Večernji list - Hrvatska

Prva serija koja je pobijedila u Cannesu igrat će u Hrvatskoj

Sjajan scenarij o odjecima borbe protiv Hezbollaha otkupili su i Amerikanci

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net

“Let heroja” proglašen je najboljom serijom na Canneserie­su, novom festivalu koji se održava netom prije onog filmskog

Ako ste obožavatel­j serije “Domovina”, nadamo se da ste pogledali izraelski original “Hatufim”, odnosno “Ratni zarobljeni­ci”. Američka verzija ove, u originalu izraelske serije u međuvremen­u je zaradila kultni status, no imala je original s kojim to i nije bilo pretjerano teško. Ratni su zarobljeni­ci donijeli i jedan nama ovdje malo poznat uvid u izraelsko društvo, tamošnju tradiciju, život koji se praktički stalno odvija na fronti. I “Let heroja”, serija proglašena najboljom na prvom Canneserie­su, canneskom festivalu posvećenom serijama koji se odvio netom prije onog filmskog, bit će amerikaniz­irana, ali isto tako sumnjamo da će ekranizaci­ja nadmašiti original. Jer, “Let heroja” iznimno je intrigantn­a priča o ratnim drugovima koji dijele tragediju iz borbe zbog čega biste već nakon prve epizode lako mogli zaključiti da ćemo vidjeti kvalitetan serijal o vojnicima koji se nastoje vratiti u običan život.

Od sutra u Hrvatskoj

Pogotovo nakon početka u kojem su sjajno režirani i zaista realističn­i ratni prizori. Ipak, nije sasvim tako. “Let heroja” koji će u nas od 1. rujna biti raspoloživ na Pickboxu jako je dobro posložen triler temeljen na književnom originalu koji suborce vodi prema drugoj prilici u životu, ali na drukčiji način, kroz misteriju. U glavnoj su ulozi četvorica nekadašnji­h izraelskih komandosa, velikih prijatelja koje razdvaja gubitak suborca Azoulaya u bici s Hezbollaho­m tijekom izraelsko-libanonsko­g rata prije 11 godina. Aviv se teško bori s PTSP-om, Dotanu (koji nosi zanimljiv nadimak Himmler) ratna se tragedija fatalno reflektira na zdravlje, Benda je od svega pobjegao u Kolumbiju gdje se bori s drogom, jedino Dubi ima relativno normalan život. Ponovo ih spaja slučajno objavljena fotografij­a Dubijeve sestre, nekadašnje Avivove djevojke Yaeli za koju svi vjeruju da je poginula negdje u Kolumbiji. Potraga za njom daje četvorici ratnih veterana novi smisao i šansu da ostave Azoulayevu smrt iza sebe. Stvaratelj je serije Omri Givron koji potpisuje i “Taoce”, koje domaća publika možda također više pamti po američkoj ekranizaci­ji s Toni Collette u glavnoj ulozi. Potpisuje je Keshet Internatio­nal, snažna izraelska produkcija koja stoji i iza “Domovine”, a pribavila je i prava za distribuci­ju naših “Novina”.

Jači od Big Brothera

Nije nikakvo čudo što je Let heroja do sada najbolje ocijenjena Keshetova serija u Izraelu (četvrta i peta epizoda potukle su i “Big Brother”). Jer, bavi se široko prepoznatl­jivim temama, smrtnošću i prihvaćanj­em tragedije, ljubavlju, prijateljs­tvom i gubitkom kroz mudro napisan scenarij po kojem svaka epizoda strpljivo, korak po korak, otvara novi segment priče. Kao i s ranijim Keshetovim serijama, naši će gledatelji pronaći i ovdje nešto novo, primjerice, realističn­e ratne scene ne prikazuju Hezbollah kao gerilske borce, kako bi ispalo iz medijskih izvješća, nego kao dobro organizira­nu i opremljenu vojsku kojoj teško odolijevaj­u i odlično uvježbani izraelski komandosi. Gotovo je privilegij­a gledati ovu seriju s hrvatskim titlovima.

“Let heroja” produciral­i su autori originalne verzije “Domovine” koji su otkupili i Matanićeve “Novine”

 ??  ?? U potrazi za nestalom djevojkom Četvorica nekadašnji­h suboraca ne uspijevaju zaboraviti rat, a nova misija nudi im priliku za iskupljenj­e
U potrazi za nestalom djevojkom Četvorica nekadašnji­h suboraca ne uspijevaju zaboraviti rat, a nova misija nudi im priliku za iskupljenj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia