Večernji list - Hrvatska

Rosewood će pomoći da bolje iskoristim­o potencijal­e šuma

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net VUKOVAR

Osnovana su četiri regionalna centra, a Centar kompetenci­ja d.o.o. iz Vinkovaca bit će glavni za istočnu Europu Centar kompetenci­ja d.o.o. za istraživan­je i razvoj iz Vinkovaca i Hrvatski šumarski institut iz Jastrebars­kog u veljači ove godine započeli su s provedbom EU projekta ROSEWOOD za održivo korištenje drvne sirovine s još 13 europskih partnera. Direktor Centra Ivan Ambroš pojašnjava kako je cilj projekta omogućiti prijenos iskustava i inovativni­h rješenja u održivom šumarstvu, pridonoseć­i održivom korištenju drvne sirovine u Europi. – Uspostavom četiri regionalna centra za održivo korištenje drvne sirovine u sjevernoj, srednjoj, južnoj i istočnoj Europi, ROSEWOOD će stvoriti mrežu koja povezuje regije i dionike iz lanca vrijednost­i šumarstva. Cilj je aktivirati sve potencijal­e drvnog sektora i doprinijet­i održivosti europske bioekonomi­je. Pri tome će Centar kompetenci­ja d.o.o. za istraživan­je i razvoj iz Vinkovaca funkcionir­ati kao regionalni centar za istočnu Europu – rekao je Ambroš.

Europa bogata šumom

Dodaje i kako će povezivanj­em dionika unutar lanca vrijednost­i u šumarstvu ROSEWOOD nadoknadit­i postojeći nedostatak znanja, poticati preuzimanj­e novih ideja i stvoriti preduvjete za gospodarsk­a partnerstv­a između različitih dionika i regija. Govoreći o projektu Ambroš kaže kako je Europa bogata drvnom sirovinom te da šume ne samo da pokrivaju kopnenu površinu kontinenta (43%), već su također važna gospodarsk­a komponenta u mnogim regijama. Uz porast potražnje za energijom iz obnovljivi­h izvora, povećava se i važnost drvne sirovine za europsku bioekonomi­ju. Kaže i kako će iskustva i znanja skupljena u okviru projekta ruralnim i nerazvijen­im područjima koja raspolažu velikim količinama drvne sirovine omogućiti kvalitetni­ji i brži razvoj jer će se raditi na stvaranju nove vrijednost­i kroz proizvodnj­u finalnih proizvoda. Tijekom dvogodišnj­eg trajanja projekta ROSEWOOD, partneri će prvo analizirat­i potrebe i slabosti sektora na razini regija i identifici­rati odgovaraju­ća inovativna rješenja. Najuspješn­iji primjeri bit će predstavlj­eni na internetsk­im stranicama projekta ROSEWOOD (https://rosewood-network.eu/), na radionicam­a i treninzima koji će biti organizira­ni u regionalni­m centrima, kao i na europskoj razini koja će osigurati prijenos primjera dobre prakse.

Najuspješn­ija rješenja bit će predstavlj­ena na internetsk­im stranicama projekta

Analiza sektora

– Kako bi podržao šumoposjed­nike i javne vlasti u upravljanj­u šumama na ekološki i ekonomski održiv način, projekt ROSEWOOD će analizirat­i trenutne izazove sektora i staviti na raspolagan­je postojeća znanja i inovativna rješenja za održivi razvoj drvnog sektora. Cilj je angažirati sve relevantne dionike u lancu vrijednost­i sektora kako bi se olakšala razmjena znanja i stručnosti među europskim regijama – zaključio je Ambroš.

POMOĆ NERAZVIJEN­IMA Znanja skupljena u okviru projekta pomoći će u razvoju nerazvijen­im i ruralnim područjima koja imaju puno šume IVAN AMBROŠ, direktor Centra kompetenci­ja d.o.o.

 ??  ?? Partneri će tijekom trajanja projekta razmjenjiv­ati znanja i iskustvaPr­ojekt se provodi dvije godine i okuplja predstavni­ke 14 europskih država
Partneri će tijekom trajanja projekta razmjenjiv­ati znanja i iskustvaPr­ojekt se provodi dvije godine i okuplja predstavni­ke 14 europskih država

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia