Večernji list - Hrvatska

Zrinjskom nije bio dobar, a sada je ključan kod Gerrarda

Nikako se ne navikavam na ovaj škotski engleski, kaže Katić

- Matej Damjanović sport@vecernji.net MOSTAR

Klima nije ni približno dobra kao u Hercegovin­i, no Glasgow je lijep grad, ugodan za život, kaže mladi reprezenta­tivac Katić U ljeto 2015. godine igrala se završnica Lige Hercegovin­e u Ljubuškom. U finalu je momčad Međugorja osvojila prestižni naslov. Protivnik joj je u finalu bio predstavni­k Stoca, momčad Vidova polja, tada najugodnij­e iznenađenj­e natjecanja. Bila je to mlada momčad koja je haklerski izgledala najbolje, ali u finalu je presudilo iskustvo Međugorja. Tada je pozornost na sebe skrenuo jedan mladi Stočanin. Nikola Katić na tadašnjem je turniru proglašen najboljim strijelcem sa šest postignuti­h golova. Jasno je po njegovoj igri na male golove bilo kako su mu u noge ugrađene tehnike velikog nogometa jer loptu je, umjesto potplatom, primao vanjskim ili unutarnjim dijelom tenisica... Neki su se na tribinama čudili kako to da je najbolji strijelac, a na velike golove igrao je na mjestu stopera. Katić je 2014. godine iz matičnog HNK Stolac prešao u hrvatski trećeligaš Neretvanac iz Opuzena. Kvalitetu tada mladog nogometaša u to vrijeme nije perspektiv­nom ocijenio Zrinjski, iz Stoca su im tog mladića preporučil­i nekoliko puta, ali Zrinjskom nije bio zanimljiv. Nije ga perspektiv­nim ocijenio ni Široki Brijeg s kojim je i odigrao nekoliko probnih utakmica.

RADI S LEGENDOM Posebno je zadovoljst­vo raditi s igračkom i trenerskom veličinom Gerrardom. Zna s nama igračima jako dobro Novinare je nasmijala situacija kada je Gerrard Katiću prevodio sa ‘škotskog’ engleskog

Dokazao se u 3. HNL

Zrinjski i Široki znali su za ovoga mladića, ali nisu prepoznali njegov potencijal. Pred nosom im je bio dragulj, a nisu to primijetil­i, bolje rečeno, nisu bili sposobni prepoznati potencijal. Vjerojatno je tu Katić imao i sreće jer pitanje je bi li danas bio standardni član škotskog velikana Glasgow Rangersa da je završio u nekom od bh. klubova. Katić je dobrim igrama u 3. HNL uspio već 2016. godine osigurati prelazak u hrvatski prvoligaš Slaven Belupo. Rangersima ga je Slaven prodao za 2,3 milijuna eura, što je najveći transfer u povijesti tog kluba! Nikola Katić samo tri godine prije toga bio je najbolji strijelac na završnici Lige Hercegovin­e... Telefonski smo razgovaral­i o toj temi s Katićem koji je u međuvremen­u kod planetarno popularnog nogometaša Liverpoola Stevena Gerrarda, danas trenera Rangersa, odigrao sve dosadašnje utakmice u škotskom prvenstvu i u kvalifikac­ijama za Europsku ligu. Do sada je odigrao šest europskih susreta (zabio je i jedini gol u remiju 1:1 protiv Osijeka na utakmici koja se igrala na kultnom Ibroxu) te dva prvenstven­a susreta. Škotske je navijače brzo “kupio”, a prije toga to je napravio sa Stevenom Gerrardom. – Posebno je zadovoljst­vo raditi s takvom igračkom i trenerskom veličinom. Očito je da nije zaboravio igračku karijeru jer točno uvijek zna što je nama nogometaši­ma potrebno. Prema nama ima poseban odnos i pravo je zadovoljst­vo raditi s njima – počeo je razgovor Katić. Viralna je postala šaljiva konferenci­ja za medije na kojoj je upravo Gerrard bio “prevoditel­j” za Katića. Engleski jezik kod Škota često nije ni blizu onog engleskog kakav mi gledamo na TV-u. Tamošnji novinari sa svojim posebnim naglascima postavljal­i su pitanja Katiću, a “prevodio” mu ih je Gerrard... Katić je na tečnom engleskom odgovarao. Taj jezik očito dobro poznaje pa je cijela situacija zato i dobila na šaljivosti. – Ha, ha, ha, svi su me zezali zbog toga. Još se nisam navikao na to kako Škoti govore engleski. Već deset godina učim taj jezik i dobro se koristim njime, ali oni imaju čudan izgovor i nekad govore brzo pa ih ne razumijem. Srećom, najveći broj igrača u svlačionic­i govori poput mene pa se lako sporazumij­evamo. Ipak, sad mi je lakše kad imam s kime progovorit­i na hrvatskom s obzirom na to da nam je nedavno došao Borna Barišić iz Osijeka. S njim sam svlačionic­e dijelio i na reprezenta­tivnim akcijama, a s njim se sada i najviše družim u slobodno vrijeme – dodao je Katić. Slično kao u svim otočkim klubovima, u Katićevu klubu igrači provode gotovo cijeli dan.

U kontaktu s prijatelji­ma

– Stigao sam donekle obići Glasgow i mogu vam reći da je to jako lijep grad. Nekih sam 20 minuta vožnje smješten od kampa u kojemu provodimo najveći dio dana, ali navečer stignemo otići u šetnju te ponešto vidjeti. Klima, naravno, nije ni blizu onoj kakvu imamo u Hercegovin­i, ali ovo je lijepo mjesto i ugodno za život – dodao je Katić koji nije zaboravio mi mjesto s kojeg je počeo, pa ni ekipu s kojom je prije samo tri godine haklao na Ligi Hercegovin­e. – To su moji najbolji prijatelji. Stalno smo u kontaktu, komunicira­mo preko društvenih mreža, Vibera. Oni najbolje znaju kroz što sam sve prošao. Prvih se nekoliko godina života ne sjećam baš, ali otkako je moja obitelj iz Čapljine prešla u Stolac kada sam imao pet godina, upoznao sam tu ekipu s kojom sam nekad igrao mali nogomet za Vidovo polje. Svaki put kada sam u Stocu, družimo se, oni ulaze u onu prvu kvotu dresova Rangersa koji idu za Hercegovin­u – zaključio je Katić.

 ?? REUTERS ?? Nikola Katić, hrvatski reprezenta­tivac i igrač Rangersa
REUTERS Nikola Katić, hrvatski reprezenta­tivac i igrač Rangersa
 ??  ?? Planet Sport dobio je prava na Ligu prvaka i samim time više nije nimalo lako gledatelju snaći se pa odlučiti što plaćati, kako do toga i što je sve potrebno učiniti da se dođe do pretplate. Zato je tu Max!
Planet Sport dobio je prava na Ligu prvaka i samim time više nije nimalo lako gledatelju snaći se pa odlučiti što plaćati, kako do toga i što je sve potrebno učiniti da se dođe do pretplate. Zato je tu Max!
 ??  ?? Trener Rangersa Steven Gerrard
Trener Rangersa Steven Gerrard

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia