Pr­va se­ri­ja ko­ja je po­bi­je­di­la u Can­ne­su igrat će u Hr­vat­skoj

Sja­jan sce­na­rij o odje­ci­ma bor­be pro­tiv Hez­bol­la­ha ot­ku­pi­li su i Ame­ri­kan­ci

Vecernji list - Hrvatska - - Kultura - Zo­ran Vi­tas zo­ran.vi­tas@ve­cer­nji.net

“Let he­ro­ja” pro­gla­šen je naj­bo­ljom se­ri­jom na Can­ne­se­ri­esu, no­vom fes­ti­va­lu ko­ji se održava ne­tom pri­je onog film­skog

Ako ste obo­ža­va­telj se­ri­je “Do­mo­vi­na”, na­da­mo se da ste po­gle­da­li iz­ra­el­ski ori­gi­nal “Ha­tu­fim”, od­nos­no “Rat­ni za­rob­lje­ni­ci”. Ame­rič­ka ver­zi­ja ove, u ori­gi­na­lu iz­ra­el­ske se­ri­je u me­đu­vre­me­nu je za­ra­di­la kul­t­ni sta­tus, no imala je ori­gi­nal s ko­jim to i ni­je bi­lo pre­tje­ra­no te­ško. Rat­ni su za­rob­lje­ni­ci do­ni­je­li i je­dan na­ma ov­dje ma­lo poz­nat uvid u iz­ra­el­sko društvo, ta­moš­nju tra­di­ci­ju, ži­vot ko­ji se prak­tič­ki stal­no odvi­ja na fron­ti. I “Let he­ro­ja”, se­ri­ja pro­gla­še­na naj­bo­ljom na pr­vom Can­ne­se­ri­esu, can­ne­skom fes­ti­va­lu po­sve­će­nom se­ri­ja­ma ko­ji se odvio ne­tom pri­je onog film­skog, bit će ame­ri­ka­ni­zi­ra­na, ali is­to ta­ko sum­nja­mo da će ekra­ni­za­ci­ja nad­ma­ši­ti ori­gi­nal. Jer, “Let he­ro­ja” iz­nim­no je in­tri­gant­na pri­ča o rat­nim dru­go­vi­ma ko­ji di­je­le tra­ge­di­ju iz bor­be zbog če­ga bis­te već na­kon pr­ve epi­zo­de la­ko mo­gli za­klju­či­ti da će­mo vi­dje­ti kva­li­te­tan se­ri­jal o voj­ni­ci­ma ko­ji se nas­to­je vra­ti­ti u obi­čan ži­vot.

Od su­tra u Hr­vat­skoj

Po­go­to­vo na­kon po­čet­ka u ko­jem su sjaj­no re­ži­ra­ni i za­is­ta re­alis­tič­ni rat­ni pri­zo­ri. Ipak, ni­je sa­svim ta­ko. “Let he­ro­ja” ko­ji će u nas od 1. ruj­na bi­ti ras­po­lo­živ na Pic­k­boxu ja­ko je do­bro pos­lo­žen tri­ler te­me­ljen na knji­žev­nom ori­gi­na­lu ko­ji su­bor­ce vo­di pre­ma dru­goj pri­li­ci u ži­vo­tu, ali na druk­či­ji na­čin, kroz mis­te­ri­ju. U glav­noj su ulo­zi če­tvo­ri­ca ne­ka­daš­njih iz­ra­el­skih ko­man­do­sa, ve­li­kih pri­ja­te­lja ko­je raz­dva­ja gu­bi­tak su­bor­ca Azo­ulaya u bi­ci s Hez­bol­la­hom ti­je­kom iz­ra­el­sko-li­ba­non­skog ra­ta pri­je 11 go­di­na. Aviv se te­ško bo­ri s PTSP-om, Do­ta­nu (ko­ji no­si za­nim­ljiv na­di­mak Him­mler) rat­na se tra­ge­di­ja fa­tal­no re­flek­ti­ra na zdrav­lje, Ben­da je od sve­ga po­bje­gao u Ko­lum­bi­ju gdje se bo­ri s dro­gom, je­di­no Du­bi ima re­la­tiv­no nor­ma­lan ži­vot. Po­no­vo ih spa­ja slu­čaj­no objav­lje­na fo­to­gra­fi­ja Du­bi­je­ve ses­tre, ne­ka­daš­nje Avi­vo­ve dje­voj­ke Ya­eli za ko­ju svi vje­ru­ju da je po­gi­nu­la neg­dje u Ko­lum­bi­ji. Po­tra­ga za njom da­je če­tvo­ri­ci rat­nih ve­te­ra­na no­vi smi­sao i šan­su da os­ta­ve Azo­ulaye­vu smrt iza se­be. Stva­ra­telj je se­ri­je Omri Gi­vron ko­ji pot­pi­su­je i “Ta­oce”, ko­je do­ma­ća pu­bli­ka mo­žda ta­ko­đer vi­še pam­ti po ame­rič­koj ekra­ni­za­ci­ji s To­ni Col­let­te u glav­noj ulo­zi. Pot­pi­su­je je Ke­shet In­ter­na­ti­onal, snaž­na iz­ra­el­ska pro­duk­ci­ja ko­ja sto­ji i iza “Do­mo­vi­ne”, a pri­ba­vi­la je i pra­va za dis­tri­bu­ci­ju na­ših “No­vi­na”.

Ja­či od Big Brot­he­ra

Ni­je ni­kak­vo ču­do što je Let he­ro­ja do sa­da naj­bo­lje oci­je­nje­na Ke­she­to­va se­ri­ja u Iz­ra­elu (če­t­vr­ta i pe­ta epi­zo­da po­tuk­le su i “Big Brot­her”). Jer, ba­vi se ši­ro­ko pre­poz­nat­lji­vim te­ma­ma, smrt­noš­ću i pri­hva­ća­njem tra­ge­di­je, lju­bav­lju, pri­ja­telj­stvom i gu­bit­kom kroz mu­dro na­pi­san sce­na­rij po ko­jem sva­ka epi­zo­da strp­lji­vo, ko­rak po ko­rak, otvara no­vi seg­ment pri­če. Kao i s ra­ni­jim Ke­she­to­vim se­ri­ja­ma, naši će gle­da­te­lji pro­na­ći i ov­dje ne­što no­vo, pri­mje­ri­ce, re­alis­tič­ne rat­ne sce­ne ne pri­ka­zu­ju Hez­bol­lah kao ge­ril­ske bor­ce, kako bi is­pa­lo iz me­dij­skih iz­vješ­ća, ne­go kao do­bro or­ga­ni­zi­ra­nu i oprem­lje­nu voj­sku ko­joj te­ško odo­li­je­va­ju i od­lič­no uvjež­ba­ni iz­ra­el­ski ko­man­do­si. Go­to­vo je pri­vi­le­gi­ja gle­da­ti ovu se­ri­ju s hr­vat­skim ti­tlo­vi­ma.

“Let he­ro­ja” pro­du­ci­ra­li su auto­ri ori­gi­nal­ne ver­zi­je “Do­mo­vi­ne” ko­ji su ot­ku­pi­li i Ma­ta­ni­će­ve “No­vi­ne”

U po­tra­zi za nes­ta­lom dje­voj­kom Če­tvo­ri­ca ne­ka­daš­njih su­bo­ra­ca ne us­pi­je­va­ju za­bo­ra­vi­ti rat, a no­va mi­si­ja nu­di im pri­li­ku za is­kup­lje­nje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia

© PressReader. All rights reserved.