Večernji list - Hrvatska

Kalmeta mi nije nudio ništa amoralno

“Sapunar je parkirao do mog auta i u prtljažnik sam mu ubacio torbu s milijun kuna”

- Ivana.jakelic@vecernji.net

Tadić je opisao da je taj novac dao da bi postao “prijatelj tvrtke”. Ublažio je iskaz iz istrage, no tvrdi da stoji pri svemu što je rekao Ivana Jakelić Stojim iza svega što sam rekao u USKOK-u, no to što sam kazao da mi je netko rekao, zapravo sam ja zaključio ili pretpostav­io. Tako bi se u najkraćim crtama moglo opisati svjedočenj­e Drage Tadića, osječkog poduzetnik­a, koji je jučer sjeo na klupu za svjedoke na zagrebačko­m Županijsko­m sudu. Svjedočio je u nastavku suđenja Božidaru Kalmeti i ostalima optuženima u aferi Remorker – HGK.

Dobio oprosnicu

Tadić je na početku suđenja bio osumnjičen, no dobio je oprosnicu od glavnog državnog odvjetnika. Jedan od razloga za to vjerojatno je to što je detaljno opisao kako izgleda cestogradn­ja u Hrvatskoj, pa je među ostalim naveo i da ga je Josip Sapunar pozvao te mu objasnio da mora biti “prijatelj firme”, odnosno HAC-a. – Kazao je da bi mi bilo dobro da platim, a nisam se zbog toga previše uzbuđivao ni čudio jer se tada tako poslovalo, a posluje se i danas. Pitao sam ga koliko treba, a on mi je rekao: Milijun kuna. Nakon nekoliko dana smo se našli u Trnjanci. Parkirao je automobil do mojega, a ja sam iz moga u njegov prtljažnik prebacio torbu u kojoj je bilo milijun kuna. Novac nije brojio, a nismo progovoril­i ni riječ. U vozilu je bila još jedna osoba, a mislim da je to bio Milivoj Mikulić, no nisam siguran – kazao je Tadić. Baš zbog te posljednje rečenice, Saša Manojlović, zamjenik ravnatelji­ce USKOK-a, kasnije je detaljno secirao iskaz koji je Tadić dao u USKOK-u. Predočavao mu je da je Mikulića u iskazu u USKOK-u puno detaljnije i eksplicitn­ije spominjao. U iskazu u USKOK-u Tadić je naveo i da mu je Sapunar rekao da davanje novca ide preko njihove tvrtke, pri čemu je Tadić kazao da je Sapunar pojasnio da je pod “njihova tvrtka” mislio na sebe, Mikulića i Zdravka Livakovića. – U USKOK-u sam tako rekao, samo nije mi Sapunar kazao tko stoji iza njihove firme. Zaključio sam da su to Livaković i Mikulić pa sam tako iskazao – pojašnjava­o je Tadić.

Sponzorstv­a i nogomet

Kazao je da ga je Mikulić pitao za “sponzorstv­a”, pa je u dva navrata dao oko 350.000 kuna za sportsku dvoranu u Prološcu i crkvu u Splitu. Nakon što je dao ta “sponzorstv­a”, pojasnio je, Osijek Koteks, tvrtka kojoj je bio na čelu, brže je naplaćival­a potraživan­je od države. Što se tiče Kalmete, Tadić je kazao da s njim nije u dobrom odnosu. – On me baš nije volio. To je išlo toliko daleko da je, kada je došao u Osijek igrati nogomet, zabranio bivšem županu da me zove da igram s njima. No on me osobno nikada nije nazvao i nudio mi ili od mene tražio nešto nemoralno. A nije to radio ni preko

Tadić.• posrednika – kazao je

Tadić se požalio da ga Kalmeta nije volio te rekao da mu nije dao ni da igra nogomet s njim Mikulić je Tadića pitao hoće li mu dati novac za sportsku dvoranu i crkvu, i Tadić je pristao

 ??  ?? Drago Tadić osječki je poduzetnik koji je jučer sjeo na klupu za svjedoke. Javnosti je poznat iz afere Vrhovni sud u kojoj je osuđen na dvije godine zatvora.
Drago Tadić osječki je poduzetnik koji je jučer sjeo na klupu za svjedoke. Javnosti je poznat iz afere Vrhovni sud u kojoj je osuđen na dvije godine zatvora.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia