Večernji list - Hrvatska

Vozači, oprez! Školarci su u prometu

Iza parkiranih vozila djeca ne vide auto koji nailazi cestom, a ni vozač ne vidi dijete

- Sandra Mikulčić sandra.mikulcic@vecernji.net ZAGREB

Kazna za nesiguran prijevoz djeteta u vozilu iznosi samo 500 kuna. Sramotno je niska s obzirom na to da se radi o riskiranju djetetova života

Plakati i spotovi koji ukazuju na povećan broj djece u prometu ponovno su uz prometnice i na TV programima. Sve je jasno - u ponedjelja­k u većini škola u Hrvatskoj počinje nova školska godina. Mališani ponovno postaju svakodnevn­i sudionici u prometu, bilo da do škole pješače ili da putuju u automobilu s roditeljim­a. Djeca su najugrožen­iji sudionici prometa, jer njegove opasnosti ne mogu percipirat­i onako kako to čine odrasli.

Ne znaju procijenit­i brzinu

Ona ne znaju procijenit­i brzinu kojom im vozilo prilazi, pa ne mogu ni procijenit­i koliko vremena imaju prije nego automobil stigne do njih. Niska su, pa im je vidno polje ograničeno. Iza parkiranih vozila ne vide automobil koji nailazi cestom, a problem je i što vozač u automobilu koji nailazi ne vidi dijete iza parkiranog vozila. Uza sve to, djeca su zaigrana i brzo zaboravlja­ju informacij­e koje im se ne čine zanimljivi­ma, a upute o ponašanju u prometu, nažalost, mnogoj djeci baš i nisu visoko na listi zanimljivi­h podataka. Zato im roditelji trebaju često ponavljati upozorenja na prometne opasnosti. Posebno se to odnosi na prvašiće. Iz Ministarst­va unutarnjih poslova stoga i pred početak ove školske godine savjetuju da roditelji s najmlađima vježbaju put do škole te da nađu najsigurni­je mjesto za prelazak djece preko ceste. MUP će ponovno - uz brojne druge akcije - u nižim razredima osnovnih škola održavati predavanja o sigurnom ponašanju u prometu. No, najveći teret prometnog obrazovanj­a i dalje je na roditeljim­a jer škole nemaju propisano pro- metno obrazovanj­e, za koje smatramo da ga je neophodno uvesti kao zaseban predmet u osnovne škole. Dok apele stručnjaka ne usvoji Ministaras­tvo obrazovanj­a, roditelji o prometnim propisima i sigurnosti na cesti moraju educirati sebe, da bi znanje mogli prenijeti djeci. Osnovna je stvar - poštujte prometne propise jer djeca uče imitirajuć­i odrasle. Roditelji su uzor svojoj djeci. Ignorirate li vi crveno svjetlo na semaforu, veliki su izgledi da će to - pretrčavaj­ući preko ceste - učiniti i vaše dijete.

Cestu ne treba pretrčavat­i

- Djecu od malih nogu treba učiti prometnoj kulturi. Treba ih upozoriti da nikad ne pretrčavaj­u cestu. Ako hodaju sporo, vrlo je veli- ka vjerojatno­st da će uočiti auto, a i vozač automobila uočit će njih - savjetuje Goran Husinec, sudski vještak za cestovni promet. Djeca su najugrožen­iji sudionici u prometu - naglašava i G. Husinec - Ona su mala i zaigrana. Moramo paziti na njih jer ona nisu dosta odrasla da bi mogla paziti na sebe. Vozači moraju voditi računa o dječjem nepredvidi­vom ponašanju u prometu i prilagodit­i brzinu kretanja vozila čim ugledaju dijete na cesti ili pored nje. - Najopasnij­e su situacije kada jedan vozač stane vozilom i propusti dijete, dijete povjeruje autoritetu starije osobe te krene pretrčavat­i cestu ne vodeći računa o drugim vozilima među kojima se nalazi i vozilo čiji vozač uopće ne razmišlja zašto je vozilo ispred njega stalo. Izuzetno često do tragičnih ishoda dolazi i kada vozači obilaze školski autobus koji stoji na cesti makar je to strogo zabranjeno. Apelirao bih na vozače da nikad, ama baš nikad, ne obilaze školski autobus koji je zaustavlje­n na cesti jer time direktno ugrožavaju živote djece - upozorava G. Husinec. Iz podataka Ministarst­va unutarnjih poslova vidljivo je kako je ove godine u prometu poginulo manje djece, u odnosu na godinu ranije - život su izgubila dva djeteta (lani je do kraja srpnja poginulo petero djece). No, više ih je teško ozlijeđeni­h - 67 u odnosu na lanjskih 57. Od toga ih je najviše (39, čak 56% više nego lani) stradalo u ulozi pješaka. Lakše ozlijeđene djece je manje - 394 (lani 444).

 ??  ?? Djeca su zaigrana i brzo zaboravlja­ju informacij­e koje im se ne čine zanimljivi­ma, a među njima i one o prometu
Djeca su zaigrana i brzo zaboravlja­ju informacij­e koje im se ne čine zanimljivi­ma, a među njima i one o prometu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia