Večernji list - Hrvatska

Uzimala kamate od novca Crkve

Riječ je o novcu iz afere iz 2012. zbog koje su osuđeni J. Bilonić i fra Šime Nimac

- Slavica Vuković SPLIT

Da bankarica troši crkveni novac, odnosno kamate, posumnjalo se 2016. kada je na brojne adrese stiglo anonimno pismo Jasminu Bilonić (47), fra Šiminu bankaricu, i T. B. (43), nekadašnje­g direktora u Partner banci, splitska je policija osumnjičil­a za isplatu 347.000 kuna kamata na 2,5 milijuna kuna položenih u banci za koje postoji sudska zabrana raspolagan­ja sredstvima zbog sumnje da novac potječe od kaznenog djela, odnosno prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi zbog kojeg su Šime Nimac i bankarica nepravomoć­no osuđeni na zatvorske kazne. Provedenim kriminalis­tičkim istraživan­jem, koje su policajci Službe gospodarsk­og kriminalit­eta proveli sa Županijski­m državnim odvjetništ­vom u Splitu, utvrđena je sumnja da je tadašnji direktor, kao odgovorna osoba banke od 2013. do 2016. godine, unatoč rješenju suda odobrio J. Bilonić gotovinske isplate kamata.

Trošio s bankaricom

Policija je izvijestil­a, ne navodeći imena, kako je tijekom 2014., nakon isteka ugovora o štednji, 43-godišnjak s 47-godišnjaki­njom sastavio novi ugovor temeljem kojega su se i dalje nastavile isplate kamata. Terete ga da je doveo u zabludu druge odgovorne osobe banke i predložio je kao ulavice gača u dopunski kapital banke, sukladno čemu je iz depozita od 2,5 milijuna kuna uložila iznos od 700.000 kuna, a sve unatoč sudskoj zabrani. Zbog kaznenih djela neizvršava­nje sudske odluke i krivotvore­nje službene ili poslovne isprave od strane T. B. te poticanja u vezi s kaznenim djelom neizvršava­nje sudske odluke Jasmine Bilonić, nadležnom državnom odvjetništ­vu podnijeto je posebno izvješće. Riječ je o novcu iz afere iz 2012. godine zbog koje je Jasmina Bilonić nepravomoć­no osuđena na godinu i devet mjeseci zatvora, a Šime Nimac na dvije godine zatvora jer je on, kao fratar u Baškoj Vodi 2012. godine, bez znanja crkvenih vlasti prodao zemljište u vlasništvu Župe Blažene Dje- Marije za 9,8 milijuna kuna, a novac nije položio na crkveni račun već ga je, prema presudi, trošio sa svojom tadašnjom bankaricom Jasminom Bilonić.

Gdje je novac

Za većinu novca do danas se nije doznalo gdje je, ali je tijekom suđenja na Županijsko­m sudu u Splitu za 2,5 milijuna kuna na računu bankarice Jasmine Bilonić u Partner banci utvrđeno kako potječu od prodaje zemljišta, da je 230.000 crkvenih eura fra Šime posudio svom prijatelji Ivanu Validžiću (za koje je na zagrebačko­m sudu donesena nepravomoć­na presuda prema kojoj ih mora vratiti Crkvi), kao i da su fra Šimin passat i Jasminina jahta Lucky

novcem.• me kupljeni crkvenim

 ??  ?? Riječ je o novcu iz afere iz 2012. zbog koje su osuđeni J. Bilonić i fra Šime Nimac
Riječ je o novcu iz afere iz 2012. zbog koje su osuđeni J. Bilonić i fra Šime Nimac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia