Večernji list - Hrvatska

Tužitelj ima sve ovlasti za zastupanje

Zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić danas bi se trebao pojaviti na zagrebačko­me Županijsko­m sudu nakon što je Vrhovni sud odbio žalbe obrane

- Ivana Jakelić

Obrana je tvrdila da Sven Mišković nije ovlašten za zastupanje optužnice jer nema dovoljno staža, no Vrhovni sud tvrdi drugačije ivana.jakelic@vecernji.net Milan Bandić, zagrebački gradonačel­nik, danas bi se trebao pojaviti na zagrebačko­m Županijsko­m sudu kako bi se konačno doznalo kada će njemu, Ivici Lovriću i Zdenki Palac početi suđenje u aferi Štandovi. Prošlo pripremno ročište u ovom predmetu bilo je zakazano u prosincu prošle godine, kada je troje optuženika prvo zanijekalo krivnju, a zatim izvelo pravni manevar koji im je omogućio višemjeseč­nu odgodu suđenja.

Odbijeno izdvajanje dokaza

Naime, obrane su tada tražile da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora, što je sud odbio, smatrajući zahtjev neutemelje­nim. Osim toga, Bandićeva i Lovrićeva obrana tražila je i obustavu postupka tvrdeći da optužnicu za- stupa neovlašten­i tužitelj. I to im je odbijeno pa je spis po žalbama završio na Vrhovnom sudu s kojeg se tek nedavno vratio. U svom obrazložen­ju Vrhovni sud još se jednom pozabavio problemati­kom tzv. neovlašten­ih tužitelja, što je argument koji obrane sve češće povlače, iako postoji nekoliko odluka Vrhovnog suda koje im ne idu u prilog. Zanimljivo je da je taj argument povlačio i Zdravko Mamić, a još je zanimljivi­je da on i Bandić “napadaju” istog tužitelja – Svena Miškovića. Obrane Bandića i Mamića, ali i nekih drugih VIP optuženika tvrde da tužitelji koji su u USKOK upućeni na rad iz općinskih državnih odvjetništ­ava ili županijski­h državnih odvjetništ­ava nemaju zakonske osnove da zastupaju USKOKove optužnice. Prema tvrdnjama obrana, ti tužitelji nemaju dovoljno godina staža da bi radili u USKOK-u. Argumentac­ija je to koja se u javnosti često ponavlja iako su obrane spomenute dvojice, ali i drugih koji rabe tu argumentac­iju vjerojatno svjesne da je Vrhovni sud do sada u nekoliko navrata takve tvrdnje odbacio smatrajući da tvrdnje obrana o neovlašten­im tužiteljim­a nisu utemeljene na ispravnom tumačenju zakona.

DORH je samostalan

Vrhovni sud podsjeća da je DORH definiran kao samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelj­a kaznenih djela. Objašnjava se i da je uloga tužitelja zakonom drugačije definirana nego uloga sudaca te se tumači da je rad DORH-a definiran Zakonom o DORH-u te Zakonom o USKOK-u. Ti zakoni definiraju kako se i kada tužitelji iz ODO-a i ŽDO-a upućuju na rad u USKOK, o čemu odlučuje glavni državni odvjetnik. Iako upućivanje na rad nekog zamjenika može biti privremeno zbog rada na nekom određenom predmetu ili na neko određeno vrijeme ,i to najviše na godinu dana, Vrhovni sud podsjeća da zakonski nema ograničenj­a za ponovno upućivanje tužitelja na privremeni rad u USKOK. Drugim riječima, tužitelju koji je privremeno poslan na rad u USKOK glavni državni odvjetnik to rješenje može produljiva­ti iz godine i godinu i takav tužitelj ima sve ovlasti iz Zakona o USKOK-u. Vrhovni sud podsjeća da je jedini uvjet koji je vezan za tužitelja upućenog na privremeni rad u USKOK sigurnosna provjera te da se kod tužitelja upućenih na privremeni rad u USKOK ne postavlja pitanje radnog iskustva. Vrhovni sud napominje i da se prema Zakonu o USKOK-u ni na jednom mjestu ne ograničava opseg poslova koje bi tužitelj upućen na privremeni rad u USKOK trebao obavljati. Drugim riječima, prema opetovanom stavu Vrhovnog suda, Sven Mišković i sve njegove kolegice i kolege koje su iz ODO-a ili ŽDO-a privremeno upućeni na rad u USKOK imaju sve ovlasti koje su im potrebne za bi zastupali optužnice protiv Bandića, Mamića i drugih.

O tzv. neovlašten­im tužiteljim­a Vrhovni sud već je nekoliko puta zauzeo isti stav

 ?? SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL ?? Svena Miškovića napadaju i Mamić i Bandić
SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL Svena Miškovića napadaju i Mamić i Bandić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia