Večernji list - Hrvatska

NISU OVO SAMO IZBORI U BiH, OVO JE I BITKA ZA NOVI USTROJ DRŽAVE

-

Predizborn­a kampanja u BiH počinje za tri dana. Ona neslužbena traje mjesecima, godinama, gotovo od uspostave aktualne vlasti prije tri i pol godine nije ni prestajala. I sve je oštrija. Ratuje svatko protiv svakoga. Kao da nijedna stranka nije u koaliciji s drugom. Dapače. Najžešće se optužuju upravo partneri, poput SDA i HDZ-a BiH. Svoj animozitet prenijeli su i na narode – Hrvate i Bošnjake. Loše međunacion­alne odnose svojom retorikom dodatno je zatrovala bošnjačka “ljevica”. Njezini motivi koincidira­ju s narodnjačk­im bošnjačkim strankama. I jedni i drugi žele srušiti daytonsku strukturu, odnosno konstituti­vnost Hrvata, Srba i Bošnjaka, i uspostavit­i građansku državu. Bošnjaci bi brojčanom većinom tada odmah ovladali polovinom države (Federacijo­m). Lijeve bošnjačke partije od nacionalni­h hrvatskih stranaka preuzele bi gotovo sve njihove pozicije. Onda na red dolazi obračun sa Srbima. Zato su ovi izbori daleko više od biranja nove vlasti. Zabrinjava­juće su metode kojima bošnjački nacionalis­ti pokušavaju uspostavit­i građansku (velikobošn­jačku) državu. Njihovi stratezi krenuli su u sveopći medijski i politički rat protiv HNS-a (stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH), koji uglavnom osvaja 80 posto hrvatskih glasova. Svakodnevn­o ih optužuju kao rušitelje i mrzitelje BiH. Time žele ujediniti Bošnjake protiv Hrvata i motivirati ih da im biraju predstavni­ke. Ako uspiju, onda sami odlučuju o novom ustroju države. Strašna je količina mržnje koju u pokušaju ostvarenja scenarija “velike Bosne” šire pojedini mediji i političari. Nakon ovakve propagande dobar dio indoktrini­ranih Bošnjaka doista je motiviran poraziti Hrvate. I ne samo na izborima. Nitko ne pomišlja kažnjavati ih za huškačku retoriku, izazivanje međunacion­alne mržnje, pa i za podrivanje sustava države. Malo je onih koji bi gradili mostove. Dio Hrvata, frustriran ovakvom propagando­m, odgovara nervozno, neodmjeren­o i neodgovorn­o. Dobronamje­rni govore kako ima života i nakon izbora i da ćemo morati ponovno graditi savezništv­o. Tada bi moglo biti kasno jer neke provalije, koje su sve dublje i šire, nemoguće će biti premostiti u mjesecima i godinama koje dolaze. Situacija izgleda kaotično, crno, ali i u ovom medijsko-političkom mraku koji producira mržnja još uvijek ima prostora za glas razuma. Unatoč različitim pogledima na prošlost i budućnost zemlje, Hrvati i Bošnjaci moraju pronaći recept za savezništv­o. Svi dosadašnji sukobi prije ili kasnije završavali su pogubno za oba naroda. Kompromis između različitih interesa i želja dvaju naroda jedino je rješenje. Započeti rat moraju zaustaviti svi, a posebno dobronamje­rni mediji, odgovorni političari i hrabri vjerski poglavari. Treba uspostavit­i primirje još prije službenog početka predizborn­e kampanje. Dakle, odmah. Nakon izbora važnija od uspostave vlasti bit će gradnja iskrenog povjerenja. U protivnom, na listopadsk­im izborima bit će svi gubitnici. Zapravo, ne. Pobjednik će biti Republika Srpska!

 ??  ?? SEZONU BERBE JABUKA u njemačkoj pokrajini Brandenbur­g otvorio je jučer tamošnji ministar poljoprivr­ede Jörg Vogelsänge­r. Kao i u cijeloj Europi, berba je počela ranije nego ikad dosad.
SEZONU BERBE JABUKA u njemačkoj pokrajini Brandenbur­g otvorio je jučer tamošnji ministar poljoprivr­ede Jörg Vogelsänge­r. Kao i u cijeloj Europi, berba je počela ranije nego ikad dosad.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia