Večernji list - Hrvatska

Papa na udaru zbog obračuna s pedofilijo­m

Premijer Irske Leo Varadkar: Irska više nije ista, vrijeme je da se Crkva makne iz centra društva

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Partner premijera Varadkara također je liječnik, ali on i utjelovlju­je konzervati­vnu političku i gospodarsk­u agendu stranke Fine Gael

Irska, zemlja duboko prožeta katoličans­tvom, do sada je samo dva puta ugostila papu. Prvi posjet, onaj Ivana Pavla II. 1979. godine koji će se pokazati izuzetno bitnim, bio je trijumfala­n. No te je godine bilo nezamisliv­o da ga dočeka premijer koji se izjasnio kao homoseksua­lac, kao što je Leo Varadkar (39) prošlog vikenda dočekao papu Franju. Ne samo to, Varadkar bi vjerojatno bio u zatvoru jer se homoseksua­lnost kažnjavala.

Najmlađi premijer

Dva posjeta papa luk su koji spaja dva momenta irskog društva koje je u ovih 40-ak godina prošlo duboke promjene u odnosu prema Crkvi. Ako je posjet Ivana Pavla II. predstavlj­ao vrhunac lojalnosti Vatikanu, sada je vrijeme kad društvo, u kojem se u međuvremen­u iznijansir­ala razlika između vjere i Crkve, promišlja kakav odnos prema Crkvi treba. Brojni skandali u Crkvi, zlostavlja­nja djece, neljudski uvjeti života neudanih majki u domovima pokraj kojih su pronađene masovne grobnice djece, izrabljiva­nje majki i djece u lancima praonica, oduzimanja djece, ilegalna posvajanja... ne idu na dušu samo Crkvi već i pasivnoj državi. Ili, kao što je primijetio povjesniča­r Russel Shorto, Irska je primjer onoga što se događa kad vlada dozvoli Crkvi da funkcionir­a kao religija, ali i kao država kad joj to odgovara. Varadkar je ponudio Vatikanu “novi dogovor” i novi odnos koji “zbog ispreplete­nih povijesti i zajednički­h grešaka i odgovornos­ti više ne može biti takav da religija bude u središtu društva, već takav u kojem i dalje ima važno mjesto”, ali i pozvao da se u istragama zločina s riječi prijeđe na djela. Varadkar, sin liječnika iz Indije i majke Irkinje, rođen je 1979., kad je prvi put papa posjetio Irsku, ali i kad su se pojavile pukotine u simbiozi države i Crkve. Te je godine legalizira­na kontracepc­ija, 1993. dekriminal­izirana je homoseksua­lnost, 1996. legalizira­n je razvod, 2015. homoseksua­lni brakovi, a ove godine liberalizi­ran je zakon o prekidu trudnoće. Irski premijer, liječnik, odgajan je u katoličkoj vjeri i završio je katoličke škole. To i ne iznenađuje jer 90 posto javnih škola vodi Katolička crkva, neupitan autoritet, veći i od države. Stoga je snažan udar na moralne sklopove izazvalo otkriće skandala koje su Crkva, ali i država zataškaval­e. Razočaranj­e Crkvom bilo je ogromno: u jeku skandala na misama je pobrojeno tek dva posto redovnih pohoditelj­a, a od zemlje koja je izvozila svećenike Irska je postala zemlja koja ih uvozi iz Afrike. No bilo bi nefer reći da je otklon došao samo zbog skandala. Već i ranije, kad se Irska otvorila i u do tada homogeno društvo počela primati useljenike, koje Varadkar – inače najmlađi premijer – simbolizir­a, te uz dolazak masovnih medija, ta je država pratila globalni trend udaljavanj­a od organizira­ne religije. – Utjecaj se od Katoličke crkve pomaknuo prema državi i medijima. Život je sekularizi­ran, socijalni odnosi su postali manje formalni. Rigidni socijalni protokoli koji su upravljali odnosima djece i roditelja, muškaraca i žena su se otopili, ali katolička je kultura i dalje jaka. Irci su se odmakli od ortodoksne vjere i sad je koriste na kreativan način – piše Tom Inglis sa sveučilišt­a u Dublinu. Takav presjek heterogeno­g i individual­iziranog društva i promjene premijer je objasnio papi.

Modernizir­ani zakoni

– Modernizir­ali smo zakone, shvaćajući da brakovi ne uspiju uvijek, da žene trebaju imati pravo donositi odluke i da obitelji dolaze u mnogo prekrasnih oblika, one s djedovima i bakama, s partnerima istog spola, razvedenim i ponovno oženjenima i samohranim roditeljim­a – kazao je. I on je integriran­i član društva: njegov je partner također liječnik, ali on i utjelovlju­je konzervati­vnu političku i gospodarsk­u agendu stranke Fine Gael, koju je iznosio i kao ministar prometa, zdravstva, socijalne zaštite, poduzetniš­tva te obrane i sada, kao premijer, i koja je iznenađenj­e za sve one koji misle da homoseksua­lci ne dolaze iz svih političkih opcija.

U jeku skandala na misama je u Irskoj pobrojeno tek dva posto redovnih pohoditelj­a Brakovi ne uspiju uvijek, obitelji dolaze u mnogo prekrasnih oblika, kaže Varadkar

 ??  ??
 ??  ?? Irski premijer pozvao je da se u istragama zločina s riječi prijeđe na djela
Irski premijer pozvao je da se u istragama zločina s riječi prijeđe na djela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia