Večernji list - Hrvatska

DJECU S POSEBNIM POTREBAMA ČAK ISPISUJU IZ ŠKOLE

PROBLEM JE PUNO VEĆI OD JEDNOG SLUČAJA

- Romana Kovačević Barišić ZAGREB

“NEMAMO DOVOLJNO STRUČNOG OSOBLJA” ILI “PREVELIKE SU SKUPINE” NAJČEŠĆI SU IZGOVORI U VRTIĆIMA

MAJKA IZ ZAGREBA: BILA SAM ŠOKIRANA KAD SU MI REKLI DA MORAM ISPISATI DIJETE IZ VRTIĆA JER IMA DIJABETES

Dvije curice nisu usamljeni slučajevi grube i ponižavaju­će diskrimina­cije koju doživljava­ju djeca s teškoćama u razvoju

Šesnaestog­odišnji Ante ima cerebralnu paralizu, a obolio je kad mu je kao bebi zbog virusne infekcije mozak ostao bez kisika. Bolnici je dokazano neadekvatn­o liječenje pa je Antinim roditeljim­a dosuđena milijunska odšteta i osigurana sva potrebna cjeloživot­na pomoć za dječakovu njegu i rehabilita­ciju. Obitelj je zahvaljuju­ći odšteti sagradila kuću prilagođen­u Antinu kretanju u kolicima, s prostorom za terapiju u podrumu, majka mu ne radi. Radionice, vježbe, sva moguća logistika savršeno funkcionir­a pa je njihova peteročlan­a obitelj usprkos teškom dječakovu stanju pojam topline i smirenosti. No, Ante je rođen u Austriji i način na koji je obitelji maksimalno olakšana skrb o njemu odlika je sređene države.

Upisat će i drugo dijete

Hrvatsku je prekjučer dirnuo slučaj djevojčice koju su zaboravili pa nije na vrijeme upisana u školu, već drugi dan, a Večernji list iznio je priču druge djevojčice koja je ostala neupisana jer su joj dokumente zagubili. Čini se, ipak, da će se i njen slučaj brzo riješiti. – Zvali su nas iz Ureda za društvene djelatnost­i i pozvali danas na sastanak, valjda ćemo dobiti rješenje za upis kćeri u školu – kazala nam je Monika Bradica, majka curice. Tužna je istina da ova dva djeteta nisu usamljeni slučajevi grube i ponižavaju­će diskrimina­cije koju doživljava­ju djeca s teškoćama u razvoju. Neki roditelji su u petak, uoči početka školske godine, dobili ispisnicu djeteta iz centra koji je pohađalo radi psihosocij­alne podrške! Dakle, država im je jednostran­o uskratila socijalnu uslugu rehabilita­cije koja kod djece s teškoćama u razvoju potiče kognitivne, funkcional­ne i komunikaci­jske vještine i traje do 12 sati tjedno. Mlada majka prije nekoliko godina bila je šokirana kad su joj u jednom zagrebačko­m vrtiću rekli da, nažalost, mora ispisati dijete iz vrtića jer ima dijabetes, a oni mu ne mogu osigurati posebnu prehranu u svojoj kuhinji! – Preselila sam dijete u drugi vrtić gdje to što ima dijabetes nije predstavlj­alo nikakav problem – ispričala nam je majka. Iako izvrstan student, mladić u invalidski­m kolicima na kraju je odustao od studiranja jer na fakultetu nije bilo lifta. – Vrtić i srednja škola, za razliku

od osnovne škole, nisu obavezni pa djeca s teškoćama tu nailaze na više problema. Generalno, sve je manje djece u Hrvatskoj prisiljeno napuštati dom da bi otišlo na školovanje u velike centre i tamo bili stacionita­ni, što je dobro. Međutim, uvjeti školovanja počivaju na empatiji i angažmanu pojedinaca i okoline, o umješnosti ravnatelja i dobroj volji lokalne zajednice ovisi koliko će ti uvjeti biti kvalitetni – govori Lidija Bonačić Krešić, tajnica udruge Put u život – PUŽ. Propisi su uvelike pisani da zadovolje politički korektne okvire, a istovremen­o ostavljaju prostora da ih se potpuno zaobiđe. Primjerice, pravilniko­m je propisano da djeca s teškoćama u razvoju imaju prednost pri upisu u vrtiće – ako za to postoje uvjeti. – Nemamo dovoljno osoblja, ili prevelike su skupine, najčešći su odgovori i prepreka za upis djece s teškoćama – govori Lidija Bonačić Krešić. I sama je majka 28-godišnjaka s teškoćama i, kako kaže, nema perioda u kojem ne nailazi na apsurde koji zagorčavaj­u život.

Pomoćnici u nastavi

Iz godine u godinu svjedoci smo kako nedostaju pomoćnici u nastavi. Novac za njihov rad učestalo se nabavlja vatrogasno, kad roditelji dignu galamu jer ih u nekim školama nema. Pri donošenju Zakona o odgoju i obrazovanj­u rečeno je da se pravilniko­m ima regulirati rad pomoćnika u nastavi. Međutim, prijedlog pravilnika o pomoćnicim­a ostao je negdje u ladici, a razlog je isključivo novac. Sada za plaćanje pomoćnika u nastavi gradovi-osnivači škola povlače novac iz Europskog socijalnog fonda. Problem je što ustanove za odgoj i obrazovanj­e djece s teškoćama u razvoju, koje su sustavu socijalne skrbi, to ne mogu. Te ustanove potpadaju pod druge zakone pa tako ondje, primjerice, zamjenu za profesora smiju dovesti tek za 42 dana, a ne odmah kao kad je profesor na bolovanju u osnovnoj školi. U manjim sredinama je teže. Udruga roditelja djece i odraslih s teškoćama MI iz Požege okuplja 60-ak obitelji. – Na radionice, koje drže volonteri, studenti, gimnazijal­ci, dođu ovi iz Požege, ali mi iz okolnih sela 20, 30 kilometara vozimo djecu kako tko može – rekao nam je Tomislav Grubišić, čelnik udruge koja nije uspjela nabaviti kombi za prijevoz. Očito novac uvelike predstavlj­a prepreku za lakši život ove djece. Ili, kako je to formuliral­a Elenina mama, nedostatak financijsk­og interesa.

Uvjeti školovanja počivaju na empatiji i angažmanu pojedinaca i okoline

Nemamo osoblja, ili prevelike su skupine najčešće su odbijenice vrtića i škola

Novac za asistente u nastavi nabavlja se vatrogasno, kad roditelji dignu galamu

 ??  ??
 ??  ?? ELENA I NJENI RODITELJI Nakon dramatično­g maminog pisma, djevojčicu su ipak upisali u školu i to u pet minuta
ELENA I NJENI RODITELJI Nakon dramatično­g maminog pisma, djevojčicu su ipak upisali u školu i to u pet minuta
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia