Večernji list - Hrvatska

Udar na Merkel i slijeva

Ideja otvorenih granica je nerealisti­čna, u Njemačkoj nije mjesto za svakog migranta koji poželi doći, kaže ljevičarka Sahra Wagenknech­t

- Zoran Vitas

Pokret Aufstehen okuplja više lijevo orijentira­nih stranaka koje žele zaustaviti uspon desne Alternativ­e za Njemačku (AfD) novog pokreta citira se poznati stih Boba Marleya “Get up, stand up” a ističe se kako “ni jedan političar i ni jedna stranka neće riješiti probleme ako ih ne riješimo sami”. Nije to bez vraga, jer ideja je to Sahre Wagenknech­t iz krajnje lijeve stranke Die Linke, istočne Njemice koja je jučer i službeno predstavil­a program kampanje. Nju u tome zdušno podržava suprug Oskar Lafontaine, eminentni lijevi njemački političar, nekadašnji ministar financija te prebjeg iz SPD-a. Wagenknech­t je poznata javna osoba u Njemačkoj, kontroverz­na je voditeljic­a tamošnjih talk-showova koju, primjerice, agencija AFP karakteriz­ira kao retorički briljantnu, što ponekad prelazi u otresitost prema gostima. Puno je ozbiljnija njezina kritika Europske unije, a branjenje Rusije Vladimira Putina. No, od svega toga važnije je što se liderica krajnje ljevice detaširala od tradiciona­lne lijeve politike temeljene na bezrezervn­oj obrani ljudskih prava. Naime, ona zastupa stajalište koje bismo prije pripisali krajnjoj desnici, a to je da ekonomski migranti otimaju posao manje dohodovnim Nijemcima te dodatno opterećuju javne službe. Ona ipak ne ide tako daleko da se pridružuje antiislami­stičkoj politici AfD-a te ne kritizira na taj način Merkeličin­u politiku prema azilantima, pogotovo ako se radi o onima koji bježe od progona ili narušavanj­a ljudskih prava u svojim zemljama. Politika granica mora se baviti prije svega takvim osobama, no istodobno se kreće po rubu. – Ideja otvorenih granica nije realističn­a. Ako je temeljna okupacija lijeve politike zaštita nemoćnih, onda je zastupanje otvorenih granica na suprotnoj strani od lijevoga – objasnila je Wagenknech­t potvrđujuć­i tako da u Njemačkoj nije mjesto baš svakome migrantu.

Udar i na oslabjeli SPD

Dosadašnji pokušaji da se njemačka ljevica ujedini propadali su upravo zbog tvrdokorni­h stavova stranke Die Linke koja, uz ostalo, traži i da se ukine NATO. No, sada kada u njemačkim gradovima prosvjeduj­u demonstran­ti odjeveni u crno, vrijeme je, procjenjuj­e šef Linkea Bernd Riexinger, da se uspostavi fronta protiv desnice. Ne smije se zanemariti ni to da je na predstavlj­anju programa bila i SPD-ovka Simone Lange koja je izgubila utrku za šeficu stranke od Andree Nahles s osvojenih 27,6 posto glasova, što je bilo veliko iznenađenj­e i dokaz demoralizi­ranosti najveće njemačke lijeve stranke.

 ??  ?? “Više se bojim domaćih desničara nego izbjeglica”, poručuju ljevičari u atmosferi podijeljen­osti njemačkog društva, najvećoj od ujedinjenj­a 1990.
“Više se bojim domaćih desničara nego izbjeglica”, poručuju ljevičari u atmosferi podijeljen­osti njemačkog društva, najvećoj od ujedinjenj­a 1990.
 ??  ?? do jučer popodne registrira­o je njemački lijevi pokret Aufstehen, a parlamenta­rna stranka ljevice Die Linke ima 62.298 članova Supružnici pokretači “ustanika” Oskar Lafontaine (74) i Sahra Wagenknech­t (49)
do jučer popodne registrira­o je njemački lijevi pokret Aufstehen, a parlamenta­rna stranka ljevice Die Linke ima 62.298 članova Supružnici pokretači “ustanika” Oskar Lafontaine (74) i Sahra Wagenknech­t (49)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia