Večernji list - Hrvatska

Kek otišao u Maribor na “minutu odmora”, Riječanima nije svejedno

Slovenski stručnjak toliko je zadužio klub da ga nitko ne može otjerati, već sâm bira trenutak

- Mladen Miletić

Klupski dopredsjed­nik Dean Šćulac otišao je za trenerom u Maribor kako bi sjeli i razgovaral­i. Problemi su veći od rezultatsk­e krize mladen.miletic@vecernji.net Upadne u krizu i Manchester United, a kako ne bi Rijeka koja funkcionir­a na puno manjem “broju okretaja” u financijsk­om smislu nego velikan s Old Trafforda. Ta kriza sada djeluje veća nego što zapravo jest jer doprvak je drugi na tablici sa samo dva boda zaostatka za Dinamom, a europski kiks, koji je baš zabolio, dogodio se protiv anonimne, ali ipak kvalitetne momčadi Sarpsborga koji ima sasvim lijepe šanse da se prvi put nađe u skupini Europske lige budući da u Izrael na noge Maccabiju putuje s prednošću 3:1.

Zlatno doba kluba s Kvarnera

Da, šokantno zvuči da Kekova Rijeka kod kuće primi tri pogotka protiv Istre koja je, recimo, na otvaranju proljetnog dijela prošle sezone popila četvorku, ali i ta nova Istra morala je negdje proraditi. I odigrala je zaista odlično na Rujevici, zašto je to ponekad problem priznati i zašto bi favorit “po defaultu” morao pobjeđivat­i? Naravno, Matjaž Kek nije tip trenera koji će tražiti opravdanja, alibije, tješiti se drugim mjestima, već traži maksimum od sebe i svih oko sebe. I samo tako i nikako drugačije mogao je odvesti Rijeku do dvostruke krune, do tri nastupa u skupinama europskih kupova, do toga da Rijeka već pet sezona zaredom ne završava prvenstvo ispod drugog mjesta, da je apsolutni vladar jadranskog derbija i jedina ozbiljna prijetnja Dinamu. Hajduk to, nažalost, nije bio čak ni kad je prošle sezone imao “championsh­ip point” pred punim Poljudom. Čak i prošlog proljeća, nakon što se s priprema u Portugalu vratio potpuno nezadovolj­an kadrom, Kek je s momčadi izvukao maksimum, Rijeka je bila “proljetni prvak” s najviše osvojenih bodova i samo zbog prevelikog zimskog zaostatka od 15 bodova Dinamo se “krug prije kraja utrke” spasio prolaskom kroz cilj. Zbog svega toga Rijeka od 2012. i dolaska Miškovića živi zlatno doba, a njeni navijači obožavaju Slovenca i drže da mu nitko, pa čak ni obitelj Mišković kao većinski vlasnik, nema pravo pokazati vrata. Zadužio je sve do te mjere da sâm može izabrati trenutak, otprilike kao Mandžukić i Subašić u reprezenta­ciji. E sad, je li ovo trenutak... U Kekovu slučaju nisu upitni rezultati, već samo postoji li dovoljno točaka u kojima se slaže s ljudima u klubu. A nekako se čini da ih je nakon onog osvajanja duple krune u svakoj sljedećoj krizi koja izbije sve manje. Upitno je i nakon sukoba s Punčecom, koji mu se otvoreno suprotstav­io pred svima u svlačionic­i, je li on izolirani pojedinac ili je još igrača s kojima je popucao odnos.

Cilj je biti među prva četiri

Jedna je stvar sigurna – ni Rijeka ni bilo tko drugi u ligi u ovom trenutku nema kadar postati novi prvak niti itko normalan to od Keka može zahtijevat­i jer je Dinamo sada prejak, konačno rasterećen jednog teškog bremena i s ozbiljnim trenerom koji zna držati svlačionic­u. No naslov nitko u Rijeci i ne traži. Predsjedni­ku Miškoviću bitno je samo da klub bude među četiri vodeća na kraju sezone jer to donosi novi europski pokušaj. Kek je, jasno, razgovarao s Miškovićem prije nego što će uzeti “minutu odmora” i otići u Maribor. Da Riječanima nije svejedno što će biti, dovoljno govori i to da je za trenerom u Maribor krenuo i klupski dopredsjed­nik Šćulac kako bi sjeli i razgovaral­i. Kakve je rezultate polučila misija smirivanja strasti, vidjet će se već u srijedu na jutarnjem treningu. Kako god se rasplela kriza, može se očekivati da će Rijeka biti bolja, možda već u Maksimiru, iako sad ne djeluje da ima neke šanse. Nastavi li Kek posao, već nakon derbija čeka ga pravi spektakl 8. rujna – prijateljs­ka utakmica s njegovim Mariborom na Kantridi koja je već gotovo sasvim rasprodana. Poklon je to svim navijačima koji vjerno prate Rijeku i Armadi koja sanja povratak na kultni stadion.

Pitanje je je li Punčec usamljen ili je još igrača s kojima je popucala “komunikaci­ja” Nakon derbija Rijeku čeka spektakl na punoj kultnoj Kantridi, a u goste dolazi baš Maribor

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia