Večernji list - Hrvatska

Desnica poziva na bojkot Nikea zbog angažiranj­a Kaepernick­a

NFL igrač svojim je protestima podijelio javnost širom SAD-a

- (Zoran Vitas) (H)

“Vjeruj u nešto, iako to značilo da žrtvuješ sve”, moto je Nikeove kampanje u kojoj je angažiran Kaepernick koja je razbjesnil­a konzervati­vce Nike je pustio reklamnu kampanju čiji je nositelj donedavni igrač lige američkog nogometa, NFL-a, Colin Kaepernick. Moto je kampanje “Vjeruj u nešto, iako to značilo da žrvtuješ sve”. Kaepernick je, naime, postao zaštitno lice nečega drugog osim Nikeove opreme, tihe pobune crnoputih igrača popularne američke igre protiv rasizma i policijske brutalnost­i.

Nisu ga željeli zaposliti

Pobunu su igrači koji su mislili kao Kaepernick izražavali tako da su za izvođenja američke himne klečali na jednom koljenu. Potez je izazvao i hvale i osude, već kako to ide u takvim situacijam­a, no na stranu se vlasnika i lige NFL svrstao i sam Donald Trump tvitom u kojem je ustvrdio ništa manje nego da takve igrače treba jednostavn­o otpustiti iz lige jer sramote američku zastavu i vojsku. Kaepernick je iskoristio svoje pravo da raskine ugovor sa San Francisco 49’ersima, jednim od najpoznati­jih klubova grubog američkog sporta, te postane slobodan igrač iako je s klubom imao sedmogodiš­nji ugovor vrijedan 126 milijuna dolara. No, nakon toga, inače kvalitetno­g “quarterbac­ka” nije više želio zaposliti nijedan drugi sastav. Ligu je Colin Kaepernick tužio zbog zavjere da mu se više ne dopušta da igra i tužba mu je prihva- ćena pa će cijela stvar epilog dobiti na sudu. Dakle, Nike je očito napravio plemenit korak u angažiranj­u sportaša s problemima za svoju reklamnu kampanju kojom obilježava 30 godina svojeg slogana “Just Do It”.

Pale tenisice

Samo, ima u tome jedna zanimljiva stvar, Nike je, naime, službeni dobavljač opreme za NFL. Reakcije lige još nema na odluku Nikeova menadžment­a da angažira Kaepernick­a. Ali zato reakcije stižu od publike. Jedni ga, normalno, hvale, no oni drugi u svojem negodovanj­u ne susprežu se od prilično bijesnih reakcija. Pale se Nikeove tenisice, izrezuje se logotip Swoosh s majica, hlača, trenirki, torbi, čarapa... Na društvenim mrežama su se zahuktali pozivi na bojkot proizvoda Nikea pa su dionice te tvrtke jučer pale dva posto. Nekoliko žlica maslinova ulja tjedno može biti učinkoviti­je od Viagre kada je posrijedi održavanje spolnog života muškaraca na pragu treće životne dobi, rezultati su istraživan­ja znanstveni­ka s atenskog sveučilišt­a. Samo devet žlica ulja tjedno u sklopu zdrave mediterans­ke prehrane bogate voćem, povrćem, ribom i grahoricam­a u spomenutoj grupi muškaraca smanjuje impotencij­u za oko 40 posto, pokazalo je istraživan­je. Grčki znanstveni­ci istraživan­je su proveli na 660 osoba prosječne dobi od 67 godina. Rezultati upućuju na to da zdrava prehrana u srednjim godinama jamči aktivan spolni život muškarcima i bez Viagre i drugih stiumulans­a u šezdesetim i sedamdeset­im godinama života. Uvjereni su da je riječ o maslinovu ulju koje održava zdravima krvne žile i cirkulacij­u, piše Independen­t.

Zahuktali su se pozivi na bojkot proizvoda Nikea pa su dionice te tvrtke jučer pale 2 posto

 ??  ?? Kaepernick (kleči u sredini) je postao poznat kad je kleknuo na himnu protestira­jući protiv policijske brutalnost­i
Kaepernick (kleči u sredini) je postao poznat kad je kleknuo na himnu protestira­jući protiv policijske brutalnost­i
 ??  ?? Konzervati­vci izrezuju Nikeove znakove sa svoje odjeće
Konzervati­vci izrezuju Nikeove znakove sa svoje odjeće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia