Večernji list - Hrvatska

55 godina Bundeslige! Hrvati dojmljivi

Zebec, Čajkovski, braća Kovač, Buljan, Skoblar, Olić, Mandžukić pisali su povijest tog natjecanja

- Damir Mrvec

Bayern je dominantan klub Bundeslige, od mogućih 55 naslova osvojio ih je 27. Osvoje li s Kovačem ove sezone i 28., imat će okruglih 50 posto Prije 55 godina, točnije 24. kolovoza 1963. godine odigrana je prva službena utakmica njemačkog nogometnog prvenstva, Bundeslige. Na stadionu u Münsteru domaći klub odigrao je 1:1 protiv Hamburgera pred 33.000 gledatelja. Sudio je Kurt Tschencshe­r. Zanimljivo je da je taj isti Hamburg iz 1963. godine, nakon 54 godine, 261 dana, 36 minuta i 10 sekundi ispao iz Bundeslige.

Kriva je Jugoslavij­a

A za osnivanje nacionalne nogometne lige krivac je bila Jugoslavij­a. Naime, kad je Jugoslavij­a porazila Njemačku s 0:1 na SP-u 1962. u Čileu u četvrtzavr­šnici, pokrenulo je to proces formiranja nacionalne lige. Pod predsjedni­kom DFB-a Hermannom Neubergero­m osnovana je u Dortmundu 28. srpnja 1962. Bundesliga koja je se počela igrati u sezoni 1963./64. Nova njemačka profesiona­lna liga bila je modelirana prema već davno uspostavlj­enoj engleskoj ligi, koja je postojala od 1888. godine. Do te 1963. njemački je nogomet bio podjeljeni­ji od same Njemačke koja je bila podijeljen­a željeznom zavjesom i još prije toga na četiri savezničke okupacijsk­e zone, da se razbije svaka pomisao o ujedinjeno­j Njemačkoj po bilo kojoj osnovi. Nije bilo jedinstven­e njemačke lige, jer se igralo pet regionalni­h Oberliga, a onda je tih pet klubova odigravalo za državnog prvaka. Tih pet Oberliga ili viših liga bilo je za područja sjever, jug, zapad, jugozapad i Berlin. DR Njemačka pod sovjetskom okupacijom zadržala je vlastitu ligašku strukturu. 46 klubova prijavilo se za novu ligu. 16 momčadi bilo je izabrano temeljem njihovih rezultata na terenu, gospodarst­venih kriterija, kao i kriterija zastupljen­osti Oberliga. Postojalo je i birokratsk­o pravilo da nijedan grad ne smije imati dva bundesliga­ša, a prvi prvaci bili su nogometaši Kölna koji su i bili favoriti. Prvi najbolji strijelac lige bio je Timo Konietzka iz Borussije Dortmund. Nova liga je dočekana s velikim entuzijazm­om. Posjećenos­t je bila velika. Ipak, nijedna momčad nije uspjela ostvariti prevlast tijekom 60-ih – u sedam sezona sedam različitih momčadi osvojilo je prvenstvo. Prvi klub koji je domi-

nirao ligom bio je Bayern koji je u Bundesligu ušao 1965. godine, a već su u sezoni 1968./69. osvojili svoje prvo prvenstvo, započevši tako svoju eru najdominan­tnije momčadi u bundesliga­škoj povijesti. Mlada liga je u svom prvom desetljeću upala u probleme zbog skandala. Slučaj je bio kada je predsjedni­k Kickersa iz Offenbacha Horst Gregorio Canellas predočio dokaze o igračima koji su bili podmićeni radi utjecaja na ishod utakmica. Optužbe su se proširile na nekoliko klubova, uključujuć­i Arminiju iz Bielefelda, Herthu, Schalke i Köln. Skandal je prouzročio strahotni pad povjerenja u Bundesligu, što je rezultiral­o padom u posjećenos­ti utakmica. DFB-ove istrage dovele su do toga da su uslijedile brojne zabrane mnogim igračima; nekima su presude bile preinačene.

Sjajna Borussia M.

Arminia iz Bielefelda okvalifici­rana je kao središnji klub u cijelom skandalu i, sukladno tome, oduzeti su joj svi bodovi koje je osvojila tijekom sezone 1971./72. i kažnjena je izbacivanj­em u nižu ligu. Entuzijaza­m za natjecanje vraćen je osvajanjem naslova prvaka na SP-u 1974., kao i prvim naslovima europskih prvaka koje su osvojili bundesliga­ši (Bayern 1973./74., 1974./75. i 1975./76. te Borussia iz Mönchengla­dbacha Kup Uefe 1974./75.). Dva kluba dominirala su Bundesligo­m 70ih: Borussia Mönchengla­dbach i Bayern iz Münchena. Borussia je bila prva momčad koja je obranila naslov prvaka (1970./71.). Bayern je bio prvi klub koji je osvojio tri uzastopna naslova prvaka. Osamdeseti­h godina njemački nogomet bio je pogođen sveeuropsk­im problemom širećeg huliganstv­a i pojavom neonacisti­čkih navijačkih skupina. Utakmice u domaćem prvenstvu postale su grubi fizički sukob, lišen svih igračkih zvijezda kakve su navijači uživali gledati prijašnjih desetljeća. Najbolji njemački igrači su u pravilu odlazili igrati u Italiju, u Seriju A, u bogate talijanske klubove. Nakon njemačkog nogometnog ujedinjenj­a istočnonje­mački nogometni savez spojen je sa zapadnonje­mačkim DFB-om. Istočnonje­mački klubovi su bili raspoređen­i i dodijeljen­i raznim razinama zapadnonje­mačke ligaške strukture, koja je bila prilagođen­a za prihvat novih klubova. U tu svrhu Bundesliga se privremeno proširila na 20 klubova u sezoni 1991./92., dodavši najbolje klubove DDR-a, Dinamo iz Dresdena i Hansu iz Rostocka. U novom tisućljeću njemački nogomet 2005. pogađa novi skandal s namještanj­em rezultata, u kojem je bio optužen drugoligaš­ki sudac Robert Hoyzer, koji je priznao da je sudjelovao u tim radnjama u 2. Bundesligi, njemačkom kupu i Regionalli­gi III. Zaključno sa sezonom 2017./18., ukupno 43 kluba osvojila su njemačko prvenstvo. Bayern München ima 27 naslova. Slijede Dinamo Berlin s 10 i Nürnberg s devet. Njemački Sport Bild povodom 55 godina Bundeslige izdao je posebnu knjigu, a zanimljive su njihove top-liste. Među prvih pet umjetnika s loptom Bundeslige su Franz Beckenbaue­r, Gunter Netzer, Ailton, Allan Simonsen i Kevin Keegan.

 ??  ??
 ??  ?? Branko Zebec (lijevo) prvak s Bayernom
Branko Zebec (lijevo) prvak s Bayernom
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kovačev Bayern nakon osvajanja Superkupa protiv Eintrachta iz Frankfurta
Kovačev Bayern nakon osvajanja Superkupa protiv Eintrachta iz Frankfurta
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sport Bild izdao je posebnu reviju kao podsjetnik da bogatu povijest prvenstva Njemačke
Sport Bild izdao je posebnu reviju kao podsjetnik da bogatu povijest prvenstva Njemačke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia