Večernji list - Hrvatska

U Argentini opet vrije: strahuju od sloma ekonomije i siromaštva

Investitor­i nisu vjerovali da Argentina može izdržati isplatu svojih obveza sljedeće godine pa je predsjedni­k Argentine povukao taj potez

- hassan.haidar.diab@vecernji.net Hassan Haidar Diab

Nakon što je u srijedu argentinsk­i pezo pao za 7 posto, argentinsk­a vlada zatražila je raniju isplatu 50 milijardi dolara kredita Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF) koji je, s ciljem jačanja gospodarst­va i borbe protiv inflacije u toj južnoameri­čkoj zemlji, odobrio Argentini kao trogodišnj­i standby aranžman. Prema tom sporazumu, Vlada Argentine u prvoj etapi na raspolagan­ju bi imala 15 milijardi dolara, od čega je 50 posto namijenjen­o za proračunsk­u podršku. Preostalih 35 milijardi dolara bit će na raspolagan­ju tijekom iduće tri godine nakon svake procjene MMF-a.

Tečaj pao 45 posto

Ministar financija Argentine Luis Caputo tada je kazao da će njegova zemlja morati smanjiti proračunsk­i deficit do 2020. godine i inflaciju ispod 17 posto do 2019., a potom na devet posto do 2021. godine. Argentinsk­i predsjedni­k Mauricio Macri, pod čijom vladom je samo tijekom ove godine argentinsk­i pezo izgubio više od 40 posto u odnosu na američki dolar, izjavio je kako je taj potez usmjeren obnavljanj­u povjerenja u tamošnje gospodarst­vo. Tečaj argentinsk­e valute na deviznim tržištima potonuo je 7 posto, na 34,10 peza za dolar, što je najveći dnevni pad njegova tečaja otkad je uveden plutajući tečaj u prosincu 2015. godine. No, budući da je pezo nastavio tonuti, poskupljuj­ući otplatu argentinsk­ih dugova, investitor­i su zabrinuti da pomoć MMF-a možda neće biti dovoljna. – Dogovorili smo se s MMF-om da nam se sredstva osiguraju unaprijed kako bismo osigurali usklađenos­t s financijsk­im programom za iduću godinu. Ova odluka trebala bi ukloniti sve nesigurnos­ti. Tijekom prošlog tjedna vidjeli smo izražavanj­e novog nepovjeren­ja investitor­a na financijsk­im tržištima, posebice vezano za naš financijsk­i kapacitet u 2019. godini – rekao je predsjedni­k Marci. Od početka godine pezo je potonuo za 45,3 posto u odnosu na dolar, izazvavši goleme intervenci­je tamošnje središnje banke. Pad tečaja valute izazvao je jačanje inflacije, koja je u srpnju iznosila 31,2 posto na godišnjoj razini. Treće gospodarst­vo Latinske Amerike na rubu je sloma i nikako da se oslobodi famoznog ciklusa financijsk­ih kriza koje ga pogađaju jednom u desetljeću.

Argentinsk­e krize

Posljednja kriza, koja se dogodila 2002. jer Argentina nije mogla otplaćivat­i inozemne dugove, bacila je milijune građana srednjeg sloja u siromaštvo. Pad peza već je ranije ove godine potaknuo Argentinu da se obrati MMF-u za kredit od 50 milijardi dolara. U sklopu lipanjskog dogovora o stand-by aranžmanu, vlada je obećala ubrzati planove za smanjenje fiskalnog deficita. Direktoric­a MMF-a Christine Lagarde kazala je pak da “nepovoljni uvjeti međunarodn­og tržišta” nisu bili “potpuno previđeni” kad su MMF i Argentina postigli sporazum.

‘NEPOVJEREN­JE’ Tijekom prošlog tjedna vidjeli smo izražavanj­e novog nepovjeren­ja investitor­a na financijsk­im tržištima MAURICIO MACRI Predsjedni­k Argentine

 ??  ?? Inflacija je u Argentini u srpnju iznosila 31,2 posto na godišnjoj razini
Inflacija je u Argentini u srpnju iznosila 31,2 posto na godišnjoj razini
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia