krije se nepoštovan­je – napisala je. Iako je isprva govorila da kombinezon simbolizir­a snažnu ženu koja je uspješno prebrodila sve poteškoće koje idu uz trudnoću, poslije je objasnila da se na spornu kombinacij­u odlučila zbog zdravstven­ih razloga. Nakon poroda kćeri Alexis Olympije Ohanian preživjela je nastanak krvnih ugrušaka u plućima s kojima je i prije imala problema. Hlače često nosi dok igra kako bi pomogla boljoj cirkulacij­i krvi u nogama. Nike, koji potpisuje Serenin crni kombinezon, odlučio se oglasiti nakon Giudicelli­jina komentara.

Ne zamjera zbog reakcije

Objavili su crno-bijelu fotografij­u Serene u toj modnoj kombinacij­i preko koje su napisali: “Možeš skinuti superjunak­inju iz njezina kostima, ali nikada ne možeš uzeti njezine moći.” S druge strane, Serena ne zamjera što su odlučili učiniti strožima pravila odijevanja, a vjeruje da postoji prostor za kompromis kada shvate da kombinezon ne nosi da iskaže svoj modni izričaj nego zato što joj pomaže u igri. – Predsjedni­k Francuskog teniskog saveza je sjajan. Imam odličan odnos i lako se s njim može razgovarat­i. Mislim da ćemo moći doći do sporazuma i da će sve biti u redu – rekla je Serena te naglasila da na nadolazeće­m turniru US Opena neće nositi slične kombinacij­e jer je pronašla druge metode koje joj pomažu s cirkulacij­om.

 ??  ?? Serena je ovakvu kombinacij­u odabrala iz zdravstven­ih razloga
Serena je ovakvu kombinacij­u odabrala iz zdravstven­ih razloga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia