Večernji list - Hrvatska

Glavašević: Odlazim iz stranke, ali ostajem u Saboru kao nezavisni

‘Ideje koje je promovirao SDP ugasili su sebičnim interesima umreženi pojedinci’

- Petra Maretić Žonja petra.maretić-zonja@vecernji.net ZAGREB

Molim glavnog tajnika stranke da sve moje podatke izbriše iz svih stranačkih baza podataka, napisao je Glavašević vodstvu SDP-a

Saborski Klub SDP-a postaje “tanji” za još jednog zastupnika. Iz stranke je odlučio istupiti Bojan Glavašević nakon čega će SDP u saborskim klupama imati svega 33 zastupnika. Odluku da izlazi iz SDP-a Glavašević je obznanio predsjedni­ku stranke Davoru Bernardiću, glavnom tajniku Nikši Vukasu i svim članovima Predsjedni­štva jučer u pismu koje im je poslao, a kako je i sam bio član stranačkog vodstva njegovim odlaskom iz SDP-a i to stranačko tijelo ostaje bez još jednog člana (četvero iz je suspendira­no na zadnjoj sjednici Glavnog odbora). Glavašević je inače peti zastupnik SDP-a koji odlazi iz stranke otkako joj je na čelu Davor Bernardić. Prije njega to su učinili Tomislav Žagar, Tomislav Saucha i Zdravko Ronko, dok je Mirando Mrsić izbačen.

‘U tome ne želim sudjelovat­i’

– Iz SDP-a odlazim jer SDP, ovakav kakav je postao, ne može ponuditi odgovor ni na jedno važno pitanje budućnosti Hrvatske. Stranka koja je nekada baštinila ideje univerzaln­ih ljudskih prava i artikulira­la stavove velikog broja slobodnomi­slećih pojedi- naca pokleknula je ne ispunivši svoju misiju u modernoj Hrvatskoj. Ideja SDP-a je ugašena, a povijesna uloga ove stranke završava u neiscrpnoj borbi za fotelje – borbi koja nikoga ne zanima i u kojoj ne želim sudjelovat­i. Ideje koje je promovirao SDP ugasili su sebičnim interesima umreženi pojedinci koji nažalost ne shvaćaju vrijeme u kojemu živimo, nužnost svakodnevn­og osluškivan­ja naših ljudi i njihovih potreba te kreiranja politika stranke u dosluhu sa svim ljudima kojima je ova vlast nanijela nepravdu, a takvih je mnogo. Sukladno ovoj mojoj odluci, molim glavnog tajnika stranke da moje ime i sve moje podatke izbriše iz svih stranačkih evidencija i baza podataka – stoji u pismu koje je Glavašević jučer uputio šefu i stranačkom vodstvu.

Ne namjerava vraćati mandat

Glavašević nadalje navodi da nisu od SDP-a učinili stranku u koju Hrvatska može vjerovati i na koju se može osloniti, bilo u opoziciji ili na vlasti. To je, naglašava, bila dužnost koju im je povjerilo članstvo. – Ne samo da u tome nismo uspjeli nego smo uspjeli SDP gotovo sasvim uništiti kao ideju, kao koncept, kao politički brend – naglasio je Glavašević. Sada očito bivši zastupnik SDP-a nastavit će dalje svoju karijeru kao nezavisni saborski zastupnik što je također informacij­a koju je podijelio u pismu s obzirom na to da SDP ima u svom Statutu propisan zahtjev za “povrat” zastupničk­og mandata stranci. Glavašević nema namjeru svoj mandat vratiti, a jedan od razloga koji navodi i u pismu jest činjenica da je jedini od svih SDP-ovaca koji su bili na listama za Sabor uspio izboriti svoj mandat isključivo preferenci­jalnim glasovima sa sedmog “neulaznog” mjesta. – U obnašanju svoje zastupničk­e dužnosti ostat ću dosljedan i svojim vrijednost­ima i onoj platformi na kojoj sam izabran – dakle, u pitanjima povjerenja ne planiram podržavati nikakvu saborsku većinu koja uključuje HDZ ili druge, politički i vrijednosn­o nekompatib­ilne stranke – istaknuo je u pismu Glavašević koji je bivšim kolegama iz Sabora poručio kako se nada da će naći snagu kako bi do kraja mandata mogli učiniti nešto korisno za zemlju.

“Uspjeli smo SDP u potpunosti uništiti kao ideju, kao koncept, kao politički brand”

 ??  ??
 ??  ?? Bojan Glavašević peti je zastupnik SDP-a koji odlazi iz stranke otkad je vodi Bernardić
Bojan Glavašević peti je zastupnik SDP-a koji odlazi iz stranke otkad je vodi Bernardić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia