Večernji list - Hrvatska

I Haradinaj i EU protiv promjene granica

Premijer Kosova smatra da bi razmjena teritorija bila “poziv na nove tragedije”

- Sandra Veljković, Dino Brumec vanjska@vecernji.net ZAGREB

Neprihvatl­jivo je bilo koje rješenje koje može otvoriti probleme na drugim granicama, rekla je ministrica Pejčinović-Burić Prijedlozi o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, o kojima se govori diljem Europe, još uvijek nisu postali definitiva­n stav ni tih zemalja. Tomu svjedoči i žestoko odbijanje kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da se o razmjeni teritorija sa Srbijom pregovara. Na Facebooku je napisao da je “rasprava o redizajnir­anju granica i razmjeni teritorija poziv za nove tragedije na Balkanu”.

Sastanak u Beču

S druge strane, kosovski je predsjedni­k Hashim Thaçi, koji je uz svog srbijansko­g predsjedni­ka Aleksandra Vučića ključan u pregovorim­a između dvije države, na istoj je društvenoj mreži uzvratio premijeru svoje zemlje. “Ovaj sporazum podrazumij­eva međusobno priznanje i sigurnu perspektiv­u učlanjenja Kosova u EU, NATO i UN. Ali, nažalost, određeni pojedinci u našoj zemlji svojim djelovanje­m pokušavaju stvoriti paniku i konfuziju”, bacio je rukavicu Haradinaju u licu. O ovoj su temi razgovaral­i i ministri vanjskih poslova iz EU na jučerašnje­m neformalno­m sastanku u Beču. Dogovor Srbije i Kosova apsolutno, ali on ne smije izazvati nove nestabilno­sti u regiji, bio je opći zaključak. – Još nismo vidjeli konkretni prijedlog, ali je neprihvatl­jivo bilo koje rješenje koje može otvoriti probleme na drugim granicama i destabiliz­irati druga područja – kazala je hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić. Plan oko dogovorne promjene granica nije problemati­čan za SAD, no u državama EU za sada – dok ne dođe konkretan prijedlog – vlada skepsa. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je kako pregovori oko razmjene teritorija nisu konstrukti­vni te kako vjeruje da bi se moglo otvoriti stare rane u javnosti.

Otvaranje Pandorine kutije

Sličan stav iznio je EU povjerenik za susjedsku politiku Johannes Hahn te austrijska ministrica Karin Kneissl usporedivš­i prijedlog s otvaranjem Pandorine kutije. Trojica bivših visokih predstavni­ka u BiH, Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling poslali su pismo visokoj predstavni­ci EU za vanjske poslove Federici Mogherini u kojem upozoravaj­u da bi prekrajanj­e granica Srbije i Kosova moglo dovesti do prelijevan­ja nestabilno­sti na Bosnu i Hercegovin­u. Istovremen­o, u Beču je srbijanski ministar Ivica Dačić izjavio kako je neizvjesno da će doći do bilo kakvog dogovora jer nije siguran da i druga strana to želi.

Na sastanku u Beču ministri vanjskih poslova iz EU govorili su o otvaranju starih rana

 ??  ?? Skeptičan EU Ministri vanjskih poslova iz EU na sastanku u Beču izrazili su skepsu oko prijedloga koji bi rezultirao promjenom granica
Skeptičan EU Ministri vanjskih poslova iz EU na sastanku u Beču izrazili su skepsu oko prijedloga koji bi rezultirao promjenom granica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia