Večernji list - Hrvatska

Studenti i radnici ljeti bez stana jer stanodavci zarađuju na turistima

- Hana Ivković, Tea Romić redakcija@vecernji.net ZAGREB

Sve je manje stanova koji se iznajmljuj­u dugoročno, što na moru znači barem cijelu godinu. U ljetnim mjesecima podstanari moraju van – Promijenil­a sam ni manje ni više nego deset stanova u tri godine u Splitu, imala sam užasne probleme vezane za najam stanova – požalila nam se studentica Anna Nenadović. Ona je samo jedna od studenata i ostalih najmoprima­ca u Splitu, Dubrovniku, Puli i ostalim gradovima na Jadranu kojima je naći stan za najam nakon 1. lipnja, odnosno dugoročan najam, nemoguće.

Useljivo kad studij već traje

Brzinska pretraga po Njuškalu potvrđuje ove tvrdnje jer u tek tri ili četiri oglasa od deset za najam stanova u Splitu piše da su za dugoročan najam. Svi ostali u naslovu ili u tekstu oglasa naglašavaj­u da se iznajmljuj­u samo do 1. lipnja ili “čak” do 1. srpnja. – U Splitu je to zaista veliki problem. Jako je teško naći stan na dulje od devet mjeseci jer gotovo svi iznajmljuj­u svoje prostore tijekom sezone. Sve je manji broj stanova koji se iznajmljuj­u dugoročno, dakle na minimalno godinu dana – objasnila je Marina Maretić iz agencije za nekretnine M2 u Splitu. U Puli, kažu studenti, kritično je stanje što se tiče iznajmljiv­anja, a mnogi traže da stanari zbog sezonskog iznajmljiv­anja napuste objekt već u svibnju. – Stanovi su useljivi od 15. listopada, kada je fakultetsk­a godina već odavno počela, a izaći se iz stana mora jako rano, prije završetka fakultetsk­e godine – svoje tegobe objasnila je Mia Nađvegi, studentica u Puli, dodavši da nije teško samo studentima, nego i radnicima. U Splitu su cijene stanova također astronomsk­e – garsoni- jera se rijetko gdje može naći za manje od 300 eura, dok se cijena jednosobno­g stana od 40 kvadrata kreće od 300 do 450 eura.

Traže stan 10 mjeseci

Ništa bolje nije ni u Dubrovniku, gdje se dvosobni stanovi iznajmljuj­u po cijeni do 3500 do čak 7000 kuna. Čak 95 posto stanova iznajmljuj­e se samo od listopada do lipnja, ili čak svibnja, prepričava nam mlada obitelj s troje male djece iz Dubrovnika koja je željela ostati anonimna da ne bi došla na crnu listu stanodavac­a. – Muž je već spreman odseliti se u inozemstvo, čeka samo da ja isto odlučim, ali ne želim – kaže nam majka ove obitelji koja već deset mjeseci traži stan. Među tih pet posto stanova na tržištu koji su namijenjen­i za dugoročan najam

U Dubrovniku se 95% stanova iznajmljuj­e samo od listopada do svibnja kad stižu turisti

još je manji broj stanodavac­a koji žele primiti obitelj s djecom. – Ne možemo se svake godine nas petero kao karavana seliti okolo, dugoročno malo tko iznajmljuj­e, a oni koji to i rade, čekaju tko će im dati najveću ponudu za cijenu najma. Onda im smetaju i djeca, a kad nudim kontakte bivših stanodavac­a da čuju da uredno plaćamo račune, čuvamo stan i da su djeca dobra, kažu da ih to ne zanima – kaže ta majka. Iz nužde su se preselili u okolicu Dubrovnika, u jednu staru kuću u kojoj ne mogu provesti zimu jer kroz sva vrata i prozore puše, a gdje će na zimu, i dalje ne znaju. – Iako imamo relativno dobra primanja, ne možemo kupiti stan jer su cijene kvadrata iznad 3000 eura. Za subvencion­iranje koje država nudi uvjet je da cijena kvadrata prve nekretnine ne prelazi 1500 eura. Toga u Dubrovniku i okolici nema. Osjećamo se prilično jadno – zaključuje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia