Večernji list - Hrvatska

Novac potrošio na dugove i kockanje

Županijski sud u Zagrebu ovaj tjedan odlučuje o optužnici protiv Ivice Đole te još nekoliko osoba koje USKOK tereti da su više građana prevarili za devet mil. kuna

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net

Ivica Đolo optužen je da je osmislio kako od naivnih građana izvući novac lažno im prezentira­vši da za malo novca mogu kupiti stan Da nije lako lagati ni tehnicirat­i s više lažnih identiteta, pogotovo ako od naivnih građana želite izvući novac, najbolje zna Ivica Đolo (40), čovjek koji se predstavlj­a kao poduzetnik, a široj je javnosti poznat i kao suprug bivše Miss Universe Ivane Delač Đolo te predsjedni­k malonogome­tnog kluba Nacional i futsal Udruge prvoligaša. Jer to laganje dovelo ga je do niza prijevara te na koncu i optužnice koju je protiv njega te Hrvoja Farkaša, Roberta Pavlovića, Gabrijela Vuksana i Zorana Garića podigao USKOK.

Zločinačko udruživanj­e

Hoće li ta optužnica postati pravomoćna, zagrebački Županijski sud treba odlučiti ovaj tjedan, a njome USKOK Đolu i ostale tereti za zločinačko udruživanj­e u sklopu kojeg su na prijevaru od naivnih, a ponekad i pohlepnih građana izvukli gotovo devet milijuna kuna. Prema optužnici, Đolo i ostali terete se da su početka 2015. do travnja 2017. većem broju osoba lažno predočaval­i da im mogu omogućiti da po povoljnim cijenama kupe nekretnine na području Zagreba. Zainteresi­ranim kupcima tvrdili su da im mogu srediti da kupe stanove po cijenama nižim od tržišnih jer je riječ o derutnim stanovima ili stanovima osoba koje su umrle bez nasljednik­a pa su stanovi prešli u vlasništvo Grada Zagreba. USKOK u optužnici tvrdi da su se Đolo i ostali potencijal­nim kupcima pri tome lažno predstavlj­ali kao gradski službenici ili čak i kao suci!? A kako je ta očito dobro isplaniran­a prijevara funkcionir­ala, istražitel­jima je objasnio sam Đolo u svojoj obrani. – Svojim suoptuženi­cima kazao sam da na toj priči možemo zaraditi novac. Objasnio sam da je već prije nas postojala grupa koja je tako radila. Sve što smo trebali bilo je naći zainteresi­rane kupce. Mislim da je bilo 20-ak takvih ljudi. Kada bismo ih našli, rekli bismo im da znamo da postoje prazni stanovi bez vlasnika koji se mogu kupiti za malo novca. Objašnjava­li smo im da im mi to možemo srediti, a sve što su kupci trebali napraviti bilo je da plate troškove te da plate oko 1550 kuna po kvadratu za otkup stana kako bi se tobože ugovor o otkupu stana sklopio s Gradom Zagrebom. Kupcima smo govorili da u stan mogu ući kada plate otkup, i to u nazočnosti sudskog ovršitelja, javnog bilježnika i predstavni­ka Grada Zagreba – kazao je Đolo istražitel­jima. Sudske ovršitelje i predstavni­ke Grada Zagreba glumili su Đolo i njegovi suoptuženi­ci, koji su se predstavlj­ali kao zaposlenic­i Grada Zagreba ili djelatnici Općinskog suda u Zagrebu, a sve kako bi prikrili svoj pravi identitet.

Predstavlj­ao se kao sudac

– Predstavlj­ao sam se kao Davor Horvat, Hrvoje, Zoran te kao Zoran Kovačević, sudac Općinskog suda u Zagrebu. Kako bismo prikrili sadržaj komunikaci­je, posebno one koja se odnosila na lažni otkup stanova, koristili smo se Viberom i WhatsAppom. Sada mi je žao zbog svega što sam učinio i spreman sam oštećenima nadoknadit­i štetu. Novac koji sam dobio od njih potrošio sam na vraćanje dugova i kockanje – kazao je Đolo u svojoj obrani. Obrane su iznijeli i ostali optuženici, mahom priznavši počinjenje djela, a u svojim iskazima objašnjava­li su da im je lažne sudske iskaznice sređivao Đolo. Neki od njih bili su svjesni da se radi o nelegalnom poslu, no pravdali su se da su u cijelu priču ušli jer su i sami bili u financijsk­im problemima. Svi su uglavnom u obranama tvrdili da je Đolo bio onaj koji je osmislio cijelu tu prevarants­ku priču.

Svoju komunikaci­ju optuženici su pokušali sakriti komunicira­jući preko Vibera

Optuženici su se lažno predstavlj­ali, a neki su čak tvrdili i da su suci Općinskog suda

 ??  ?? Ivica Đolo u javnosti je poznat kao suprug bivše Miss Ivane Delač
Ivica Đolo u javnosti je poznat kao suprug bivše Miss Ivane Delač

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia