Večernji list - Hrvatska

Četvorka dvije godine ostaje bez funkcija?

Bernardić već tjednima ne saziva sjednicu predsjedni­štva

- Petra Maretić Žonja

Potvrdi li se odluka Glavnog odbora, pitanje je i hoće li netko od suspendira­nih tražiti da se o svemu očituje i Ministarst­vo uprave petra.maretic@vecernji.net Kaosu u SDP-u ne nazire se kraj. Jučer je na dnevni red došla žalba četvorice članova vodstva stranke – Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića na odluku Glavnog odbora stranke da ih se na dvije godine suspendira sa svih stranačkih funkcija.

Ostavka zbog pritisaka

Iako do zaključenj­a ovog izdanja sjednica Statutarne komisije na kojoj se o žalbi i odlučivalo nije počela, većina naših sugovornik­a prije sjednice bila je uvjerena da će suspenzija biti potvrđena. I to zato što je od devet članova Statutarne komisije, njih osam blisko šefu stranke Davoru Bernardiću, a deveti član, Hrvoje Nekić, dan uoči sjednice dao je ostavku na članstvo u komisiji zbog, kako je kazao, “kontinuira­nih pritisaka od pojedinaca iz stranačkog vodstva koji traže, čak i zahtijevaj­u, da glasuje za potvrđivan­je suspenzija”. I premda se čini da bi odluka mogla biti predvidlji­va, rasprava na sjednici Statutarne komisije mogla bi ipak biti prilično zanimljiva jer četvorica suspendira­nih ne dolaze na sjednicu sami već sa sobom vode “pomoć” – bivšeg glavnog tajnika stranke Igora Dragovana, krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, šefa zagrebačko­g SDP-a Gordana Marasa i šefa šibenskog SDP-a Tončija Restovića. Svi oni jasno će obrazložit­i zbog čega smatraju da je odluka o suspenziji protustatu­tarna. Potvrdi li se odluka Glavnog odbora, pitanje je i hoće li netko od suspendira­nih zatražiti da se o svemu očituje i Ministarst­vo uprave, odnosno HDZ-ov ministar i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević.

Strah od sjednice

Potvrda odluke Glavnog odbora od strane Statutarne komisije sigurno će biti još jedan korak unatrag u rješavanju problema u SDP-u. Četvorica spomenutih možda više neće sjediti u Predsjedni­štvu, ali će i dalje biti saborski zastupnici SDP-a i članovi Kluba stranke u kojoj i dalje debela većina inzistira da Davor Bernardić ode s mjesta predsjedni­ka SDP-a. I premda je isti Glavni odbor koji je suspendira­o četvorku donio i odluku da se do početka zasjedanja Sabora mora održati zajednička sjednica Kluba i Predsjedni­štva, ta zajednička sjednica do dana današnjeg nije sazvana. Kao što Davor Bernardić već tjednima nije sazvao ni sjednicu Predsjedni­štva, lako moguće i iz straha da se na njoj ne zatraži i njegova ostavka. I to od ljudi koji su mu do jučer čuvali leđa. Bernardić trenutačno, kažu nam naši izvori iz vrha stranke, nema apsolutno nikakvu podršku u vodstvu stranke. Međutim, unatoč tomu ne želi se povući s funkcije, a institucio­nalno ga se ne može rušiti bez dogovora dviju zaraćenih struja. Naši izvori kažu nam i da su “pučisti” već nekoliko puta pokušali inicirati sastanak s potpredsje­dnikom stranke Zlatkom Komadinom kako bi se pokušali međusobno dogovoriti što dalje, ali do sastanka nije došlo.

 ??  ?? Suspendira­ni su Mihael Zmajlović i Peđa Grbin te Siniša Hajdaš Dončić i Vedran Babić
Suspendira­ni su Mihael Zmajlović i Peđa Grbin te Siniša Hajdaš Dončić i Vedran Babić
 ??  ??
 ??  ?? Davor Bernardić gostujući prekjučer u emisiji “Oporbeni zarez” Hrvatskog radija na pitanje o sudbini “pučista” kazao je kako su na tijelima stranke poduzeli što je u tom trenutku bilo nužno. – A to je da se pošalje jasna poruka da bilo kakvo nelegalno, nedemokrat­sko rušenje predsjedni­ka, pokušaj puča, u SDP-u nije dopustivo – kazao je.
Davor Bernardić gostujući prekjučer u emisiji “Oporbeni zarez” Hrvatskog radija na pitanje o sudbini “pučista” kazao je kako su na tijelima stranke poduzeli što je u tom trenutku bilo nužno. – A to je da se pošalje jasna poruka da bilo kakvo nelegalno, nedemokrat­sko rušenje predsjedni­ka, pokušaj puča, u SDP-u nije dopustivo – kazao je.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia