Večernji list - Hrvatska

Prije raspisivan­ja natječaja objavili ime nove intendanti­ce?

- Suzana Lepan suzana.lepan@vecernji.net OSIJEK

Pročelnica sada tvrdi da je se krivo shvatilo kada je govorila o dogovoru osnivača, mislila je samo na Županiju, a ne i na Grad kao suosnivača Sasvim uobičajen sastanak prije početka sezone u HNK Osijek podigao je prašinu u kazališnim krugovima. Izjavu županijske pročelnice Sandre Filipović dio je kazalištar­aca, naime, protumačio kao da je već odlučeno da će nova intendanti­ca osječkog HNK biti Dražena Vrselja, iako će natječaj za čelno mjesto te kuće biti raspisan tek 8. rujna. Aktualni intendant Božidar Šnajder, naime, odlazi u mirovinu, a D. Vrselja je trenutačno poslovna ravnatelji­ca.

Kazališno vijeće u čudu

– Veliki je to skandal, pročelnica je pred svim zaposlenic­ima izjavila kako su se Osječko-baranjska županija i Grad Osijek dogovorili da će sljedeća intendanti­ca biti Dražena Vrselja. Niti je natječaj raspisan, niti Kazališno vijeće o tome išta zna – dojavljeno nam je iz kazališnih krugova. Uznemirilo je to i Miroslava Čabraju, koji “puca” na isto mjesto. – Da, planirao sam se kandidirat­i za intendanta, a sada više nisam siguran. Vidjet ću kako će se situacija razvijati, razgovarat ću s predstavni­cima Grada i Županije – rekao nam je Čabraja, koji je prije pet godina bio v.d. intendanta. Pročelnica Filipović, pak, tvrdi kako se cijela prašina digla jer se – pogrešno protumačio naglasak doslovno jedne njezine riječi. – Rekla sam, ponavljam, kako je postignut dogovor u ime osnivača da predlažemo Draženu Vrselju za intendanta. Dakle, mislila sam na jednog osnivača, nas kao Županiju, a ne na množinu, Grad i Županiju. Grad Osijek bih izrijekom spomenula da sam i na njih mislila – uvjerava nas pročelnica. Kao osnivač, dodaje, imaju pravo istaknuti svoga kandidata, “jer i financiraj­u kazalište s 50 posto”. Dražena Vrselja potvrdila nam je, pak, da se planira kandidirat­i za prvog čovjeka osječkog HNK. – Svakako idem u kandidatur­u, pišem program, a političke odluke prepuštam drugima – poručuje. Glumac Aleksandar Bogdanović slušao je “sporni” govor pročelnice, a on je i član Kazališnog vijeća.

Dva različita govora

– Nisam to doživio kao pritisak, ona je izjavila da osnivač Županija kao svoga kandidata predlaže Draženu Vrselju. Tako sam ja to shvatio, a ne da su se dogovorili s Gradom, jer nakon nje je izašao gradski pročelnik koji je imao drukčiji govor – kaže, podsjećaju­ći na mučnu situaciju prije pet godina, kada se Županija i Grad nisu mogli dogovoriti oko kandidata. – Trpjele su financije, kasnile su plaće, a mi glumci morali smo sami kupovati rekvizite za predstave. Zbog nas je i izmišljen zakon da, ako se Grad i Županija ne dogovore, odlučuje ministar – dodaje Bogdanović.

Županijska pročelnica Sandra Filipović izjavila je da zaposlenic­i trebaju podržati Draženu Vrselju

 ??  ?? Poslovna ravnatelji­ca Dražena Vrselja favoritkin­ja je Županije za intendanti­cu
Poslovna ravnatelji­ca Dražena Vrselja favoritkin­ja je Županije za intendanti­cu
 ??  ?? I Miroslav Čabraja namjeravao se prijaviti na natječaj za intendanta
I Miroslav Čabraja namjeravao se prijaviti na natječaj za intendanta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia