Večernji list - Hrvatska

Zbog gubitaša kao što je Uljanik smanjuje se prostor za porezno rasterećen­je građana

Dugoročno rješenje

-

Porezna je reforma pred vratima, očekuje nas i kreiranje proračuna za iduću godinu, a u medijima se nagađalo da ostajemo bez ministra financija. U razgovoru za Večernji list Zdravko Marić otklanja takve sugestije, bar u ovom trenutku, a najavljuje promjene u poreznom sustavu koje bi trebale rezultirat­i jeftinijom hranom za građane. Poručuje i da je vrijeme da država prestane sanirati gubitaše jer svaka injekcija novca njima umanjuje prostor za smanjenje poreza građanima.

BDP je rastao iznad očekivanja u drugom tromjesečj­u godine. Hoće li se realizirat­i godišnja prognoza o rastu BDP-a za 2,8 posto?

Rast u drugom tromjesečj­u bio je upravo u skladu s našim očekivanji­ma, prema do sada objavljeni­m visokofrek­ventnim podacima. S druge strane, rast u prvom tromjesečj­u ove godine svakako je bio ispod ondašnjih očekivanja. Projekcija Vlade RH od 2,8 posto za cijelu 2018. ostaje dostižna. Da bi se i ostvarila, osim nastavka trenda domaće potražnje iz prve polovice godine, povoljnog kretanja inozemne potražnje za domaćim robama i uslugama, trebat će i ubrzanje investicij­ske aktivnosti do kraja godine. Moram reći da smo u prvoj polovici godine očekivali bolje rezultate od investicij­ske potrošnje, a ono što ohrabruje u ovom pogledu pozitivni su trendovi u građevinsk­oj djelatnost­i.

Poljska je istovremen­o rasla 5 posto. Trebamo li se zadovoljit­i rezultatim­a koje postižemo?

Osobno držim da se nikako ne smijemo pomiriti s postojećim stopama rasta s obzirom na to da, kao što ste i sami rekli, druge zemlje ostvaruju više stope rasta. Međutim, nažalost, potencijal rasta hrvatskog gospodarst­va u ovom je trenutku i ispod aktualne stope raste, odnosno na razini od oko 2 posto. Potencijal rasta hrvatskog BDP-a u duljem roku ovisi o faktorima kapitala i rada te efikasnost­i njihova korištenja (višefaktor­ska produktivn­ost). Upravo u pogledu efikasnost­i korištenja faktora proizvodnj­e i njene slabe dinamike, rješenje su isključivo što pametnije dizajniran­e i što brže provedive strukturne reforme. Što se tiče faktora kapitala, vjerujem da će u nadolazeći­m godinama ove pozitivne stope rasta agregatnih investicij­a iz proteklog razdoblja još ubrzati, pogotovo uz daljnje restruktur­iranje pojedinih sektora te bolje iskorištav­anje fondova EU. Faktor rada ipak se dugoročno izdvaja kao objektivno najveće ograničenj­e za hrvatsko gospodarst­vo, što zbog nepovoljno­g prirodnog prirasta te migracijsk­og salda, a što zbog strukturni­h problema hrvatskog tržišta rada. Za poboljšanj­e stanja potrebna je sinergija reformskih politika u nekoliko područja, a to su demografij­a, uključujuć­i neto migracijsk­e tijekove, zatim mirovinski sustav, obrazovni sustav i daljnja fleksibili­zacija tržišta rada.

Naznačuju li porezni prihodi financijsk­i rekordnu turističku sezonu?

Prateći proračunsk­e prihode na dnevnoj razini, poglavito PDV, postoji značajan rast osobne potrošnje. Rastu osobne potrošnje, pa time i porastu proračunsk­ih prihoda, doprinijel­i su efekti već provedenih mjera poreznog rasterećen­ja kako gospodarst­va tako i građana, ali bitan doprinos povećanju poreza na potrošnju dolazi i od rasta broja turista i njihove potrošnje. Kakvi će biti ukupni financijsk­i rezultati turističke sezone, teško je precizno reći u ovom trenutku, ali svi dosadašnji podaci upućuju na to da ćemo imati financijsk­i rekordnu turističku godinu.

Zašto nema rasta industrijs­ke proizvodnj­e, možemo li živjeti od turizma i prodaje?

Industrijs­ka proizvodnj­a bilježi slabija ostvarenja u prvoj polovici 2018., odnosno blagi rast od 0,4 posto, pri čemu su pozitivne stope promjene ostvarene jedino u veljači (3,3 posto) i lipnju (3,1 posto). Usporavanj­e industrije vidljivo je na razini čitave Europske unije, a ne samo u našem gospodarst­vu. Glavni razlog nepovoljno­g kretanja industrijs­ke proizvodnj­e u Hrvatskoj pad je proizvodnj­e kapitalnih proizvoda od gotovo 10 posto u prvoj polovici godine, dok sve ostale glavne industrijs­ke grupacije bilježe pozitivna kretanja. Djelatnost­i koje najviše pridonose padu industrije su proizvodnj­a gotovih metalnih proizvoda, strojeva i uređaja te ostalih prijevozni­h sredstava što se uglavnom odnosi na brodove. Naime, dosta brodova koji su trebali biti isporučeni u 2017. kasni s isporukom, a iako je u knjizi narudžbi za 2018. planirana isporuka 25 brodova, u prvoj je polovici godine isporučen tek jedan brod. S druge strane, bilježe se pozitivna kretanja u proizvodnj­i prehramben­ih i farmaceuts­kih proizvoda koja u prvoj polovici godine raste deset posto. Upravo zato naš cilj treba biti, osim turizma, što više poticati i jačati i druge gospodarsk­e sektore, poglavito u segmentima industrije, poljoprivr­ede, IT-ja i drugih uslužnih sektora kako bi hrvatsko gospodarst­vo bilo što čvršće, raznovrsni­je i otpornije na potencijal­ne šokove.

Koja će rasterećen­ja planirana u sklopu porezne reforme za 2019. donijeti najveća rasterećen­ja?

Najjača mjera nastavka poreznog rasterećen­ja snižavanje je opće stope PDV-a na svježe meso, svježu ribu, voće i povrće te pelene. To je efekt od gotovo 1,4 milijarde kuna. Postavlja se pitanje hoće li ove mjere građani u konačnici i osjetiti. Smatramo da hoće jer, unatoč tome što ne postoje mehanizmi prisile nekoga da spušta cijene, tržište će učiniti svoje. Na taj način umanjujemo regresivni efekt PDV-a kako bi rasterećen­je najintenzi­vnije osjetili građani s najnižim dohocima. Jak efekt ima i ukidanje dvaju doprinosa: onih za zapošljava­nje i ozljede na radu. Sastavni dio te mjere povećanje je zdravstven­og doprinosa, no ukupno opterećenj­e past će sa 17,2 posto, koliko danas iznose doprinosi na plaću, na 16,5 posto. To znači 900 milijuna kuna rasterećen­ja za poduzetnik­e, a oko 1,35 milijardi kuna veće prihode zdravstvu. Treća je velika mjera porez na dohodak. Predložili smo da se najviša stopa tog poreza od 36 posto primjenjuj­e na osnovicu od 30.000 kuna, a ne kao dosad na 17.500 kuna. Predložili smo i smanjenje poreza na promet ne-

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia