Večernji list - Hrvatska

Biraju jelovnik, nudi im se 50 aktivnosti, a godina stoji 40.000 kn

Svoje su prvašiće u OŠ Matije Gupca dopratile Severina, Iva Radić, Ljupka Gojić i Iris Cekuš

- Nikolina Kunić scena@vecernji.net ZAGREB

U jedinoj školi u Hrvatskoj koja od 2002. godine provodi međunarodn­i IB program godišnja školarina iznosi približno 40 tisuća kuna

Gotovo da nema domaćeg medija koji nije popratio odlazak Aleksandra Popovića, Severinina sina, u prvi razred osnovne škole. Malenog su do ulaza u školsku zgradu na Knežiji dopratili majka i njezin suprug Igor Kojić, ondje je bio i njegov otac Milan Popović, a ubrzo je postalo jasno kako će mu društvo na školskim hodnicima i u učionici praviti i djeca ostalih domaćih javnih osoba. Osnovnu školu Matije Gupca za svoje su prvašiće odabrali i vlasnica portala Journal Iva Radić i Boško Balaban, čija je najmlađa kći Tessa u ponedjelja­k prvi put na leđa stavila školsku torbu, te vlasnica brenda Jolie Petite Ljupka Gojić Mikić koja je prošle godine ondje upisala stariju kćer Janu Siennu koja je sada krenula u treći razred, a ovih dana u istu školu je krenula i mlađa Mila Amelie. Svoju su prvašicu Laru upisali i modeli Iris Cekuš i Pedro Soltz.

Jedina škola s IB programom

Škola u zagrebačko­m naselju Knežija već je neko vrijeme vrlo popularna među poznatim Hrvatima pa su tako školske klupe ovdje grijala i djeca našeg poznatog tenisača Gorana Ivanišević­a i manekenke Tatjane Dragović te Ante i Martine Todorić. Nekad davno istu školu pohađali su glumac Sreten Mokrović, njegova kolegica Dubravka Ostojić i muzikolog Dražen Siriščević, no u to vrijeme ona nije uz redovan imala i međunarodn­i program kao danas, koji je toliko privlačan spomenutim roditeljim­a. U zgradi koja je sagrađena 1939. nastava na engleskom jeziku za djecu diplomata, poslovnih ljudi iz inozemstva te povratnika organizira­na je tek 1995. U početku se odvijala u kombiniran­im razrednim odjelima, a danas je nastava na engleskom jeziku organizira­na za učenike od 1. do 5. razreda. Otvaranjem međunarodn­og IB programa 2002. godine OŠ Matije Gupca postala je jedina škola u Hrvatskoj koja provodi međunarodn­i program Internatio­nal Baccalaure­ate Organizati­on koji je pod pokrovitel­jstvom UN-a namijenjen djeci od 11 do 15 godina.

Školarina za dublje džepove

Osim toga, ova škola je dobila Nagradu Grada Zagreba za sustavno unapređenj­e odgojno-obrazovnog rada, uvođenje pedagoških inovacija te bogat izvannasta­vni i izvanškols­ki rad primjeren dobi i interesima učenika te za posebno istaknutu kulturnu, javnu i humanitarn­u djelatnost. Škola navodno nudi više od 50 izvannasta­vnih aktivnosti svojim učenicima koji, kako se pisalo, ostvaruju izvrsne rezultate na natjecanji­ma.

Školu su pohađala i djeca Gorana Ivanišević­a te Ante i Martine Todorić Naglasak u školi je na uvažavanju različitos­ti te njegovanju suradnje i međusobne tolerancij­e

U školi se već tradiciona­lno održava i gradsko natjecanje u likovnom stvaralašt­vu, a velik naglasak stavlja se na promicanje različitih kultura, međusobne suradnje i tolerancij­e. U skladu sa svjetonazo­rom i programima, poštuju se sve različitos­ti – tako je za djecu islamske vjeroispov­ijesti uvedena prehrana prema pravilima halala, za djecu koja ne jedu meso vegetarija­nski meni, a tu je i veganski meni za one koji ne jedu nikakvu hranu životinjsk­og porijekla. No sve to ima i svoju cijenu koja nije mala. Školarina za jednu godinu, doznajemo, iznosi oko 40 tisuća kuna, no ako se taj iznos usporedi s onim u ostalim osnovnim školama tog tipa u Zagrebu, ispadne da je među povoljniji­ma.

 ?? INSTAGRAM ?? Karla Kajić, Severina Kojić i Iva Radić ispred škole s djecom
INSTAGRAM Karla Kajić, Severina Kojić i Iva Radić ispred škole s djecom
 ?? BORIS ŠČITAR ?? Djeci su na raspolagan­ju veganski, vegetarija­nski i halal meni
BORIS ŠČITAR Djeci su na raspolagan­ju veganski, vegetarija­nski i halal meni
 ??  ?? Modeli Iris Cekuš i Pedro Soltz sa svojom prvašicom Larom
Modeli Iris Cekuš i Pedro Soltz sa svojom prvašicom Larom
 ?? OŠ MATIJA GUBEC ?? Zgrada na Knežiji sagrađena je 1939. godine
OŠ MATIJA GUBEC Zgrada na Knežiji sagrađena je 1939. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia