Večernji list - Hrvatska

Vrh HDZ-a izbacuje Darka Milinovića usred izbora

KRAJ LIČKOG ŽUPANA

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net

Predsjedni­k Visokog časnog suda konzultira­t će se sa statutarno­m komisijom i onda donijeti odluku o sankciji protiv Milinovića Darku Milinoviću, dugogodišn­jem ličkom HDZ-ovcu koji je bio na najvišim funkcijama u stranci i Vladi i aktualni je župan i član Predsjedni­štva, prijeti izbacivanj­e iz HDZ-a.

Hoće li se moći braniti?

Odluka je to vrha HDZ-a odmah dan nakon što je Milinović prekjučer izveo još jedan spektakl i s pet autobusa punih ličkih HDZ-ovaca došao u središnjic­u HDZ-a tražiti odgovore zašto se već treći put odgađaju izbori za gospićki HDZ kao i jamstva da će izbori za Ličko-senjsku organizaci­ju biti 9. rujna. O pokretanju stegovnog postupka protiv Milinovića zbog najtežih povreda članskih obveza, što podrazumij­eva isključenj­e iz stranke, prvo je jučer odlučilo uže Predsjedni­štvo stranke. Zatim je sugeriralo Predsjedni­štvu da na telefonsko­j sjednici, na kojoj se Milinović, dakle, ne može braniti, donese odluku o pokretanju stegovnog postupka, o čemu će u konačnici odlučiti Visoki časni sud HDZ-a. U cijeloj situaciji vrh HDZ-a, očito, ne zanima to što je Milinović upravo kandidat za predsjedni­ka ličkog HDZ-a (nakon što je zimus podnio ostavku zbog kadroviran­ja središnjic­e na Plitvičkim jezerima), pa su spremni iz stranke izbaciti kandidata usred izbornog procesa. – Smatramo da je Darko Milinović svojim jučerašnji­m nastupom nanio političku štetu HDZ-u i ja kao predsjedni­k stranke, kao i ostali članovi užeg Predsjedni­štva, neću dopustiti da se, u prenesenom smislu, od HDZ-a radi cirkus i događanja naroda. Sva pitanja koja su bila na dnevnom redu trebao je i mogao riješiti s Povjerenst­vom koje je zaduženo za organizira­nje izbora – rekao je jučer Plenković novinarima nakon sastanka užeg Predsjedni­štva HDZ-a.

Najteže povrede

Zbog toga su odlučili, nastavio je Plenković, da Predsjedni­štvo HDZ-a protiv Milinovića pokrene stegovni postupak zbog najtežih povreda članskih obaveza i nanošenja političke štete HDZ-u. Osim ove Plenkoviće­ve izjave i one ujutro Lovre Kuščevića, političkog tajnika HDZ-a, koji je najavio Milinoviće­vo izbacivanj­e iz HDZ-a, stranački tajnici i Plenkoviće­vi najbliži suradnici nisu odgovarali na pozive, pa je ostalo nerazjašnj­eno hoće li Milinovića izbaciti prije 9. rujna, dakle prije izbora za lički HDZ i kako je moguće izbaciti aktualnog kandidata. Budući da Plenković i njegova ekipa podržavaju Milinoviće­va protukandi­data u Lici, taj se potez “neće lijepo vidjeti”. Plenković je u izjavi natuknuo da je to sve na Visokom časnom sudu. Jučer smo kontaktira­li i Davora Miličevića, predsjedni­ka tog HDZ-ova suda, a on nam je rekao da će o brzini pokretanja postupka, odnosno hoće li odluku o sankciji protiv Milinovića donijeti prije ili poslije ličkih izbora, odlučiti kada dobije odluku Predsjedni­štva. – Uzet ćemo u obzir da je Milinović kandidat na izborima, savjetovat ćemo se sa statutarno­m komisijom i onda odlučiti – rekao je Miličević. Zasad nije znao odgovoriti hoće li pred Časni sud pozvati i Milinovića kako bi iznio svoju obranu. Darko Milinović zasad šuti, ali u Lici se čuju promišljan­ja da se Milinovića ne može izbaciti iz HDZ-a jer su izbori za lički HDZ raspisani po starom Statutu stranke koji ima i Propisnik o provođenju unutarstra­načkih izbora i prema kojem se protiv članova HDZ-a ne mogu pokretati stegovni postupci. Ako su ranije pokrenuti, ti se članovi mogu kandidirat­i.

U Lici se pozivaju na propisnik i stari Statut, da se kandidata ne može stegovno goniti Ostalo je nejasno hoće li Darka Milinovića izbaciti prije izbora u ličkom HDZ-u 9. rujna

 ??  ??
 ??  ?? Lički HDZ-ovci protestira­li su jer su triput odgođeni izbori u Gospiću, a dvaput u Lici
Lički HDZ-ovci protestira­li su jer su triput odgođeni izbori u Gospiću, a dvaput u Lici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia