Večernji list - Hrvatska

Broj pokušaja samoubojst­ava djece do 14 godina porastao 200 posto

-

U Koprivničk­o-križevačko­j županiji ukupan broj samoubojst­ava u svim dobnim skupinama porastao je tijekom 2017. čak 94,4% Prema podacima Ministarst­va unutarnjih poslova RH, tijekom prošle godine u Hrvatskoj je 625 osoba počinilo samoubojst­vo, od čega 157 žena i 468 muškaraca, a u istom razdoblju je broj pokušaja samoubojst­ava djece do 14 godina porastao čak 200 posto, istaknuto je jučer u povodu obilježava­nja Svjetskog dan prevencije samoubojst­ava 10. rujna.

Velik demografsk­i problem

Godišnje u svijetu suicid počini gotovo jedan milijun osoba, a više si ljudi oduzme život nego što pogine u svim ratovima, teroristič­kim napadima i ubojstvima zajedno, ističe u priopćenju udruga Životna linija, koja će organizira­ti hrvatsko obilježava­nje Svjetskog dana prevencije samoubojst­ava. U Koprivničk­o-križevačko­j županiji ukupan broj samoubojst­ava u svim dobnim skupinama porastao je tijekom 2017. za čak 94,4 posto, dok je u nekim drugim županijama zabilježen pad. Iz udruge napominju da je problem suicida ujedno i velik demografsk­i problem jer utječe na smanjenje stanovništ­va u uvjetima poražavaju­ćega općeg demografsk­og stanja (iseljavanj­e, nizak prirodni prirast od -4,1 u 2017.). Također, ističu iz udruge Životna linija, do sada u Hrvatskoj na tom području nije dovoljno učinjeno. Potrebno je izraditi nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida. – Republika Hrvatska hitno mora izraditi nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida. Susjedne države imaju takve strategije i u tom smislu zaostajemo za njima – kazao je predsjedni­k udruge Životna linija Tin Pongrac. Svjetski dan prevencije samoubojst­ava obilježava se 10. rujna na inicijativ­u Međunarodn­og udruženja za prevenciju samoubojst­ava i u suradnji sa Svjetskom zdravstven­om organizaci­jom radi podizanja svjesnosti o potrebi prevencije samoubojst­ava na globalnoj razini. Volonteri udruge Životna linija upalit će na taj dan 625 svijeća (lampiona) uzduž Mosta slobode u Zagrebu, u spomen na osobe koje su protekle godine umrle počinivši samoubojst­vo. Brojnost tih svijeća upozorava na razmjere problema suicida u Hrvatskoj. Svijeće će volonteri udruge početi paliti oko 17 sati, a zadržat će se kod Mosta slobode do noćnih sati.

 ??  ?? Zbog porasta broja stanovnika i pozitivnih demografsk­ih kretanja u Poreču je otvorena nova osnovna škola za 600 učenika. Na otvorenju je bila i ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak.
Zbog porasta broja stanovnika i pozitivnih demografsk­ih kretanja u Poreču je otvorena nova osnovna škola za 600 učenika. Na otvorenju je bila i ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia