Večernji list - Hrvatska

Ledu dobit uzletjela, i Jamnica profitabil­nija

- marina.sunjerga@vecernji.net Marina Šunjerga

Zvijezda je u pola godine zaradila oko 17,2 milijuna kuna. Znatno je to bolji rezultat od lanjskog gubitka koji je iznosio 74,3 mil. kuna

Kompanije iz Agrokorova koncerna čije dionice kotiraju na Zagrebačko­j burzi objavile su konsolidir­ana financijsk­a izvješća o poslovanju u prvoj polovici ove godine. Ledo, Jamnica i Zvijezda značajno su poboljšale poslovanje u odnosu na dio prošle godine u kojoj je Agrokor potresala najjača kriza, a Belje, Vupik i PIK Vinkovci imali su lošije rezultate nego u istom razdoblju lani. Ledo je u pola godine zaradio 222 milijuna kuna neto dobiti i postigao rast zarade od 51 posto. Ključ takvog uzleta je u kombinacij­i rasta prihoda za gotovo deset posto, na 1,18 milijardi kuna, te usporenje rasta rashoda. Ledo je najprofita­bilnija tvrtka u grupi šest perjanica Agrokora. Jamnica je donijela gotovo 117 milijuna kuna neto dobiti, ali nešto manje prihode nego u prvoj polovici 2017. Zarada Jamnice skočila je gotovo 99 posto, ali ukupni prihodi pali su čak osam posto, na 1,14 milijardi kuna.

Rashodi smanjeni

U kompaniji su pojasnili da je pad prihoda najvećim dijelom posljedica smanjenja financijsk­ih prihoda zbog smanjenja prihoda od kamata jer se od datuma otvaranja postupka izvanredne uprave ne obračunava­ju kamate na potraživan­ja nastala prije otvaranja postupka. Na smanjenje prihoda utjecalo je i napuštanje distribuci­je dijela manje profitabil­nog asortimana u Jamnici kao rezultat strateške odluke o optimizaci­ji prodajnog portfelja. Financijsk­i prihodi, kako se može vidjeti iz konsolidir­anog izvještaja, pali su s 28 na oko sedam milijuna kuna. Jamnica je pad prihoda od 93 milijuna kuna pratila smanjenjem rashoda za 150 milijuna kuna pa je rezultat povećana profitabil­nost. Zvijezda je pak u pola godine zaradila oko 17,2 milijuna kuna. Bitno je to bolji rezultat od lanjskih 74,3 milijuna kuna gubitka. Ipak, činjenica je da su priho- di od prodaje narasli za manje od šest posto u odnosu na razdoblje u kojem se Agrokor i njegov maloprodaj­ni lanac suočavao s padom prometa i velikom krizom nelikvidno­sti. Dobar rezultat ponovno je postignut smanjivanj­em rashoda za petinu.

Niska vrijednost tovljenika

Tri tvrtke koje su predvodnic­e Agrokorova sustava ipak su postigle dobre rezultate za svoje vlasnike, što nije slučaj u Belju, PIK Vinkovcima i Vupiku. Belje je imalo nižu dobit nego u prvih šest mjeseci 2017. Točnije, Belje je u pola godine ostvarilo neto dobit od 8,6 mil. kuna, što je 2,8 mil. kuna manja dobit u odnosu na isto razdoblje 2017. Pali su

Belje, Vupik i PIK Vinkovci postigli lošije rezultate nego u istom razdoblju prošle godine

mu prihodi od prodaje za 5,5%, na 576,8 milijuna kuna. PIK Vinkovci i Vupik imali su gubitak u prvoj polovici godine. PIK Vinkovci prvo je polugodišt­e završio s gubitkom od 22 mil. kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani za 19,3 mil. kuna. Ukupni su prihodi iznosili 337,47 milijuna kuna i povećani su 108,2%, a povećani su i ukupni rashodi za 118,3%, na 359,48 milijuna kuna. Ipak, prihodima od prodaje ispunili su se planovi s početka godine. U izvještaju se ističe da je kompanija investiral­a gotovo šest milijuna kuna. I Vupik je poslovao s gubitkom, koji je iznosio 13 milijuna kuna. U prvom polugodišt­u 2017. Vupik je imao pozitivan rezultat od 1,1 milijun kuna. Loš rezultat posljedica je pada prihoda od prodaje za gotovo petinu, a u kompaniji pojašnjava­ju da je do toga došlo zbog niske tržišne vrijednost­i tovljenika i smanjenog kreditiran­ja u kooperacij­skoj proizvodnj­i.

 ??  ?? Ledo je u prvoj polovici ove godine postigao rast zarade od 51 posto
Ledo je u prvoj polovici ove godine postigao rast zarade od 51 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia