Večernji list - Hrvatska

Razgovor sa županijski­m pročelniko­m za prosvjetu Tomislavom Đonlićem Županija neće ugasiti nijednu školu dok je u njoj barem jedan učenik!

- Slavica.vukovic@vecernji.net

U Svibu smo obnovili školu, 25 učenika sad ima uvjete za modernu nastavu, a bit će ih još

Župan poziva zainteresi­rane da se jave kako bi im se ustupio jedan od 153 školska objekta koji više nisu u funkciji, da ne propadaju Slavica Vuković

TURISTIČKA SREDINA

Za razliku od ostatka Hrvatske, u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji danas ne počinje nastava. Učenici će u školske klupe tek 10. rujna. Zašto je to tako, kao i o ostalim temama vezanim za školstvo, razgovaral­i smo s Tomislavom Đonlićem, županijski­m pročelniko­m za prosvjetu. Kao Županija smo iskoristil­i zakonsku mogućnost da kao osnivač drugačije planiramo školski kalendar i početak školske godine. Turistička smo sredina, početkom rujna još imamo velik broj turista, a neke su škole u samim centrima gradova pa smo htjeli da se gužve što manje odražavaju na školu. S druge strane, imamo niz projekata koje smo završavali pa i besplatne udžbenike koje je trebalo distribuir­ati po školama. Sve osnovce udžbenici će čekati na klupama. Imamo 65 odgojno-obrazovnih ustanova i u njih su udžbenici već stigli. Djeca će sve obvezne udžbenike dobiti od županije, a radne materijale i bilježnice uglavnom će financijsk­i preuzeti jedinice lokalne samouprave i ponegdje roditelji.

Koji su sve gradovi i općine riješili radne bilježnice?

Nisu nam se svi javili pa nemamo točan podatak, ali više od pola. Apeliram na roditelje da se informiraj­u.

Ima li na području županije novih ili obnovljeni­h škola za početak školske godine?

Izgradili smo četvrtu školu u Solinu, gradu koji demografsk­i raste. Otvorit ćemo novu veliku školu u Ninčevićim­a, za 500 učenika, produženim boravkom... Novi objekt će biti u funkciji od 10. rujna. Obnovili smo i dvije područne škole, jednu na Svibu, Općina Cista i jednu u dugopoljsk­im Kotlenicam­a. Brinemo za sve dijelove županije. Izgradili smo veliku školu u centru Solina, ali i brinemo i o ruralnim dijelovima županije gdje je manje učenika.

Radi li se na energetski­m obnovama školskih zgrada?

U provedbi smo takvih projekata na pet objekata. To su velike škole: OŠ Marka Marulića Sinj, OŠ Josipa Pupačića Omiš, OŠ Ante Starčevića Dicmo, OŠ Vladimira Nazora Postire i SŠ Tin Ujević Vrgorac. Ušteda energije bit će veća od 50% pa će Županija financijsk­i profitirat­i, odnosno za trošak energije izdvajati znatno manje.

Kakvi su daljnji planovi?

Radimo na dugoročnom planu kapitalne izgradnje. Već sada imamo nekoliko vrlo ozbiljnih projekata koje ćemo realizirat­i u narednom razdoblju. Nadam se mogućnosti da se u budućem razdoblju otvore mogućnosti financiran­ja programa iz EU fondova što kroz dosadašnje fondove za školstvo, infrastruk­turu, nije bilo moguće.

Koji su to projekti?

OŠ Fra Pavla Vučkovića u Sinju i srednja škola u Omišu.

Je li i ove godine došlo do gašenja neke od manjih, područnih škola?

Ugašena je područna škola u Kljenovcu jer se jedini učenik upisao u peti razred u matičnu školu u Krivodol. Ali, imamo primjer Krušvara kod Dugopolja u kojem smo obnovili školu za šest učenika i ponovno je otvorili. Život se vraća! Rekao sam vam u Svibu smo obnovili školu, ima 25 učenika, stvorili smo im uvjete za modernu nastavu i bit će ih još.

Ima li područnih škola čiji opstanak je upitan?

Imamo nekoliko škola s jednim ili dvoje učenika, ali politika je Županije dokle ima ijedan učenik da se takve škole ne gase. Cilj nam je kroz ulaganje u škole očuvati život u svim dijelovima županije.

Župan je pozvao sve zainteresi­rane, osobito poduzetnik­e, koji bi stavili u funkciju napuštene školske zgrade. Ima li interesa? Imate li podatke o kolikom broju objekata se radi?

Interesa ima. Riječ je o 153 napuštena objekta koji nisu i neće više biti u funkciji školstva. Župan je pozvao zainteresi­rane kojima bismo ustupili objekte da ne propadaju. Upravio danas sam potpisao suglasnost za objekt bivše škole u Lovreću u koji će se useliti vrtić. Dobili smo i niz zahtjeva poslovnih subjekata. Cilj nam je spasiti od propadanja te objekte pa pozivam zainteresi­rane da se jave.

Početak škole smo odgodili jer početkom rujna još imamo velik broj turista, htjeli smo da se gužve smanje

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Županijski pročelnik za prosvjetu Tomislav Đonlić ističe kako su provedeni ili se provode brojni projekti energetske obnove škola od kojih će koristi imati i županija
IVO ČAGALJ/PIXSELL Županijski pročelnik za prosvjetu Tomislav Đonlić ističe kako su provedeni ili se provode brojni projekti energetske obnove škola od kojih će koristi imati i županija
 ??  ?? Većinu đaka udžbenici će dočekati u školama; obnovljena škola u Svibu (u sredini); županu Bobanu ulaganje u obrazovanj­e jako je bitno
Većinu đaka udžbenici će dočekati u školama; obnovljena škola u Svibu (u sredini); županu Bobanu ulaganje u obrazovanj­e jako je bitno
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia