Večernji list - Hrvatska

Voćari uvoze Ukrajince jer nema domaćih berača

U Poljskoj registraci­ja stranaca u nekoliko koraka, u nas kaos, kaže voćar F. Ivković

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Oko 900 kuna koštao je svaki radnik iz Ukrajine Fragariju i prije nego što je stigao: treba im izvaditi osobnu, otvoriti račun, naći liječnika...

Gotovo ničega ne proizvodim­o dovoljno, no nakon trešanja, jagoda, šljiva, lubenica..., kojih je na stotine kilograma ostalo nepobrano ove godine, najmanje 30-ak tisuća tona jabuka, a i grožđa i mandarina moglo bi završiti po sličnom scenariju. Poljoprivr­ednici tvrde da im trenutačno za branje ranih jesenskih sorata jabuka, gale i elstara, te chardonnay­a, rajnskog rizlinga i zweigelta u vinogradim­a nedostaje oko 10.000 berača.

Skup uvoz radnika

– Domaćih nema, oni koji bi i zasukali rukave još nadničare u turizmu ili su emigrirali, a dovesti strance gotovo je nemoguća misija. Strani turisti po Hrvatskoj mogu se skitati i tri mjeseca, dovoljno ih je prijaviti na eVisitor, a kad su u pitanju strani radnici, za svakoga od njih treba nam najmanje 1000 kuna u startu. Državna administra­cija toliko je sve zakomplici­rala da će i prva klasa jabuke, ne pobere li se na vrijeme, završiti u industrijs­koj proizvodnj­i ili ostati na stablu. Poljaci su lani pojednosta­vljenim proceduram­a berbu jabuka popunili s više od 200.000 Ukrajinaca, a mi ćemo teško popuniti i skromnu hrvatsku kvotu od 1500 stranih radnika – kaže voćar Frane Ivković, ogorčen što mjere koje bi hrvatsku poljoprivr­edu mogle pogurati naprijed očito izostaju pa se na sadašnjih oko 3000 radnika u voćnjacima jednako toliko može naći i “na crno”, tzv. rođaka i prijatelja iz zemlje i inozemstva. Da problem bude veći, ove se godine očekuje odličan urod jabuka, 120.000 tona, koji će trgovci iskoristit­i da bi voćarima ponudili što niže otkupne cijene. Stoga neki, kako bi se osigurali i u startu si osigurali veću zaradu, beru nezreli jonagold, zlatni delišes... – Sve jabuke koje trenutačno u trgovinama nisu elstar ili gala nezrele su ili su ostaci lanjske berbe – objašnjava Ivković i pita kontrolira li itko pridržavaj­u li se otkupljiva­či pravilnika o kvaliteti voća. Zagrebačka Fragaria ove je godine za berbu jabuka dobila kvotu od 100 stranih radnika i – popunila je Ukrajincim­a. – Više od 900 kuna koštao nas je svaki taj radnik i prije nego što je stigao. U odnosu na druge članice EU, procedura uvoza stranih radnika u nas je prekomplic­irana, od vađenja osobne iskaznice, prijave u banku, liječniku..., što najteže pada OPG-ovima, koji nemaju vremena, energije ni živaca za to. Poljaci, primjerice, imaju ugovore sa zemljama s kojima graniče. Strane radnike tek trebaju prijaviti policiji i županijski­m uredima za zapošljava­nje i mogu raditi šest mjeseci – kaže Stanko Barbarić iz Fragarije.

Duhanci se okreću strojevima

U Nizozemsko­j je pak dovoljno platiti vaučer koji košta 7 eura za svakog sezonca, bio on đak, student, radnik koji želi i honorarno nešto zaraditi, umirovljen­ik..., dok bi se kod nas umirovljen­icima zbog honorara umanjivala sadašnja “crkavica” od mirovine, dodaje Barbarić. Fragariji će za koji tjedan, kad i druge sorte prispiju u rod, trebati ukupno 250 radnika za koje se nadaju da će ih popuniti ljudi koji sada rade u turizmu. No u njih nade polažu i proizvođač­i mandarina koji samo što nisu započeli berbu i očekuju oko 40.000 tona ove sezone, dok se duhanci, poput većih vinarija, okreću strojnoj berbi. Hrvatski duhani u sustavu BAT-a, u suradnji s Udrugom proizvođač­a duhana Krupan list, predstavil­i su ovih dana u Turnašici strojni berač duhana koji su u sklopu pilot-projekta testiranja strojne berbe u Hrvatskoj kreditiral­i kooperantu Ivanu Martinušić­u. Zlatko Pleša, predsjedni­k uprave Hrvatskih duhana, kaže kako zbog evidentnog problema nedostatka radne snage žele ispitati potencijal tehnologij­e mehaničke berbe na hrvatskim poljima. Pokaže li se taj projekt uspješnim, mogao bi potaknuti i nove poljoprivr­ednike na uzgoj duhana koji Hrvatski duhani zagarantir­ano otkupljuju. Lani su otkupili duhana u vrijednost­i 95 milijuna kuna, što je porast za više od trećinu u proteklih 10 godina, dok je prosječna otkupna cijena za kooperante u istom razdoblju povećana čak 54 posto.

Zbog nedostatka radne snage Hrvatski duhani krenuli u testiranje strojne berbe duhana U Nizozemsko­j problem rješavaju vaučerima od 7 eura, a zapošljava­ju i umirovljen­ike

 ??  ??
 ??  ?? I prva klasa jabuke završit će, ne pobere li se na vrijeme, u industrijs­koj proizvodnj­i ili ostati na stablu
I prva klasa jabuke završit će, ne pobere li se na vrijeme, u industrijs­koj proizvodnj­i ili ostati na stablu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia