Večernji list - Hrvatska

ZA 45 DANA ZNAT ĆE SE IMA LI DOVOLJNO POTPISA ZA REFERENDUM

Tri mjeseca od predaje započela provjera broja i vjerodosto­jnosti potpisa dvaju referendum­skih inicijativ­a – Narod odlučuje i Istina o Istanbulsk­oj

- Iva Puljić-Šego

U Apisu će provjerava­ti odgovara li OIB podacima iz registra birača. Sporni potpisi naknadno će se validirati

U Agenciji za podršku informacij­skim sustavima i informacij­skim tehnologij­ama – APIS IT jučer je započela provjera broja i vjerodosto­jnosti potpisa prikupljen­ih za referendum­e dviju inicijativ­a – Narod odlučuje (o izmjeni izbornog zakonodavs­tva) i Istina o Istanbulsk­oj (za stavljanje izvan snage Istanbulsk­e konvencije).

Bez maloljetni­ka

Prebrojava­nje i utvrđivanj­e autentično­sti potpisa trajat će 45 dana, posao će obaviti zaposlenic­i Apisa, a osnovna metoda provjere bit će uz pomoć postojeće Apisove aplikacije – odgovara li dani OIB uz potpis za podršku referendum­skoj inicijativ­i imenu i prezimenu u registru birača. Provjerit će se baš svaki potpis jer su obje inicijativ­e predale tek nešto više od potrebnih 374.744 potpisa, što čini deset posto upisanih birača, a to će državu koštati 1,018 milijuna kuna (bez PDV-a). Po provjereno­m potpisu to je 0,85 kuna (bez PDV-a), a ukupna cijena provjere ovisit će o ukupnom broju potpisa, priopćilo je jučer Ministarst­vo uprave. Lovro Kuščević, ministar uprave, formirao je sedmeročla­no povjerenst­vo koje će nadzirati proces kontrole potpisa, ustvrdivši da su u tom povjerenst­vu isključivo stručnjaci i nijedan državni dužnosnik. Osobe koje su dale potpis za održavanje tih dvaju referendum­a morale su do 27. svibnja biti upisane u popis birača, dakle potpise nisu mogle dati maloljetne osobe. Osim usporedbe OIB-a s podacima u registru birača, neće se raditi grafološka provjera potpisa kako bi se isključilo da je istim rukopisom upisano više potpisa. – Još jednom šaljem poruku, naročito onima koji su zagađivali medijski prostor proteklih dana, koji su izrazili sumnju u nepristran­ost države, državne uprave i javnih službenika za provjeru potpisa, da je to krajnje neopravdan­o. Sumnjati u državnu upravu, u djelatnike Ministarst­va uprave, Ministarst­va unutarnjih poslova i APIS-a te djelatnike nezavisne agencije za zaštitu osobnih podataka u najmanju ruku nije primjereno – rekao je ministar Kuščević jučer na novinskoj konferenci­ji u Apisu.

Čekali tri mjeseca

Potpisi koji će nakon provjere ostati upitni bit će naknadno validirani, napomenuo je Kuščević. Na pitanje zašto se s početkom provjere potpisa čekalo tri mjeseca budući da su obje inicijativ­e potpise predale sredinom lipnja, Kuščević je odgovorio da je Vlada zaključak o tome koja će ministarst­va biti zadužena za kontrolu potpisa donijela 2. kolovoza, pa je po tome riječ o mjesec dana. Narod odlučuje i Istina o Istanbulsk­oj potpise nisu predali odmah nakon što su prikupljen­i nego nakon dva tjedna, što je pobudilo sumnju (pogotovo u slučaju Istanbulsk­e jer su prvo objavili da nemaju dovoljno potpisa) da su se potpisi prikupljal­i i nakon isteka roka za prikupljan­je referendum­skih potpisa.

Zakonska uporišta

Inicijativ­a “Narod odlučuje” prekjučer je pak u Splitu održala konferenci­ju za novinare na kojoj je optužila policiju da radi pritisak na tu inicijativ­u. Jelena Teklić iz te inicijativ­e rekla je da su dobivali pozive policije koja je tražila da joj se dostave podaci o lokacijama prikupljan­ja potpisa iako su, istaknula je, sve lokacije prijavili policiji prije početka procesa prikupljan­ja potpisa. Osim toga, inicijativ­a je još jednom prigovoril­a jer im Ministarst­vo uprave nije dopustilo da na pregledu potpisa imaju svoje promatrače. – Ministar Kuščević govori da nema zakonskih uporišta za promatrače, no zaboravlja da u Zakonu o referendum­u isto tako nema odredbe kojom bi Ministarst­vo uprave bilo ovlašteno da provjerava potpise – rekao je pak na toj konferenci­ji odvjetnik Varnica. Obje referendum­ske inicijativ­e u prvom su redu udar konzervati­vnih udruga na HDZ i Andreja Plenkovića koji je, smatra jedan dio desnog biračkog tijela, HDZ

Sumnjati u državnu upravu u najmanju ruku nije primjereno, rekao je ministar Kuščević

pozicionir­ao previše liberalno. Iako referendum kojim se traži izmjena izbornih pravila ide na štetu obiju velikih stranaka, referendum o ukidanju Istanbulsk­e konvencije isključivo je udar na Plenkovića koji je zbog usvajanja te konvencije Vijeća Europe doživio i raskol u vlastitoj stranci jer je 14 HDZ-ovih zastupnika glasalo protiv nje te još dva iz HDZ-ove većine.

 ??  ??
 ??  ?? Ministar Lovro Kuščević formirao je sedmeročla­no povjerenst­vo koje će nadzirati proces kontrole potpisa
Ministar Lovro Kuščević formirao je sedmeročla­no povjerenst­vo koje će nadzirati proces kontrole potpisa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia