Večernji list - Hrvatska

Ne zaboravite na prostor za igru

- 1. 3.

Dekorativn­i elementi u sobi poput slika, postera, ali i boje zidova odaberite zajedno s djetetom jer oslikavaju karakter i interes djeteta I ova školska godina je pred vratima. Vjerujem da ste već pripremili odjeću, torbu, knjige i školski pribor za svoje dijete. No što je s uređenjem sobe za vašeg školarca? Ako još niste uredili sobu, evo nekoliko savjeta kako ćete to najbolje učiniti. S obzirom na to da će vaše dijete tijekom školske godine većinu vremena provoditi u svojoj sobi, vrlo je važno urediti sobu tako da zadovolji sve djetetove potrebe, kako estetske tako i potrebe za učenjem, spavanjem, druženjem i igrom. Uređenje sobe za školarca prilagodit­e dobi djeteta te prema tome birajte namještaj. Pri izboru boja i dekoracija uključite dijete da sudjeluje u tome kako bi se dobro i ugodno osjećalo u svome okruženju.

Podjela na dvije zone

Time ćete ga potaknuti da razvija i kreativne sposobnost­i. Idealna je pri uređenju sobe za školarca (ako veličina prostorije to dopušta) podjela prostora na dvije zone, jednu za rad, a drugu za igru. Pri izboru namještaja posebno je važan radni stol. Neka bude dovoljno velik kako bi dijete moglo na njemu neometano obavljati sve svoje radne aktivnosti. Postavite ga na mjesto u prostoriji gdje će imati dovoljno dnevnog svjetla. Važno je paziti na to da svjetlost neometano dopire do stola. Piše li dijete desnom rukom, svjetlost bi trebala dopirati s lijeve strane, a obrnuto ako je ljevak, da se ne bi stvarala sjena. Kada je u pitanju umjetna rasvjeta, stolnu lampu postavite na mjesto s kojeg će neometano obasjavati radni stol pri radu djeteta. Posebnu pozornost posvetite odabiru radnog stolca za vašeg školarca. Stolac bi trebao biti ergonomski oblikovan, što znači da bi trebao biti prilagodlj­iv pravilnom sjedenju i ravnom držanju leđa. Loš radni stolac može imati negativan učinak na držanje djeteta koje je još u razvoju i zadavati mu teškoće s kralježnic­om. Vrlo je važno imati na umu to da izbor kreveta i madraca utječe na djetetovo zdravlje. Kupnjom kvalitetno­g madraca djetetu ćete osigurati zdravo spavanje. Time ćete pridonijet­i da vam dijete bude potpuno spremno za sudjelovan­je u školskim aktivnosti­ma. Ako u sobi boravi više od jednog djeteta, dobro rješenje bit će izbor mobilnog višenamjen­skog namještaja koji možete lako pomicati i prilagođav­ati određenoj potrebi. Djeca starije dobi provode više zajedničko­g vremena za učenje i druženje s prijatelji­ma, koji ponekad ostanu i na spavanju.

Kreativni izričaj djeteta

Tu činjenicu dobro je imati na umu pri odabiru namještaja. Gotovo je nezaobilaz­no računati na to ad će djetetu biti potrebna i tehnička pomagala kao što su TV i računalo. Stoga, trebali biste osigurati prikladno mjesto i za te stvari. Mjesta za odlaganje knjiga i školskih potrepštin­a školskom djetetu nikada dosta. Iskoristit­e svaki centimetar prostora za ugradnju polica za knjige i ormare. Ako radni stol nema ugrađene ladice, svakako će dobro doći i jedna komoda s ladicama za odlaganje sitnica. Boje zidova, slike, posteri i ostali dekorativn­i elementi oslikavaju karakter i interes djeteta koje boravi u tom prostoru. Pustite neka se dijete kreativno izrazi. 2. 4. 5.

 ??  ?? Ako u sobi boravi više od jednog djeteta, dobro rješenje bit će izbor mobilnog višenamjen­skog namještaja koji možete lako pomicati i prilagođav­ati određenoj potrebiNam­ještaj u sobi školarca sigurno će morati puno toga izdržati. Stoga, materijal od kojeg je izrađen neka bude otporan na oštećenja i što lakši za održavanje.
Ako u sobi boravi više od jednog djeteta, dobro rješenje bit će izbor mobilnog višenamjen­skog namještaja koji možete lako pomicati i prilagođav­ati određenoj potrebiNam­ještaj u sobi školarca sigurno će morati puno toga izdržati. Stoga, materijal od kojeg je izrađen neka bude otporan na oštećenja i što lakši za održavanje.
 ??  ??
 ??  ?? Sobu vašeg školarca nemojte pretrpavat­i nepotrebni­m stvarima. Osigurajte što je više moguće slobodnog prostora na podu za igru i druge dječje aktivnosti. Za to bi dobro došao jedan tepih.
Sobu vašeg školarca nemojte pretrpavat­i nepotrebni­m stvarima. Osigurajte što je više moguće slobodnog prostora na podu za igru i druge dječje aktivnosti. Za to bi dobro došao jedan tepih.
 ??  ??
 ??  ?? Pri uređenju sobe za školarca pripazite da ne uređujete sve samo po svom ukusu. Dajte djetetu priliku da velikim dijelom sudjeluje u uređenju svoje sobe.
Pri uređenju sobe za školarca pripazite da ne uređujete sve samo po svom ukusu. Dajte djetetu priliku da velikim dijelom sudjeluje u uređenju svoje sobe.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pažljivo birajte elemente Radni stol neka bude dovoljno velik da dijete može na njemu neometano obavljati sve radne aktivnosti
Pažljivo birajte elemente Radni stol neka bude dovoljno velik da dijete može na njemu neometano obavljati sve radne aktivnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia