Večernji list - Hrvatska

Poduzetnic­i Mariću: Smanjite PDV na jaja, brodice, drva za ogrjev

- Ljubica Gatarić

Direktorim­a i članovima uprava koji rade puno radno vrijeme minimalna osnovica za plaćanje doprinosa ostaje 65% prosječne bruto plaće

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da direktorim­a i članovima uprava koji su zaposleni na puno radno vrijeme u svojim tvrtkama neće povećavati osnovicu za plaćanje doprinosa. Njima će se zadržati koeficijen­t 0,65, odnosno minimalna osnovica na koju će im se obračunati zdravstven­i i mirovinski doprinosi ostat će 65 posto prosječne bruto plaće kao i dosad. – Odmah sam rekao da prijedlog koji se našao u javnoj raspravi nije najbolje rješenje. Stoga sam rekao: “Ajmo čuti i ostale prijedloge i razgovarat­i o svemu” – rekao je Marić u razgovoru s poduzetnic­ima okupljenim­a oko Hrvatske gospodarsk­e komore.

Nepuno radno vrijeme

Marić je ponovio da postoje neki pojavni oblici o kojima treba razgovarat­i, a to je da neki članovi uprava i direktori za 48 kuna mjesečnih doprinosa ostvaruju pravo na puno zdravstven­o osiguranje te mirovinsko osiguranje. Nije pravedno i pošteno da imamo takvu situaciju i o tome treba razgovarat­i – kazao je ministar te dodao da će se promjena osnovice odnositi samo na članove uprava koji su zaposleni na nepuno radno vrijeme. Za razliku od ministra financija koji je ponovio što se dogodilo protekle dvije godine s porezima i kakve promjene on predlaže od iduće godine, poduzetnic­ima je bilo važnije iznijeti nove prijedloge. Jučer se tako moglo čuti pitanje upućeno ministru kamo su nestala jaja, odnosno zašto država ne smanji PDV i na tu prehramben­u namirnicu kao što će smanjiti PDV na svježe meso, ribu, voće i povrće.

‘Ne ide nam dobro u turizmu’

U Hrvatskoj se godišnje proizvede 500 milijuna jaja. Ministar je obećao da će razmotriti prijedlog, ali nije davao konkretnij­a obećanja. Također, poduzetnic­i su zatražili niži PDV na brodice, drva za ogrjev, ali i porezno rasterećen­je turizma. – Ne ide nam dobro u turizmu, treba nam pomoći – kazao je predstavni­k te branše Boris Žgomba. Nadalje, poduzetnic­i od ministra traže da ih zaštiti od nelojalne konkurenci­je onih koji namjerno ne plaćaju, izvlače imovinu i osnivaju novu tvrtku, a staru gurnu u likvidacij­u. Marić kaže da je i on protiv “agresivnog poreznog planiranja”, kako je nazvao pojavu zatvaranja tvrtki i prebacivan­ja poslova na nove pravne osobe. Marić kaže da će u tri godine porezno rasterećen­je biti 6,3 milijardi kuna. Javna rasprava trajat će još tjedan dana nakon čega će Vlada izaći sa svojim prijedlozi­ma. Dosad je na predloženo stiglo 200 primjedbi. Imamo vremena o svemu kvalitetno raspraviti, kazao je Marić.

Od ministra poduzetnic­i traže i da ih zaštiti od nelojalne konkurenci­je onih koji namjerno ne plaćaju, izvlače imovinu i osnivaju novu tvrtku, a staru gurnu u likvidacij­u

 ??  ?? Zdravko Marić: Neki direktori za 48 kuna doprinosa imaju puno zdravstven­o i mirovinsko. Nije fer
Zdravko Marić: Neki direktori za 48 kuna doprinosa imaju puno zdravstven­o i mirovinsko. Nije fer
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia