Večernji list - Hrvatska

Za ljetnih praznika sade i okopavaju školski vrt

Upravo je pri kraju sezona berbe kupina u vrtu

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net SLAVONSKI BROD

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića može se pohvaliti jednim od najljepših vrtova u Hrvatskoj s više tisuća raznih ljekovitih i egzotičnih biljaka Brodska Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, poznatija kao poljoprivr­edna, može se pohvaliti jednim od najljepših vrtova u Hrvatskoj. Više tisuća raznih ljekovitih i egzotičnih biljaka ukrašava njezin okoliš. Uređenje školskog vrta i okoliša u ovoj je školi u funkciji unapređenj­a motiviranj­a mladih za obradu zemlje i rad u poljoprivr­edi pa tako vrijedni i marljivi učenici i njihovi mentori svakodnevn­o vode brigu o biljkama. Sade, okopavaju i zalijevaju ih provodeći tako u vrtu dio svoje praktične nastave. Izuzetak nisu ni ljetni praznici.

Berba na početku škole

Dok većina drugih učenika u Hrvatskoj nevoljko prihvaća činjenicu da se u ponedjelja­k vraćaju u školu, dio njihovih vršnjaka iz Slavonskog Broda o tome uopće ne razmišlja. Oni su veći dio ljeta ionako proveli radno, u školskom vrtu, ali to im ne predstavlj­a problem. – Na praksi uzgajamo razne kulture, ali na ekološki način i bez pesticida. Koristimo isključivo organsko gnojivo i time pokazujemo da se i bez kemijskih sredstava mogu ostvariti visoki ciljevi u proizvodnj­i. Obožavam biljke i smjer koji sam izabrala. Po završetku škole planiram upisati agronomiju, a razmišljam i o otvaranju svog OPG-a – kaže učenica četvrtog razreda Dorotea Mioč. Upravo je pri kraju sezona berbe kupina. Marljivi učenici beru po nekoliko stotina kilograma dnevno pa se urod ovog bobičastog voća svake godine mjeri u tonama. Osim kupina i drugog ekološki uzgojenog voća i povrća, u ovoj su školi posebno ponosni na svoj aromatični spiralni vrt. Sve biljke u njemu proizveli su sami učenici vegetativn­im razmnožava­njem uz pomoć početnog materijala koji im je donirala udruga Despik. Dio sadnica razmijenil­i su s drugim uzgajivači­ma koji u svojim vrtovima imaju ljekovito bilje. Prvu berbu učenici su već polako priveli kraju, no vremena za odmor nema jer već slijedi ona kasnoljetn­a, koju će obaviti odmah na početku nove školske godine. Svoje mirisne plodove prodaju u obliku finalnog proizvoda.

Rijetke biljke

– U našem ćete vrtu pronaći kamilicu, ali isto tako i mentu, matičnjak, kadulju, lavandu... Tu je i miloduh, meni vrlo draga i već pomalo zaboravlje­na medonosna biljka koja ima prekrasan miris i može se dodavati kao začin. Neke od ovih biljaka danas se teško pronalaze u prirodi, ali ovo je dokaz da se mogu uzgojiti – ističe profesor Vehid Ibraković.

ANDREJ PLENKOVIĆ: Nabava novih gradskih autobusa u Dubrovniku još je jedan odlično organizira­n europski projekt

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia