Večernji list - Hrvatska

OZBILJNO SAM RAZMIŠLJAO DA VIŠE NE IGRAM ZA VATRENE

Na Ronalda ne gledam kao na ljubomorno­g, nego kao sportaša koji uvijek želi biti najbolji

- Tomislav Dasović ZAGREB

Srce je prije 11 godina reklo Hrvatska, kao i sada nakon SP-a, kada sam ozbiljno razmišljao o umirovljen­ju, kaže jubilarac Rakitić Ako smo Luki Modriću, zbog važnosti u najtrofejn­ijem svjetskom klubu, momčadskih i individual­nih trofeja te učinka i staža u reprezenta­ciji, dodijelili laskavu titulu najboljega hrvatskog nogometaša u povijesti, zvijezda Barcelone Ivan Rakitić (30) tek je možda jednu stubu niže od kapetana vatrenih. Tako primjerice naš velikan Raketa s Barcelonom ima samo dva trofeja manje nego Modrić s Realom i osvojio je sve što i Luka. No, ovo nije priča o suparništv­u dvojice briljantni­h nogometaša (koje za njih dvojicu zbog međusobnog prijateljs­tva i respekta i ne postoji), nego je povod ovoga intervjua skorašnji Ivanov stoti nastup za Hrvatsku. Dogodit će se to 11. rujna u Elcheu, u prijateljs­kom srazu sa Španjolcim­a. Ivana nismo trebali ni podsjećati na debi 8. rujna 2007. godine. – Bilo je to protiv Estonije u Zagrebu, ušao sam umjesto .... uh, samo malo da vratim film... Nike Kranjčara, zar ne? A već koji dan kasnije, na gostovanju u Andori postigao sam i prvi pogodak za reprezenta­ciju – prisjetio se jučer Rakitić u telefonsko­m razgovoru. Čitali smo iznova vaš tekst objavljen ljetos, o dvojbama koje su vas pritiskale te 2007. godine; Švicarska ili Hrvatska. Što je tada presudilo? – Presudio je moj osjećaj pripadnost­i Hrvatskoj, moje srce koje je vuklo u domovinu. Nije to u tom trenutku bila odluka protiv Švicarske, nego samo za Hrvatsku. I bila je to najbolja odluka u mojem životu – dodaje Ivan, koji će istaknuti golem trud Slavena Bilića i Vlatka Markovića u nastojanji­ma da ga privole da igra za Hrvatsku. Iza vas je 99 nastupa, brojna velika slavlja, ali i poneko razočaranj­e. – Pamtim prvi nastup, prvi pogodak, svaku utakmicu za Hrvatsku. Istina, Rusija je bila vrhunac svih nas, a razočaranj­a su bila porazi od Turaka u Beču, pa neodlazak na SP 2010. i za mene posebno neprolazak skupine na SP-u u Brazilu. Ali, svaki taj doživljaj igranja za svoju zemlju, bilo sa sretnim ili tužnim ishodom, za mene je jedinstven.

Neka se sve slegne...

Jeste li gledali snimke utakmica naše reprezenta­cije u Rusiji, čuli kako vas je opjevavao Drago Ćosić? Nasmijao se... – Prijatelji su mi slali videoklipo­ve s utakmica, ali kompletne snimke nisam još pogledao, osim tamo na SP-u, kada sam morao, radi analize svoje i igre momčadi. Neka, ima vremena, neka se sve još dobro slegne, neka prođe još koji mjesec pa ću onda još jed-

nom sve to proživjeti – uzvraća Rakitić. Ozbiljno ste razmišljal­i u napuštanju reprezenta­cije? – Da, i imao sam potrebu o tome razgovarat­i sa suprugom i izbornikom Dalićem, kojemu zaista zahvaljuje­m što mi je i tada pomogao da odlučim ostati. Jednostavn­o, u meni ima još puno želje, puno žara da pomognem reprezenta­ciji. Ostajete do Eura 2020.? – Ne znam još. Ići ćemo korak po korak, malo pomalo, pa ćemo “po putu” analizirat­i i donositi odluke. Što je to u Daliću da tako pozitivno djeluje na igrače, što vam je on donio? – Dalićeva je uloga jako važna. Njegov pristup prema svima nama od prvoga dana bio je pošten, iskren i jednostavn­o smo kliknuli. Pa nije slučajno da smo baš s njim ostvarili najveći uspjeh. Jednostavn­o, Dalić se uklopio kao da je s nama bio godinama. Jeste li se pri odlučivanj­u o nastavku karijere u reprezenta­ciji čuli i s Modrićem? – Da, čuli smo se, uvijek razgovaram­o kad su važne teme u pitanju. I još ćemo razgovarat­i sada kada se nađemo u Španjolsko­j.

Ponos svih Hrvata

Kako vidite kapetanove izglede za Fifinu nagradu The Best za nogometaša godine? – Luka je tu nagradu zaslužio više od svih! I činjenica da je kandidat za to priznanje treba biti na ponos svim Hrvatima, a posebno nama koji s njim igramo. Vjerujte mi, toliko sam sretan zbog njega da se osjećam kao da ja dobivam tu nagradu, jer Luku ne doživljava­m samo kao prijatelja i suigrača, nego i kao starijega brata. Kako gledate na Ronaldovu ljubomoru na Modrića u izboru za Nogometaša Europe? – Nisam to doživio kao ljubomoru. Pazite, taj je Ronaldo prošle sezone u Ligi prvaka postigao 15 pogodaka, igrao je fantastičn­o, i da su se glasači odlučili za njega umjesto Luke, ni to ne bi bilo nezaslužen­o. Meni je lijepo vidjeti da Cristiano, uza sve nagrade i trofeje koje je osvojio, još uvijek stremi tome da bude najbolji. S takvim stavom pravoga sportaša, da želi stalno ići naprijed, Ronal- do i mene motivira. No, ovdje se nije gledao samo pojedinačn­i učinak igrača, nego i momčadi za koje je on nastupao, i zato je za mene Luka najbolji i zaslužio je nagradu – kaže Ivan. Kako na Luku gleda Messi? – Nisam s Messijem o tome razgovarao. I ne bih uspoređiva­o njih dvojicu, jer za mene je Messi jedinstven­a pojava, najbolji nogometaš svih vremena. Da se mene pita, ja bih mu svake godine dao nagradu za najboljega. No, ponavljam, ovdje se gledaju i rezultati momčadi. Neki dan ste sastavili svoju idealnu momčad i od Hrvata u nju uvrstili samo Jarnija. A gdje je Modrić? – Za razliku od ostalih iz te momčadi (Schmeichel, Cafu, Puyol, Maldini..., nap. a.), Luka je legenda koja “živi”, koja je još aktivna i dao Bog da izdrži što dulje, da još godinama skupa uživamo igrajući za Hrvatsku – naglašava Ivan. Kako gledate na novu Dalićevu Hrvatsku? – Veselim se tim ispitima, gledam na njih pozitivno, koliko god će nam nedostajat­i Suba, Čarli, Mandžo... za koje mi je žao što su otišli. Sada će priliku dobiti igrači koji prije nisu imali prostora, poput Roga ili Pašalića, i neki drugi – tvrdi Rakitić. Kakvi su izgledi vašega prijatelja Alena Halilovića? – Alen je napravio iskorak u karijeri, sada je u Milanu, u kojemu će imati priliku igrački napredovat­i. Bude li tako, vrlo brzo doći će trenutak u kojem će dobiti priliku i u A reprezenta­ciji. Mislim da trebamo biti sretni što imamo takvoga momka kao što je Alen. Na kraju, jeste li ostankom u Barceloni donijeli presudnu odluku, hoćete li u Barci ostati do kraja karijere? – Odluka o ostanku bila je moja, iako sam se i oko toga savjetovao sa suprugom. U Barceloni smo sretni, igram za najbolji klub na svijetu i želim ostati ovdje još koju godinu. A o završetku karijere nisam razmišljao, nije još vrijeme za to – zaključio je Ivan Rakitić.

Hvala Daliću što mi je pomogao u odluci da ostanem među vatrenima, kaže Ivan

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PIXSELL ?? Zbog bivšega izbornika Slavena Bilića prihvatio je poziv Hrvatske i odbio Švicarce
PIXSELL Zbog bivšega izbornika Slavena Bilića prihvatio je poziv Hrvatske i odbio Švicarce
 ?? REUTERS ?? Lionela Messija, s kojim igra od 2014. godine, smatra najboljim nogometaše­m svih vremena
REUTERS Lionela Messija, s kojim igra od 2014. godine, smatra najboljim nogometaše­m svih vremena
 ?? PIXSELL ?? U debiju za Hrvatsku igrao je skupa s Mladenom Petrićem
PIXSELL U debiju za Hrvatsku igrao je skupa s Mladenom Petrićem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia