Večernji list - Hrvatska

Razgovor s virovitičk­o-podravskim županom Igorom Androvićem Stiže nam 1,5 milijardi kuna

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

S Igorom Androvićem razgovaral­i smo u povodu Dana županije, a najavio je "eksploziju projekata" u iduće dvije godine Suzana Lepan Štefančić Igor Andrović na čelu je Virovitičk­o-podravske županije 15 mjeseci, ponosan je što ta županija povlači najviše novca EU po glavi stanovnika u Hrvatskoj, a od svih slavonskih županija izdvaja najviše sredstava za obrazovanj­e. Tišti ih, pak, prometna povezanost. Razgovaral­i smo sa županom u povodu Dana Virovitičk­o-podravske županije, 3. rujna. Županiju očekuje, najavio je, "eksplozija projekata", a stići će im čak 1,5 milijarda kuna. – Ova godina i iduća su godine projekata. Sve to stvarali smo zadnjih pet godina i od vremena župana Tomislava Tolušića, pripremaju to odavno djelatnici Županije i naša VIDRA razvojna agencija. Projekti su bili naša strategija i sve snage smo usmjerili na njih. Znali smo što nas čeka i na vrijeme smo pripremili projektnu dokumentac­iju. U skoru provedbu kreću projekti vrijedni ukupno 1,5 milijardi kuna – započinje župan.

Nova ambulanta u Čađavici

Otvoren je lani sustav navodnjava­nja Kapinci – Vaška, a počeli su i radovi na sustavima Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Projektira­li su i sustav navodnjava­nja Kapinci – Vaška II. faza. – Projektira­mo Sustav navodnjava­nja Lukač i Đolta II. faza. Razmišljam­o i o navodnjava­nju u općini Čađavica. Kada sve to završimo, u našoj će se županiji navodnjava­ti 4500 hektara. Činimo to kako bi se naši poljoprivr­ednici više orijentira­li prema visokodoho­dovnim kulturama – ističe. Podravka je, pak, najavila gradnju sušare za povrće, investicij­u od 20 milijuna eura. – Svi proizvođač­i povrća imat će zagarantir­an otkup, a vjerujem da će se mnogi poljoprivr­ednici okrenuti proizvodnj­i povrća jer je tu puno veći prihod po hektaru, nego od ratarskih kultura – nastavlja. Potpisani su nedavno i ugovori za izgradnju dva nova poduzetnič­ka inkubatora, u Orahovici i Pitomači. Riječ je o Mreži poduzetnič­kih inkubatora, u sklopu koje će biti i obnovljen inkubator u Slatini. Smjestit će se u njih 47 poduzetnik­a. – Time će mnogi mladi poduzetnic­i dobiti vjetar u leđa i vjerujem da će poduzetnič­ki inkubatori iznjedriti nove poduzetnik­e – poručuje Andrović. Dolaskom na mjesto župana, odlučio se, ističe, na ulaganje u zdravstvo i obrazovanj­e jer želi da svi stanovnici imaju jednake uvjete, i u ruralnom i urbanom području. – Radi se nova dnevna bolnica u Virovitici, opremaju se sale, što je dio projekta od 50 milijuna kuna. Stigao je novi CT, stići će i nova magnetska rezonanca. Čovjek je ključ svega pa sufinancir­amo stambene kredite našim liječnicim­a, stvaramo im bolje uvjete rada. Nedavno smo kupili 7 vozila za županijski Zavod za hitnu medicinu. Ulažemo u svim našim gradovima i općinama, pa ćemo tako uskoro otvoriti i novu ambulantu Doma zdravlja u Čađavici – navodi.

Hala za Viroexpo

Ukupno 31 škola, naglašava, izgrađena je u posljednji­h 10 godina u županiji. – Razvoj obrazovanj­a predstavlj­a i razvoj gospodarst­va. Gradimo školu u Bakiću koja je bila stara 110 godina. Već su spremne građevinsk­e dozvole za novu školu u Orahovici, Industrijs­ko-obrtničku školu u Virovitici, Učenički dom u Virovitici, školu u Vukosavlje­vici, čekaju se samo EU natječaji – najavljuje. Visoka škola u Virovitici ima sve uvjete da postane veleučiliš­te. – To je sada pravi mali studentski grad, jer je na jednom mjestu i studentski restoran i studentski dom, i Visoka škola, a u budućnosti će biti i Tehnološko inovacijsk­i centar, vrijedan 17,5 milijuna kuna, koji će na znanstveno­j osnovi pomoći i našim poljoprivr­ednicima, posebno onima koji se bave ljekovitim biljem i duhanom – govori. Zahvalan je Vladi RH za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kroz koji će županija dobiti 156 milijuna kuna. – Dvorac u Cabuni postat će, tako, Centar za kulturu zdravlja. Gradit će se sirana u Virovitici. Izgradit će se multifunkc­ionalna hala za međunarodn­i sajam Viroexpo koji već 25 godina nema svoju lokaciju, a bit će to hala za sve manifestac­ije. Jezero u Orahovici dobit će hotele, restorane, bungalove. Bit će to ključno za razvitak turizma. Peti projekt je Kuća čaja i ljekovitog bilja na području Špišić Bukovice – nabraja. Raste i broj turista, 43% je više dolazaka, a noćenja 73 posto više. – Pri kraju je i obnova Dvorca Janković u Suhopolju, a bit će to jedan od najljepših dvoraca u Slavoniji. Na razvoj turizma utjecat će i novi Centar za posjetitel­je Križnica i Centar za posjetitel­je Dravska priča – govori. Kroz sve te projekte provlači se ime VIDRA-e, županijske Agencije za regionalni razvoj. – Djelatnici VIDRA-e trenutno rade na projektima u provedbi u vrijednost­i od 670 milijuna i oko 400 milijuna kuna koji su u planu. Svima nama cilj je razvoj gospodarst­va i otvaranje radnih mjesta za dobrobit svih stanovnika. U tome imamo punu podršku Vlade RH, ministra Tolušića, ali svih onih ljudi iz naše županije danas u Zagrebu, jer oni vole svoj zavičaj, svoju Slavoniju u koju se uvijek vraćaju i za koju toliko stvaraju – zaključuje.

 ?? KRISTIJAN TOPLAK ?? U cijeloj je županiji radno, završen je sustav navodnjava­nja Kapinci – Vaška, obnavlja se dvorac Janković, a počeli su i radovi na skladištu OPG-a Franje Halasa
KRISTIJAN TOPLAK U cijeloj je županiji radno, završen je sustav navodnjava­nja Kapinci – Vaška, obnavlja se dvorac Janković, a počeli su i radovi na skladištu OPG-a Franje Halasa
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia