Večernji list - Hrvatska

Paloš: Nisam ga htio ubiti, već prestrašit­i

Džemala Paloša (61) terete da je nožem ubio Antu Škembera

- ivana.jakelic@vecernji.net Ivana Jakelić

Paloš se u istrazi branio da nije namjeravao ubiti Škembera, a u vrijeme ubojstva bio je znatno smanjeno ubrojiv

– Ne osjećam se krivim na način kako je to opisano u optužnici – kazao je Džemal Paloš (61), kojem je na Županijsko­m sudu u Velikoj Gorici jučer počelo suđenje zbog optužbi da je nakon svađe lani na Uskrs ubio Antu Škembera (29).

Arsenal oružja

Osim za ubojstvo, Paloš je optužen i za nedopušten­o držanje oružja jer je policija u njegovoj kući pretragom pronašla cijeli arsenal. Za tu točku optužnice Paloš je priznao krivnju. Nakon izjašnjava­nja o krivnji, stranke su iznijele uvodne govore, a Paloševa odvjetnica Dubravka Krklec kazala je da će obrana tijekom postupka dokazati da Paloš nije Škembera ubio s izravnom namjerom. S druge strane, tužiteljst­vo je navelo da će dokazati da je ubojstvo počinjeno upravo onako kako je navedeno u optužnici. Prema optužnici, Paloš je Škembera ubio 16. travnja 2017. na autobusnoj stanici u Oreškoviće­voj ulici. Taj dan Paloš je zajedno s još 15-ak putnika bio u autobusu linije 268 koji je vozio iz Zagreba u Veliku Goricu. U Oreškoviće­voj je u autobus ušao Ante Škember. – Sretan Uskrs – rekao je Škember vozaču. – Sretan Uskrs i vama, molim vas vašu kartu – odgovorio je vozač mladiću koji je već bio kod drugih vrata. Škember se čudio kako i na Uskrs mora imati kartu, a poautobus tom se vratio do aparata i u njega gurnuo poništenu kartu. Nakon što ga je vozač upozorio da mu karta nije ispravna, započela je svađa u koju se uključio i Paloš. – Nemoj maltretira­ti vozača, čovjek samo radi svoj posao, i nas ostale koji smo kupili karte. Ili kupi kartu ili iziđi – rekao mu je Paloš. Škemberu se to nije svidjelo pa mu je odgovorio: “Stari, tebe nitko ništa nije pitao”. Džemal Paloš potom je ustao i počeo se naguravati sa Škemberom. Izgurao ga je iz autobusa te je iz džepa izvukao nož skakavac i njime ga ubo u trbuh. Da ga je ubo nije vidio ni vozač ni itko od putnika, a Paloš se vratio u kao da se ništa nije dogodilo. Škember je nakon uboda napravio nekoliko koraka prije no što se srušio i pao u grmlje pokraj stanice, gdje su ga našli prolaznici te pozvali policiju i hitnu. Prevezen je u bolnicu gdje je i preminuo, a Paloš je otišao na more, gdje je nakon nekoliko dana i uhićen.

Nož uvijek nosi

Tijekom istrage Paloš se branio da Škembera nije namjeravao ubiti, nego samo prestrašit­i. – Ne sjećam se da sam ga ubo. Nož uvijek nosim sa sobom za obranu od povratnika iz Beograda koji znaju moj ratni put te izbjeglica koji se skupljaju oko Ranžirnog kolodvora – branio se Paloš u istrazi. Vještak psihijatar ustanovio je da je u trenutku ubojstva bio znatno smanjeno ubrojiv, ali ne bitno.

Motiv ubojstva, prema optužnici, svađa je Paloša i Škembera zbog neplaćene karte

 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Džemal Paloš na početku suđenja zanijekao je krivnju
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Džemal Paloš na početku suđenja zanijekao je krivnju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia