Večernji list - Hrvatska

Ove godine u obrazovanj­e ulaže se rekordnih 270 milijuna kuna

Aktualno je 25 kapitalnih investicij­a, a svim učenicima osigurani su udžbenici, prijevoz i osobni asistenti

-

Do kraja godine očekuje se završetak ciklusa energetske obnove šest obrazovno – odgojnih institucij­a ovu školsku godinu međimurski učenici mogu sigurno započeti u četrdeseta­k osnovnih i srednjih škola. Uoči nove školske godine županijski čelnici obišli su odgojno – obrazovne institucij­e koje su u procesu završetka radova s ciljem da se učenicima osigura kvalitetan početak nastave. Mjesta obilaska bili su projekti prvog ciklusa energetske obnove u koji su uključeni sportska dvorana OŠ Donji Kraljevec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec i pripadajuć­a joj sportska dvorana, radionice Tehničke škole Čakovec i Graditeljs­ke škole, Učenički dom Graditeljs­ke škole i OŠ Selnica. Upravo se u Osnovnoj školi Selnica, kao završnoj točki radnog obilaska, održala konferenci­ja za medije na kojoj je ravnatelji­ca Anica Rašperger zahvalila svima na odličnoj suradnji. U procesu energetski­h obnova zgrada ulogu voditelja projekta obavlja Međimurska energetska agencija, čiji je direktor Alen Višnjić iznimno zadovoljan tijekom radova. - Do kraja godine očekujemo završetak radova čime će se uspješno zaključiti ciklus energetske obnove ukupne vrijednost­i 27 milijuna za 6 obrazovno – odgojnih institucij­a - rekao je Višnjić. Ispred izvođača radova i nadzornih inženjera prisutnima se obratio direktor MIN-a Ivan Vinković dodavši kako se sve više provode aktivne mjere kojima se grade kolektori za proi- zvodnju električne energije i tople vode, što ima višestruke koristi za same škole jer im je omogućena samostalna proizvodnj­a energije, ali i velike uštede energije.

Stipendije i zaklade

U obnovu i dogradnju škola, učionica i sportskih dvorana ove će se godine ponovno uložiti znatna sredstva, a da je i ova godina dinamična i ispunjena projektima, govori podatak da je trenutno aktualno čak 25 kapitalnih investicij­a u obrazovanj­e koje vrijede 234 milijuna kuna. Model obrazovanj­a po kojem je Međimurje jedinstven­o u Hrvatskoj provodi se i u novoj školskoj godini te će učenici i dalje imati osiguran prijevoz, udžbenike i osobne asistente, kao i stipendije i zaklade koje im mogu pomoći u školovanju, za što je izdvojeno 35 milijuna kuna. Župan Međimurske županije, Matija Posavec istaknuo je da se strategija obrazovanj­a koju su sami zacrtali polako ostvaruje te pred nama veliki investicij­ski ciklus u kojem će se 12 objekata otvoriti do završetka 2018. godine.

Zadržati mlade

- Zadržali smo generalni standard koji smo postigli te imamo najveće ulaganje u obrazovanj­e u Međimurju u povijesti, a zasigurno i u Hrvatskoj ako uzmemo u obzir da Međimurje ima nešto manje od 15.000 učenika - kazao je župan Posavec. Poseban naglasak Međimurska županija stavlja i na populariza­ciju deficitarn­ih zanimanja. Dokaz tome je i što je Tehnička škola Čakovec koja je popunila sva upisna mjesta već na ljetnom roku. - Strukovna zanimanja budućnost su gospodarst­va Međimurja je njihov razvoj jedan od načina da zadržimo mlade i stvorimo kvalitetne uvjete za život. Sami stvaramo sinergiju između gospodarst­va i obrazovanj­e, ne čekajući reforme i odluke drugih, nego ih nastojimo oblikovati prema našim potrebama - istaknuo je župan Posavec.

Poseban naglasak Županija stavlja i na populariza­ciju deficitarn­ih zanimanja

 ??  ?? Župan Matija Posavec istaknuo je da je ovo najveće ulaganje u obrazovanj­e u Međimurju, a zasigurno i u Hrvatskoj s obzirom na broj učenika
Župan Matija Posavec istaknuo je da je ovo najveće ulaganje u obrazovanj­e u Međimurju, a zasigurno i u Hrvatskoj s obzirom na broj učenika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia