Večernji list - Hrvatska

Nakon SP-a, Hrvati opet u nogometnoj orbiti

Dvadeset hrvatskih igrača nastupit će u novom, nikad jačem izdanju nogometne Lige prvaka

- Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net

Hrvatski nogometaši su u posljednji­h šest finala osvajali Ligu prvaka. Ne bi nas iznenadilo da i u novoj sezoni bude tako

Liga prvaka postaje – liga Hrvata! Hrvatska ima čak 20 nogometaša u novoj, nikad jačoj nogometnoj Ligi prvaka. Prisutnost naših reprezenta­tivaca i njihov golemi utjecaj u najvećim svjetskim klubovima nije od jučer, pa se gotovo pod normalnim smatra plasman nekoga od Hrvata u finale Lige prvaka. To sad već postaje tradicija, budući da je barem jedan naš igrač bio europski prvak još od 2013. godine kada je Mario Mandžukić osvojio naslov s Bayernom. Od tada je naš rekoder po broju nastupa u Ligi prvaka (70) Luka Modrić s madridskim Realom čak četiri puta podizao pehar, Mateo Kovačić pridružio mu se tri puta, a jednom se osladio i Ivan Rakitić s Barcelonom. Dvojac poraženih u finalima bili su Mario Mandžukić s Juventusom (2017.) i Dejan Lovren s Liverpoolo­m (2018.). Upravo su spomenuti igrači i njihovi klubovi i najveći favoriti za europski naslov u sljedećoj sezoni.

Kalinić je debitant

Toj skupini pretendena­ta na europski tron treba svakako dodati i madridski Atletico, na čijemu će se stadionu Wanda Metropolit­ano sljedeće godine igrati finale Lige prvaka. Nakon odlaska Šime Vrsaljka u Inter, Simeone je ponovno posegnuo za jednim Hrvatom, Solinjanin­om Nikolom Kalinićem, koji će u 31. godini u Ligi prvaka nastupiti kao – debitant. Veliku satisfakci­ju u “sudačkoj nadoknadi” svoje karijere, nakon oproštaja od reprezenta­cije, doživjet će 32-godišnji stoper Lokomotiva Vedran Ćorluka, koji se u Ligu prvaka vraća nakon šest godina. Tako je u proljeće 2012. godine Vedran posljednji put nastupio u tom natjecanju, u dresu Bayera iz Leverkusen­a, a prethodno je šest nastupa nanizao i za Tottenham. Šest godina apstiniraj­u od Lige prvaka i interovci Marcelo Brozović i Ivan Perišić. Naime, Brozović je 2012. godine bio igrač Dinama i kod Čačića i Jurčića odigrao je svih šest utakmica za plave u skupini, po dvije protiv Porta, kijevskog Dinama i PSG-a. Ivan Perišić pak posljednji je put nastupio u prosincu 2012. godine u dresu Borussije iz Dortmunda, pod vodstvom Jürgena Kloppa, protiv Manchester Cityja. Ivan u svojih ukupno 11 nastupa ima i jedan pogodak u Ligi prvaka, spektakula­ran volej u susretu s Arsenalom u Dortmundu za 1:1. Ovosezonsk­a Liga prvaka mogla bi biti i promocija budućnosti hrvatskoga nogometa, ukupno četvorice bivših ili aktualnih mladih reprezenta­tivaca. Sasvim neočekivan­o, iz Hrvatske lige ravno na zvjezdani poligon Lige prvaka, sigurno ulazi dojučerašn­ji vratar Hajduka, dvometraš Karlo Letica, danas čuvar mreže Club Bruggea, a priključit će mu se dvojac iz moskovskog CSKA, obojica s Gračanova popisa, Kristijan Bistrović i Nikola Vlašić.

Leko jedini naš trener

Grupna faza Lige prvaka u ovoj sezoni imat će samo jednog hrvatskog trenera. Ivan Leko, nekadašnji reprezenta­tivac, kao prvak Belgije s Club Bruggeom igrat će u elitnom Uefinu natjecanju i biti smješten u četvrtu jakosnu skupinu i barem će izbjeći dvoboj s beogradsko­m Crvenom zvezdom. I dok naši nogometaši i treneri na velika vrata ulaze u Ligu prvaka, hrvatski suci teško će i ove godine suditi najboljim europskim klubovima. Na njihovu žalost, sudački šefovi Uefe pozorno prate nastupe naših sudaca u domaćim natjecanji­ma pa već tri godine nisu delegirali nijednoga od Kulušićevi­h štićenika za elitno natjecanje. Posljednji nastup u LP-u imao je Ivan Bebek, u rujnu 2015. godine, kada je uprskao u utakmici Real – Šahtar. U svakom slučaju, nakon srebra sa SP-a, Hrvati će biti i te kako popularni u Ligi prvaka.

Luka Modrić je hrvatski rekorder po broju nastupa u ovom natjecanju (70)

 ??  ?? Brozović, Vrsaljko i Perišić ponovno će uživati u utakmicama Lige prvaka
Brozović, Vrsaljko i Perišić ponovno će uživati u utakmicama Lige prvaka
 ??  ?? Mario Mandžukić, naš najbolji strijelac u Ligi prvaka
Mario Mandžukić, naš najbolji strijelac u Ligi prvaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia